Magne (31) nær ved å bli Vålerenga-helt igjen

IM Magne Sagafos med stormesterskalp. Her fra NM i Haugesund tidligere i år. Foto: Tarjei J. SvensenIM Magne Sagafos med stormesterskalp. Her fra NM i Haugesund tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Vålerenga sjokkerte i går og var nær ved å gjøre det samme i dag.

av Tarjei J. Svensen

I går vekket Vålerenga oppsikt i Sjakk-Norge ved å beseire det russiske superlaget Univerzity-Belorechensk i Europacupen for klubblag i Makedonia. I dag var de nær en ny sensasjon og uavgjort mot seks sterke aserbadsjanere.

Magne Sagafos (31) lå an til å bli redningsmannen nok en gang, men etter knappe fem timer måtte han til slutt ta til takke med remis i et vanskelig springersluttspill. I etterkant vil nok telemarkingen være misfornøyd. Computervarianter viser at stillingen flere ganger var vunnet.

Etter fem remiser og ett tap endte det til slutt i et ergelig 3,5-2,5-tap for Vålerenga.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra 5.runde
Johan-Sebastian Christiansen fikk det ikke til i dag. Foto: Maria Emelianova

Johan-Sebastian Christiansen fikk det ikke til i dag. Foto: Maria Emelianova

Laget fra Oslos østkant møtte Odlar Yurdu fra Aserbadsjan med bare stormestere på laget. Selv om aserbadsjanerne er betydelig svakere enn det russiske laget fra i går, var de likevel høyere ratet enn Vålerenga på fire av seks bord. Men det norske laget overgikk seg selv – nok en gang.

Johan-Sebastian Christiansen (17), som ble lagets helt ved å knuse den sterke russiske stormesteren Sergey Rublevsky i går, måtte imidlertid bite i gresset allerede etter bare litt over to timer. 17-åringen gikk feil i en kritisk stilling der den aserbadsjanske stormesteren Gadir Guseinov ofret offiser. Etter bare 32 trekk var partiet over.

På sin Twitter-konto etterpå, skrev Johan-Sebastian dette:

– Helt vilt parti i dag. Jeg var ikke forberedt på dette og denne varianten er veldig vanskelig å spille om man ikke er forberedt.

Vålerenga i aksjon i dag, med Sagafos nærmest. Foto: Maria Emelianova

Vålerenga i aksjon i dag, med Sagafos nærmest. Foto: Maria Emelianova

Remiskongen Kristian Stuvik Holm (17) klarte imidlertid å holde sitt parti til poengdeling mot Nijat Abasov. Like etter tok også Brede Kvisvik og stormester Zaur Mammadov remis etter trekkgjentakelse. Det samme skjedde med ankermann Evgeny Romanov mot Ulvi Bajarani.

Og Aryan Tari hadde få problemer med å forsvare et litt dårligere tårnsluttspill til remis.

Så var alt opp til Magne Sagafos. Igjen. Den 31-årige internasjonale mesteren med en Guinness Rekord på merittlisten, ble Vålerengas store helt da han avgjorde matchen mot russerne og slo stormesteren Konstantin Landa.

Og det var flere likheter i dagens parti mot Nidjat Mamedov i 5.runde. Sagafos fikk igjen et godt sluttspill, som materielt var helt likt. Men han måtte spille presist.

31-åringen hadde bedre bondestruktur i springersluttspillet og dessuten en viktig fribonde. Så begynte klokka å tikke raskt. Litt for raskt. Sagafos fant ikke de avgjørende manøvrene som ville reddet den siste fribonden og etter knappe fem timer ble partiet remis.

Magne Sagafos. Foto: Tarjei J. Svensen

Magne Sagafos. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakk-Norge hyller Sagafos

Det er uansett et godt resultat av Sagafos, som nå har tatt 3 poeng på de fem rundene og vært en viktig poengplukker for Vålerenga.

En som er veldig glad over Magnes prestasjon, er tidligere klubbkamerat fra Porsgrunn, og stormester Kjetil A. Lie. Til Sjakkbloggen sier 35-åringen:

– Jeg vil si at jeg er overrasket, men samtidig ikke overrasket. Jeg vet godt hva Magne er god for, han har et stort, naturlig sjakktalent. En kreativ spiller, med et uforløst potensiale. Med litt mer struktur og satsing hadde han utvilsomt vært en sterk stormester. Så, jeg er overrasket over det han presterer fordi det er lenge siden han har prestert på dette nivået, men ikke overrasket fordi han kan prestere enda bedre på sitt beste.

Lie er, som resten av Sjakk-Norge også mektig imponert over hva Vålerenga har prestert i Europacupen.

– Det virker som Romanov har satt sitt tydelige preg på laget med gode forberedelser.

Hans Olav Lahlum har også kjent Sagafos i mange år, fra sjakkmiljøet i Brattås og som lagkamerat i Porsgrunn. Han beskriver 31-åringen slik.

– Magne er en tradisjonelt fryktløs, kreativ og ustrukturert tidsnødsnarkoman som er svært uforutsigbar både for seg selv og andre. Han kan slå nesten hvem som helst på en god dag og med en god åpning, men også avgi poeng mot nesten hvem som helst på en dårlig dag og med en dårlig åpning.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall har følgende beskrivelse av Sagafos:

– Han er en skikkelig fighter, med en ganske uvanlig komplisert stil.

Johannessen hadde Harikrishna i tauene – tapte

Så nær, så nær for Leif Erlend Johannessen. Foto: Maria Emelianova

Så nær, så nær for Leif Erlend Johannessen. Foto: Maria Emelianova

For Oslo Schakselskap gikk det derimot langt tyngre. Men det er heller ikke så rart. Motstanden var betydelig sterkere i tsjekkiske Ave Novy Bor, tidligere Europamester og rangert som nummer seks i mesterskapet.

Toppspillerne Radoslaw Wojtaszek, som er sekundant for Anand, David Navara og Pentaela Harikrishna er alle blant topp 30 i verden.

Verken Jon Ludvig Hammer eller Sebastian Mihajlov klarte å ta poeng fra tsjekkerne. Foto: Maria Emelianova

Verken Jon Ludvig Hammer eller Sebastian Mihajlov klarte å ta poeng fra tsjekkerne. Foto: Maria Emelianova

OSS måtte dessuten unnvære Simen Agdestein, som har reist til datterens fotballcup i Malaga.

Norges regjerende seriemester kom raskt under 4-0 etter at Jon Ludvig Hammer, Nicolai Getz, Lars Oskar Hauge, Sebastian Mihajlov og til slutt Ørnulf Stubberud tapte på rekke og rad.

Men den på laget som ergrer seg mest, er nok Leif Erlend Johannessen. Stormesteren og redaktøren av Norsk Sjakkblad spilte et praktparti mot den indiske stjernen Pentaela Harikrishna, for tiden rangert som nummer 18 i verden.

Johannessen ofret et helt tårn og computerne viste forsert matt i få trekk. Men tiden var for kort, og Johannessen fant ikke den avgjørende avslutningen.

I tårnsluttspillet som oppsto, gikk Johannessen feil – og det gikk fra å være en remisstilling til å bli et tapt tårnsluttspill.

Sjakkbloggen har kommentert avslutningen under.

Dermed ble det et smertelig 0-6-tap for OSS – et ikke uvanlig resultat i Europacupen mot såpass mye sterkere motstand.

SE OGSÅ: Partier fra 5.runde

Kramnik vant hatoppgjøret mot Topalov

Kramnik sliter med å se brikkene i den mørke hallen og har fått lov til å spille med lampe. Men Topalov satte foten ned. Foto: http://www.europeanchessclubcup2015.com/

Kramnik sliter med å se brikkene i den mørke hallen og har fått lov til å spille med lampe. Men Topalov satte foten ned. Foto: http://www.europeanchessclubcup2015.com/

I toppen vant Siberia oppgjøret mot SOCAR i matchen som kan avgjøre hele Europacupen. Og det var «hatoppgjøret» mellom Vladimir Kramnik og Veselin Topalov som fikk desidert mest oppmerksomhet. De to rivalene har vært bitre fiender siden VM-matchen fra 2006, senere omtalt som «Toiletgate».

Topalov og hans manager Silvio Danailov beskyldte Kramnik for juks. Siden den gang har de nektet å hilse på hverandre hver gang de møtes over sjakkbrettet.

– Jeg respekterer ham ikke som person, har Kramnik sagt om rivalen.

Noe håndtrykk ble det heller ikke denne gangen. Topalov nektet dessuten Kramnik å spille med en lampe ved brettet, noe russerens tidligere motstandere har gått med på. Kramnik skal ha problemer med å se i det mørke lokalet.

– Det er helt greit, jeg er enda bedre i blindesjakk, sa Kramnik ifølge russiske Chess-News.

Og det var Kramnik som gikk seirende ut etter en avgjørende feil av Topalov. Etter partiet kommenterte en fornøyd 40-åring om sin bulgarske rival:

– Han gjorde noen veldig merkelige trekk.

Stormester Jan Gustafsson har kommentert partiet for Chess24 i denne videoen.

Med 3 av 3 poeng, klatrer 40-åringen fire plasser på verdensrankingen og nærmer seg 2800 igjen.

SE OGSÅ: Alle resultater fra 5.runde

Siberia er som eneste lag med 10 poeng og full pott, et hestehode foran åtte lag med 8 poeng. Vålerenga er nummer 18, mens OSS er på 21. plass blant de 50 lagene to runder før slutt.

I 6.runde venter det langt mer overkommelig motstand for de norske lagene. Mens OSS møter østerrikske SC MP Maria Saal, skal Vålerenga opp mot israelske Rishon Leizon. Begge disse er lag som kan slås.

For Jon Ludvig Hammer kan det bli et gjensyn med Markus Ragger, som han avsluttet med remis mot i sommerens Politiken Cup.

SE OGSÅ: Resultatlisten etter fem runder
Olga Dolzhykova og resten av OSS sitt kvinnelag hadde lite å juble for. Foto: Maria Emelianova

Olga Dolzhykova og resten av OSS sitt kvinnelag hadde lite å juble for. Foto: Maria Emelianova

Dessverre ble det også en nedtur for Oslo Schakselskaps kvinnelag, som tapte 4-0 for hviterussiske Bossa Nova. De blir stående med 3 lagpoeng. Den georgiske favoritten Nona, som er oppkalt etter den legendariske verdensmesteren Nona Gaprindashvili, leder med full pott og 10 poeng.

Europacupen fortsetter med 6.runde fredag kl 15:00. Kun OSS – SC MP Maria Saal kan følges direkte via Chess24.

(Besøkt 982 ganger, 1 besøk i dag)