Den psykologiske krigføringen startet før hatoppgjøret kom i gang

Kramnik og Topalov. Foto: Yerazik Khachatourian/Tarjei J. SvensenKramnik og Topalov. Foto: Yerazik Khachatourian/Tarjei J. Svensen

Kramnik etter triumfen: – Helt greit, jeg er god i blindesjakk også!

av Tarjei J. Svensen

Torsdag gikk Siberias Vladimir Kramnik seirende ut av toppoppgjøret over SOCARs Veselin Topalov i 5.runde av Europacupen for klubblag. I det andre nøkkeloppgjøret i matchen, vant Alexander Grischuk over Fabiano Caruana.  Triumfene var avgjørende for laget og førte til en knapp 3,5-2,5-seier til Siberia.

Russerne er nå i føringen to runder før slutt med 10 poeng, foran åtte lag med 8 poeng. Turneringen avsluttes med 7. – og siste runde lørdag.

Bitre fiender i ni år

Fra Kramnik-Topalov i Elista i 1996

Fra Kramnik-Topalov i Elista i 1996

Oppgjørene mellom Kramnik og Topalov blir alltid møtt med ekstra oppmerksomhet i sjakkverdenen. De to har vært bitre fiender siden 2006, da de to barket sammen under VM-match i Elista. Bokstavelig talt. Matchen er nemlig kjent som en av sjakkhistoriens største skandaler, senere omtalt som «Toiletgate» – eller «do-skandalen», som norske medier har kalt den.

Bulgareren, sammen med sin kontroversielle manager Silvio Danailov, kom med anklager om at Kramnik jukset da han brukte toalettet opp til 50 ganger i løpet av et parti. Kramnik forklarte det hele med sin kroniske sykdom. Da Topalov klagde på toalettbesøkene, bestemte appellkomiteen, uten å konsultere Kramnik-leiren, at kamphanene skulle dele toalett. Det ville imidlertid ikke Kramnik gå med på. I protest dukket ikke russeren opp til det femte matchpartiet.

Topalov ble dømt til seier, mens Kramnik fikk det meste av sympatien i sjakkverdenen, blant annet fra vår egen Magnus Carlsen. Selv med ett gratispoeng til Topalov, klarte Kramnik uavgjort i matchen og beholdt VM-tittelen etter omspill.

Siden feiden begynte for alvor med det femte matchpartiet i Elista, har rivalene møttes i 26 partier – uten å håndhilse på hverandre en eneste gang. Sist møte var i Tromsø. Også da vant Kramnik.

Topalov nektet Kramnik å bruke lampe

Iskaldt mellom Kramnik og Topalov - igjen. Foto: Maria Emelianova

Iskaldt mellom Kramnik og Topalov – igjen. Foto: Maria Emelianova

I Skopje har russeren slitt med å se skikkelig i det som etter rapportene skal være et mørkt spillelokale. Kramnik har dermed fått lov av turneringslederen til å bruke en ekstra lampe ved brettet. På en betingelse: Om motstanderen går med på det.

Det var greit for Svidler og Nepomniachtchi. Men Topalov satte ikke overraskende foten ned og dermed måtte Kramnik spille uten lampe.  Noe håndtrykk ble det selvsagt heller ikke denne gangen. Tonen var satt.

I videoen under av Chess-News’ Evgeny Surov kan du se hvordan de to opptrådte da de skulle sette seg ved brettet.

Så vant 40-åringen en knusende seier over bulgareren. På liveoverføringen sekunder etter at seieren var i boks, fikk vi se hvor mye det betydde for «Vlad»: Han jublet med en såkalt «fist pump».

Til russiske Chess-News kommenterte Kramnik etterpå:

Selvfølgelig var Veselin den første og forhåpentligvis den siste til å protestere. Men det hadde ikke noe å si for spillet mitt. Vel, jeg slo han jo uansett. Jeg er ganske god i blindesjakk også!

Topalov sammen med sin tidligere manager og gode venn Silvio Danailov i samtale med Henrik Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Topalov sammen med sin tidligere manager og gode venn Silvio Danailov i samtale med Henrik Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kramnik snakket for n’te gang om hvordan han ser på Topalovs opptreden for ni år siden.

Jeg er en mann med prinsipper. Jeg har ingen respekt for Topalov og alle vet det. Enhver enkle sjel inkludert barn kjenner historien, så jeg ser ingen grunn til å gi ham et falskt håndtrykk. Det er min prinsipielle mening.

Det er en lang historie, men oppførselen hans var så skammelig og usportslig at jeg ikke vil vurdere å endre standpunktet mitt inntil han kommer med en offentlig unnskyldning.

Topalov på sin side, har i flere intervjuer etterpå kalt Kramnik verdens heldigste mann, og sikter til at russeren aldri har kvalifisert seg til en VM-syklus, men i stedet fått gratisplass hver gang. Bulgareren mener også at viktige bevis fra Elista ble bevisst holdt tilbake eller ødelagt av Kramniks støttespillere etter anklagene.

Til tross for den noe spesielle oppførselen fra de to, gir begge et sympatiske inntrykk blant fans, spillere og i media. Spesielt Topalov har fått mange følgere etter tre deltakelser i Norway Chess og i sjakk-OL der han gang på gang stiller like fornøyd opp for pressen – selv etter tap.

Så spørs det om bulgareren klarer å holde avstand til sin erkefiende på verdensrankingen. For nå er avstanden kortere enn på lenge.

(Besøkt 769 ganger, 1 besøk i dag)