Eliteserien får nytt spillested: – Nå går det fra innsikt til utsikt

Nå kan det være slutt på trykkeri, vandrerhjem og trange sjakklubber. Årets Eliteserie i sjakk spilles på et luksushotell på beste vestkant.

av Tarjei J. Svensen

Det er en knapp måned til en ny sesong med seriesjakk sparkes i gang. Første spillehelg går fra fredag 30. oktober til søndag 1. november.

Generalsekretær Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

Geir Nesheim. Foto: Tarjei J. Svensen

I dag kan Sjakkbloggen avsløre at seks av ni runder i årets Eliteserie skal spilles på flotte Scandic Park Holmenkollen Hotell i Oslo. Hotellet er et av Oslos flotteste og befinner seg 350 meter over Karl Johansgate.

Det bekrefter generalsekretær i Norges Sjakkforbund (NSF) Geir Nesheim til Sjakkbloggen.

Jeg er veldig glad for det. Vi har et produkt i Eliteserien som vi ønsker å videreutvikle og det har vært diskutert på styrenivå at vi skal gjennomgå serien. Nå vil vi svært gjerne gå videre med å gjøre Eliteserien mer attraktiv, så da er lokaler viktige.

Nesheim forteller at de egentlig bare var i kontakt med hotellkjeden for å få gunstige hotellpriser for tilreisende klubber under spillehelgene. Scandic er allerede sponsor for Grand Prix-turneringene i NSF. Men så kom spørsmålet om å ordne et spillelokale også. Og det gikk gjennom, til en «meget god pris», ifølge generalsekretæren.

Overraskende nok, viste det seg at to av helgene var ledig på Holmenkollen Park Hotell. I det som de kaller Valhall-salen er det god plass.

Slik presenterer hotellet Valhall. Forhåpentligvis står ikke bilene der når sjakken setter i gang. Foto: Scandic Park Holmenkollen

Slik presenterer hotellet Valhall. Forhåpentligvis står ikke bilene der når sjakken setter i gang. Foto: Scandic Park Holmenkollen

Det er en underdrivelse. Salen er ifølge hotellets hjemmesider på hele 1000 kvadratmeter og kan brukes til «utstillinger og andre plasskrevende arrangementer». Som en sjakkturnering.

Dette er kjempelokaler. Her skal vi ha plass til både Eliteserien og de av 1.divisjonene som har lyst til å spille der. Det er veldig morsomt at vi har fått til det.

Seriesjakken er en fin mulighet for de mindre aktive spillerne til å delta i klubbsjakken. I Sør-Norge spilles serien fra oktober til mars, mens lagene i nord gjør opp seg i mellom i Nord-Norsk mesterskap over en helg om våren. Vinneren i nord, sør, vest og Midt-Norge møtes så til en opprykksfinale med fire lag der to lag til slutt rykker opp til den landsomfattende Eliteserien.

Eliteserien står uten sponsor

I den øverste divisjonen med landets beste sjakklubber er det igjen ti lag. Det spilles over seks bord i hver match. I fjor rykket, SOSS, SK 96, Nordstrand og Akademisk ned fra Eliteserien.

Fra siste helg i fjorårets Eliteserie, med OSS-spillerne Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra siste helg i fjorårets Eliteserie, med OSS-spillerne Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein. Foto: Tarjei J. Svensen

Dermed er følgende klubber kvalifisert i sesongen 2015/16:

Oslo Schakselskap, Vålerenga, Asker, Tromsø, SK 1911, Stavanger, Black Knights, Bergens, Trondheim, Sotra.

Fjorårets Eliteserie var sponset av forsikringsselskapet Codan. En knapp måned før seriestart står årets Eliteserie uten sponsor, sier Nesheim.

Vi jobber hele tiden med sponsorkontrakter og har en prosess på Eliteserien med særlig en enkeltaktør som kan være aktuell. Men det er ingenting som er bestemt enda.

På grunn av VM i skiskyting vil ikke Scandic Holmekollen være aktuell den tredje helgen, men NSF jobber med andre alternativer i Scandic-kjeden.

– Går fra innsikt til utsikt

Dette kan markere slutten på en periode hvor landets beste sjakklubber har måttet kjempe om seriemestertittelen i trange sjakklokaler. Siden opprettelsen av Eliteserien før 2006/2007-sesongen, er det blant annet spilt på vandrerhjem, bridgehus, trykkeri og forretningslokaler.

De siste to sesongene er serien spilt i Oslo Schakselskaps (OSS) lokaler på Majorstua, av mange ansett som litt trange lokaler. To helger ble avholdt i Codans lokaler på Skøyen.

Leder av OSS, klubben som er regjerende seriemester, Ole Christian Moen er glad for at det nå er funnet nye lokaler.

Det er flott. Hittil at deltakerne hatt innsikt, nå får de også utsikt. Dette er et tegn på vekst og fremgang i norsk sjakk. Det er en nivåhevning standardmessig.

Moen, en av Norges fremste sjakkpersonligheter, har også en bønn til NSF: Østlandsserien må samles.

Det kan gjerne være i Oslo Schakselskap, men det viktigste er at de spiller sammen.

Oppsettet for årets Eliteserie offentliggjøres mandag 5. oktober. Innen 16.oktober vil også 20-mannstroppen publiseres. Nytt i årets sesong er at lagoppstillingene for hele helgen må innleveres 26 timer før start. Tidligere var fristen én time før start.

(Besøkt 1 206 ganger, 1 besøk i dag)