Magnus Carlsen overrasker med deltakelse i ny storturnering

Magnus minutter etter å ha slått Anand fra en helt tapt stilling. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus minutter etter å ha slått Anand fra en helt tapt stilling. Foto: Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren spiller sin første åpne turnering på åtte år.

av Tarjei J. Svensen

Etter at Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen i Sotsji i på slutten av fjoråret, har vår superstjerne hatt et svært aktivt sjakkår. 24-åringen har spilt turneringer i Nederland, Tyskland, Aserbadsjan, Norge og USA.

Etter VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin, spiller Carlsen for Norge i EM for landslag på Island fra 12. – 22. november. Så avsluttes Grand Chess Tour-serien med London Chess Classic fra 3. – 15. desember.

– Vi er veldig stolte

Da trodde de fleste at verdensmesteren skulle ha en velfortjent juleferie. Men neida!

Aspire Club i Doha hvor turneringen skal holdes.

Aspire Club i Doha hvor turneringen skal holdes.

Søndag kveld kom den oppsiktsvekkende nyheten om at verdensmesteren stiller i nok en turnering før året er omme: Qatar Masters Open.  Turneringen starter 20. desember, bare én uke etter at London Chess Classic avsluttes.

Arrangementssjef i Qatar Masters Open, stormester Mohamed Al-Mohdiaki sier følgende i en kommentar til Sjakkbloggen:

Vi er veldig stolte av at Magnus er med. Det er historisk for Qatar Masters at verdensmesteren deltar allerede andre gang vi arrangerer turneringen. Dette sikrer at dette blir en av de beste sjakkturneringene i verden. Vi skal gjøre dette til noe sjakkentusiaster kan glede seg til hvert eneste år.

Manager Espen Agdestein bekrefter også mandag morgen deltakelsen overfor Sjakkbloggen.

Carlsen i sin første åpne turnering på åtte år

Nyheten møtes med stor overraskelse i sjakkverdenen. I motsetning til såkalte lukkede turneringer der alle møter alle i én liten gruppe som normalt beståer av ti mann, kan man i åpne turneringer møte vesentlig lavere rangerte spillere. Det er dermed knyttet risiko for de beste å delta i slike turneringer. Mange styrer rett og slett unna.

Det er første gang på åtte år at Carlsen stiller i en åpen turnering med lang betenkningstid. I Arctic Chess Challenge i Tromsø i 2007 måtte 16-åringen ta til takke med 4.plass, bak stormestrene Aleksander Moiseenko, Kjetil Lie og nå avdøde Vugar Gashimov.

Da verdensmesteren stilte til intervju under Reykjavik Open tidligere i år, ble han spurt om han kunne tenke seg å delta i en åpen turnering:

Det må i så fall være noe helt spesielt.

Og turneringen som spilles i Doha i De Forente Arabiske Emirater er faktisk spesiell. På den foreløpige deltakerlisten er det nemlig hele 19 spillere rangert over 2700. Blant deltakerne er blant andre Anish Giri, Vladimir Kramnik, Wesley So, Sergey Karjakin og russisk mester Evgeny Tomashevsky.

En annen potensiell motstander for Carlsen, er det 16-årige vidunderbarnet Wei Yi. Det vil i så fall bli første gang disse møtes.

Premiepott: 1 million kroner

Qatar Masters Open føyer seg inn i rekken av påkostede åpne turneringer i Gibraltar, Las Vegas og nå Doha der det er store pengepremier. Av et totalt premiefond på over én million norske kroner, går 227.000 kroner til vinneren i Qatar. For Carlsens del er det sannsynlig at det kommer startpenger i tillegg.

Turneringen avholdes i Aspire Dome, en innendørs stadion i Doha.

Det blir den åttende langsjakkturneringen Carlsen spiller i løpet av 2015. Det gjør til en av de mest aktive verdensmesterene noensinne.

Innen året tar slutt, vil 24-åringen ha spilt minst 65 langsjakkpartier og 45 hurtig- og lynsjakkpartier.

(Besøkt 559 ganger, 1 besøk i dag)