Monika Machlik (17) nær historisk EM-medalje

Mange norske lyspunkter i EM for ungdom.

av Tarjei J. Svensen

Som lesere av Sjakkbloggen allerede vet, gror det i kjølvannet av Magnus Carlsen svært godt i norsk sjakk. 16-årige Aryan Tari er i verdenstoppen i sin aldersklasse mens hans jevnaldrende kamerater på sjakklinjen på NTG puster ham i nakken. Bak der igjen følger en gjeng med habile og svært ivrige mesterspillere med stort potensiale.

I det nylig avsluttede Europamesterskapet for ungdom i Kroatia fikk vi nok en bekreftelse på at det er flere av våre unge, lovende som kan hevde seg i internasjonale mesterskap.

LES OGSÅ: Tromsø-duoen Monika og Tor Fredrik EM-sjokkerer
Monika Machlik i juniorklassen i Landsturneringen i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Monika Machlik i juniorklassen i Landsturneringen i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Belønnet med landslagsplass

En av dem er Monika Machlik (17). Tromsø-jenta som fyller 18 år 9.oktober, kommer fra en ekte sjakkfamilie. Brødrene Jon (19) og Endre (15) er også sterke spillere, mens tvillingsøsteren Edit bare er litt etter Monika. Søstrene får begge god trening ved å gå på NTGs sjakklinje i Tromsø, der de får coaching fra det rusisske stormesterekteparet Maxim Turov og Irina Turov.

De siste to årene har Monika vært blant Norges fem mest aktive sjakkspillere. Og fremgangen har vært betydelig, noe som fortjent ble belønnet med en plass på det norske kvinnelandslaget som skal til Island for å spille EM for landslag i november.

I Kroatia stilte søstrene Machlik i jenter under 18, Og her fikk Monika virkelig markert seg. Rangert som nummer 14 i feltet, åpnet hun sensasjonelt med tre strake seire, blant annet etter å ha utspilt førsterangerte Adela Velikic fra Serbia.

Senere gikk hun på to tap, men medaljesjansene var i aller høyeste grad i live helt frem til siste runde. Det kunne blitt en historisk norsk EM-medalje, men i en lovende men uklar stilling, falt korthuset sammen og Monika måtte bite i det sure eplet mot polske Ewa Harazinska.

Uansett er 8.plass med 5,5 poeng og en ratingfremgang på over 70 poeng noe av det beste som er prestert av en norsk jente i et aldersbestemt mesterskap noen gang. Ifølge en gjennomgang Sjakkbloggen har gjort, er det bare Katrine Tjølsens 7. plass fra EM under 14 år i 2007 som kan sammenlignes rent plasseringsmessig.

Flere gode norske plasseringer

forventet-score

Monika var ikke den eneste jenta som imponerte. Søsteren Edit tok 5 poeng og endte på 15.plass, også det langt bedre enn forventet. Her tar vi også med Maud Rødsmoens 22.plass (4,5 poeng) og Kimiya Sajjadis 37.plass (3,5 poeng), begge langt over forventet score i U18.

Norges største EM-håp, var imidlertid fjerderangerte Johan Salomon i U18-klassen. Med maks uttelling ville Nordstrand-spilleren kjempet om gullmedaljene. Denne gangen fikk 18-åringen ikke brikkene helt til å sitte og måtte istedet ta til takke med 6 poeng og 8.plass, omtrent i henhold til forventet score.

Det er dessuten verdt å trekke frem Trygve Dahls 18.plass med 5,5 poeng i U16 og Tor Fredrik Kaasens 27. plass i U14, begge med prestasjoner langt over forventet.

SE OGSÅ: Alle norske resultater i EM

Neste oppgave for våre unge norske talenter, er VM for ungdom i Hellas som begynner 24.oktober. Der har Norge 35 deltakere.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

(Besøkt 1 425 ganger, 1 besøk i dag)