Nå er Magnus Carlsen omringet av 40-åringene på verdensrankingen

Foto: Maria Emelianova

Kramnik fortsetter å imponere i Skopje.

av Tarjei J. Svensen

alkaloidSiberia er et steg nærmere seieren i Europacupen for klubblag i Makedonias hovedstad Skopje. Det ble klart etter at russerne vant toppoppgjøret over Alkaloid 3,5-2,5 i 6.runde fredag.

Vladimir Kramnik og kineseren Chao Li vant sine partier, mens Yue Wang tapte mot Kryvoruchko på 5.bord.

Det skal nå mye til for at russerne ikke vinner Europacupen. En runde før slutt har de vunnet alle sine matcher og har to poeng ned til fem lag på 10 poeng. Siberia har dessuten klart bedre kvalitet enn nærmeste utfordrer SOCAR.

Kramnik virker å være å være i godt slag for tiden. I dag slo han Vassily Ivanchuk på toppbordet i et parti der ukraineren rotet bort en fordelaktig stilling i sin egen tidsnød. Russeren endte opp i et behagelig tårnsluttspill og dro seieren i land etter 43 trekk.

2700-list

SE OGSÅ: Partier fra 6.runde

Den tidligere verdensmesteren står med 4 av 4 poeng for Siberia. En sterk prestasjon, med tanke på at Peter Svidler, Ian Nepomniachtchi, Veselin Topalov – og Ivanchuk har sittet på andre siden av brettet.

40-åringen er sikret et kraftig byks på verdensrankingen på neste liste – hele fem plasser opp til 4.plass. Kramnik ligger nå an til å få sitt høyeste ratingtall på to år.

Det spørs om akkurat det skremmer vår egen suverene verdensener Magnus Carlsen, som nå er omringet av 40-åringer fra den forrige generasjonen på Live-listen.

Over 45 poeng bak har vi altså Topalov (40), Viswanathan Anand (45) og Kramnik (40). Flere av de yngre rivalene har falt en del i løpet av de siste månedene.

Hikaru Nakamura måtte ta til takke med remis mot Evgeny Najer (2651) fredag. Foto: Maria Emelianova

Hikaru Nakamura måtte ta til takke med remis mot Evgeny Najer (2651) fredag. Foto: Maria Emelianova

Hikaru Nakamura (27), som er nummer to på den offisielle ratinglisten for oktober, har hatt en mindre vellykket høst og har i snitt tapt ett ratingpoeng per parti siden World Cup i september. Amerikaneren faller til 5.plass nær 56 poeng bak Carlsen.

Også Fabiano Caruana (23) er i minus etter blant annet å ha tapt for Alexander Grischuk i Europacupen. Det er rart å tenke på at italiensk-amerikaneren siden oktober i fjor har tapt hele 63 ratingpoeng.

Heller ikke Anish Giri (21) har fått det helt til den siste måneden. Nederlenderen, som aldri har tapt for Carlsen, har falt fire plasser og 19 ratingpoeng ned til 9. plass.

Ny OSS-nedtur, knapp Vålerenga-seier

Aryan Tari gjorde et iherdig forsøk på å ta stormesternapp, men presset for hardt og tapte partiet sitt lørdag. Foto: Maria Emelianova

Aryan Tari gjorde et iherdig forsøk på å ta stormesternapp, men presset for hardt og tapte partiet sitt lørdag. Foto: Maria Emelianova

Av de norske lagene, er det Vålerenga som ligger best an. I dag fikk laget fra Oslo øst en opptur etter gårsdagens knepne tap med 3,5-2,5-seier over israelske Rishon Leizon.

Evgeny Romanov, Kristian Stuvik Holm og Brede Kvisvik vant sine partier. Dessverre ble det tap for Aryan Tari som etter rapportene presset for hardt på for seier. 16-åringen ville ligget godt an til å ta sitt andre stormesternapp med poeng i dag, men dessverre glapp det i dag.

Jon Ludvig Hammer. Foto: Maria Emelianova

Jon Ludvig Hammer. Foto: Maria Emelianova

For Oslo Schakselskap fortsetter derimot nedturen og fredag ble det et stygt 6-1-tap for østerrikske SC MPA-Maria Saal. I utgangspunktet skulle dette være en jevn match der OSS var høyere ratet på tre av seks bord.

Men kun Jon Ludvig Hammer på 1.bord og Ørnulf Stubberud på 4.bord klarte å ta et halvpoeng fra østerrikerne.

Dermed har Norges seriemester tatt bare ett individuelt poeng på de siste to matchene.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra 6.runde

Svenske Mats Persson i aksjon for OSS fredag. Foto: Maria Emelianova

Svenske Mats Persson i aksjon for OSS fredag. Foto: Maria Emelianova

Vålerenga er før siste runde på 15. plass med 8 lagpoeng. Lørdag blir det gode sjanser til å avslutte med stil mot Leiden. Nederlenderne har ingen stormestere på laget.

OSS har derimot skuffet i de siste rundene og er nå nede på 31. plass med 6 lagpoeng. I siste runde venter Werder Bremen, rangert som nummer 28 i turneringen med to stormestere.

Ogsoå OSS sitt kvinnelag tapte i 6.runde for italienske Fischer Chieti og står fortsatt med 3 lagpoeng og 11. plass i turneringen.

7. – og siste runde begynner 15:00 lørdag. Vålerenga – Leiden kan følges direkte via Chess24.

Alle bilder: © Maria Emelianova

(Besøkt 650 ganger, 1 besøk i dag)