Magnus Carlsen kan bli historisk i Berlin

Norske sjakkeksperter: – Det vil være en utrolig stor prestasjon.

av Tarjei J. Svensen

Spenn fast setebeltene, og gjør deg klar til sjakkens formel 1. Lørdag braker det løs i Berlin. Først med tre dager med VM i hurtigsjakk frem til og med mandag. Deretter lynsjakk med tre minutters betenkningstid tirsdag og onsdag.

Og alt kan følges direkte på NRK og på nett hos VGTV.

Regjerende trippelverdensmester Magnus Carlsen ankom den tyske hovedstaden onsdag etter en liten tur på sponsoroppdrag i Wien. Der imponerte han igjen i blindesimultan, denne gangen med klokke mot fem motstandere. Før det har han ifølge NRK forberedt seg til mesterskapet i sin nye kjempevilla i Holmenkollen der sekundantene Peter Heine Nielsen og Laurent Fressinet har vært på besøk som sparringspartnere.

LES OGSÅ: Carlsen overrasker med deltakelse i ny storturnering

På deltakerlisten som ble offentliggjort i dag, men som Sjakkbloggen publiserte allerede i forrige uke, er bortimot hele verdenseliten på plass. Til VG trekker Carlsen frem Grischuk, Anand, Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave og Aronian som de farligste utfordrerne.

Selv om Carlsens to sterkeste konkurrenter Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura ikke stiller i Berlin, står vår mann foran en formidabel utfordring med å forsvare to av VM-titlene.  For skulle 24-åringen klare kunststykket med å forsvare én eller begge titlene, vil det ikke bare være en stor bragd. Det vil faktisk gjøre Carlsen historisk – igjen.

vm-lyn-hurtigIngen har noensinne klart å forsvare en VM-tittel i verken lyn- eller hurtigsjakk. Det er heller ingen som har tatt VM-tittelen i lynsjakk tre ganger. Carlsen kan dessuten bli den første som vinner tar fire eller flere VM-titler i lyn- og hurtigsjakk.

Alexander Grischuk (2006 og 2012) og Carlsen (2009 og 2014) er de eneste med to eller flere titler så langt.

Det skal bemerkes at lyn- og hurtig-VM er et forholdsvis nye turneringer som ikke ble arrangert offisielt før på 2000-tallet. På 90-tallet herjet for eksempel Viswanathan Anand i hurtigsjakkmatcher i Mainz i Tyskland, av mange ansett som uoffisielle verdensmesterskap.

I år er den sterkere enn noen gang. Ifølge arrangøren Agon er det satt ny rekord med hele 161 stormestere i én og samme turnering.

– En utrolig bragd om han gjentar det

Sjakkekspertene som Sjakkbloggen har snakket med er enig om én ting. Skulle vår norske sjakkstjerne klare å forsvare begge titlene, vil det være en enorm bragd.

Til Sjakkbloggen sa stormester Torbjørn Ringdal Hansen følgende om Magnus sine sjanser til å vinne i begge disipliner:

– På sitt beste kan han jo klare det, men han har jo ikke virket på sitt beste i det siste, så denne gangen er jeg usikker. Men det er kanskje nettopp en turnering som dette han trenger for å komme tilbake. For å få tilbake godfølelsen.

Leif Erlend Johannessen, her i aksjon for Oslo Schakselskap i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Leif Erlend Johannessen, her i aksjon for Oslo Schakselskap i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester og regjerende norgesmester i lynsjakk Leif Erlend Johannessen, beskriver det slik overfor Sjakkbloggen:

– Magnus har litt å bevise nå. Det vil være en helt utrolig stor prestasjon om han skulle klare å vinne begge turneringene igjen.

Internasjonal mester og TV-kommentator Torstein Bae sier følgende i en kommentar til NRK:

– Det var en unik prestasjon da han vant begge titlene i fjor, ingen har gjort det tidligere. Så hvis han gjentar det i år, er det en utrolig bragd.

I et intervju med VG i dag innrømmer hovedpersonen selv at sjansene for en ny dobbeltriumf ikke er store. Men troen er der.

– Det er ikke veldig sannsynlig å ta begge titlene igjen. Men det gir meg troen at jeg klarte det i fjor, og jeg tror at jeg er enda bedre forberedt i år. I fjor kom VM i hurtig- og lynsjakk rett etter Norway Chess, og jeg trengte litt tid i starten av turneringen for å komme inn i hurtigsjakkmodus.

Simen endret flybilletten – unngår tidsnød

Simen og Aryan i sine siste forberedelser før VM i lyn- og hurtigsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen og Aryan i sine siste forberedelser før VM i lyn- og hurtigsjakk. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen er ikke den eneste deltakeren vi skal følge med argusøyne i Berlin. På startstreken har vi også Simen Agdestein og Aryan Tari. Mens sjakktreneren på NTG er rangert som nummer 112, er elev Aryan nummer 155 på listen over de 196 deltakerne. 

Ingen av disse to vil trolig ha noen realistiske sjanser til å kjempe i toppen, men begge er kapable til å overraske i enkeltpartier. En plassering på øvre halvdel vil være en naturlig målsetning.

16-årige Tari virker å være i best form av de. Under tirsdagens lynsjakkturnering i Oslo Schakselskaps lokaler dominerte han fullstendig.

Agdestein og Tari hadde opprinnelig planlagt å reise sammen med flyet som lander i Berlin 11:50. Det er bare to timer før 1.runde i VM i hurtigsjakk begynner. Men nå har Simen endret billetten sin og ankommer den tyske hovedstaden fredag.

Aryan på sin side må derimot møte på skolen som vanlig på fredag. Ved forsinkelser kan det bli tidsnød.

PROGRAM:

Fredag 9.oktober 19:00: Åpningsseremoni
Lørdag 10.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 1-5
Søndag 11.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 6-10
Mandag 12.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 11-15
Tirsdag 13.oktober 14:00: Lynsjakk runde 1-11
Onsdag 14.oktober 14:00: Lynsjakk runde 12-21

(Besøkt 782 ganger, 1 besøk i dag)