To av Magnus Carlsens tøffeste konkurrenter dropper lyn- og hurtig-VM

Fra Carlsen-Nakamura i lynsjakkturneringen i Norway Chess i 2015. Foto: Tarjei J. SvensenFra Carlsen-Nakamura i lynsjakkturneringen i Norway Chess i 2015. Foto: Tarjei J. Svensen

Norsk stormester: – Det øker sjansene til Magnus.

av Tarjei J. Svensen

Det er ti dager til det braker løs med VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin. Der skal Magnus Carlsen forsvare to av titlene fra Dubai i fjor.

Den gang vant verdenseneren en svært jevn hurtigturnering et halvt poeng foran Fabiano Caruana og Viswanathan Anand. Så sikret vår sjakkstjerne «The Double» ved å vinne ett poeng foran Hikaru Nakamura og Ian Nepomniachtchi i lynsjakkdelen.

Det blir en formidabel utfordring for vår triple verdensmester å forsvare sine to titler i fartsdisiplinene. Deltakerlisten er foreløpig ikke offentliggjort, men Sjakkbloggen har fått tilgang til dokumentet som viser at de fleste av verdens fremste spillere stiller.

lyn-hurtig2Totalt er det over 200 påmeldte og de aller fleste av disse er kapable til å spille jevnt med og slå verdens beste spiller på en god dag. I tillegg til Carlsen, skal også Simen Agdestein og Aryan Tari kjempe mot verdens beste spillere. 

Nakamura og Caruana dropper VM

Men det er to store sjakkprofiler som definitivt ikke stiller i Berlin. Samtidig med VM spilles nemlig en av USAs største åpne turneringer, Millionaire Chess i Las Vegas.

Blant deltakerne i turneringen som har hele 100.000 dollar i førstepremie: Nakamura og Caruana.

Caruanas manager Lawrence Trent bekrefter overfor Sjakkbloggen at Millionaire Chess måtte prioriteres:

Det var en uheldig timing her. Dette er en veldig viktig turnering i USA.

Nakamura er ranket som nummer én på verdensrankingen i hurtigsjakk foran Carlsen. Men det er kanskje i lynsjakk, der han er rangert som nummer to, at han kunne stukket flest kjepper i hjulene for vår mann. I Dubai ble 27-åringen nummer tre bak Carlsen og Nepomniachtchi i lynsjakk.

LES OGSÅ: Norway Chess gjør store endringer i 2016
Caruana blir ikke å se i Berlin. Foto: Tarjei J. Svensen

Caruana blir ikke å se i Berlin. Foto: Tarjei J. Svensen

Caruana på sin side har aldri vært noen stor lynsjakkspiller, men i hurtigsjakk var han en periode ranket som nummer én i verden. I VM i fjor tok 23-åringen andreplassen bak Carlsen. På verdensrankingen står han per dags dato som nummer seks.

– Magnus har ikke virket på sitt beste i det siste

Norges siste stormester, Torbjørn Ringdal Hansen, er enig i at fraværet av amerikanerne gjør det litt lettere for Carlsen, men poengterer at det er flere vår mann må passe seg for:

Det øker sjansene til Magnus. Spesielt med tanke på Nakamura i hvert fall. I lyn er jo han skummel så godt å slippe han. I hurtigsjakken er Caruana godt å bli kvitt.

Kan Magnus vinne «The Double» igjen?

På sitt beste kan han jo klare det, men han har jo ikke virket på sitt beste i det siste, så denne gangen er jeg usikker. Men det er kanskje nettopp en turnering som dette han trenger for å komme tilbake. For å få tilbake godfølelsen.

Den amerikanske duoen er ikke de eneste som dropper VM. Også Wesley So (nummer 12 i verden) prioriterer den åpne turneringen. En annen er lynsjakkverdensmesteren fra 2013, Le Quang Liem. Vietnameseren som er ranket som nummer ti i verden i lynsjakk (nummer 12 i hurtigsjakk), ble nummer fire i lyn-VM i fjor.

Heller ikke Veselin Topalov, nummer fire i verden i klassisk sjakk, stiller i Berlin. Bulgareren er imidlertid ikke regnet blant de beste i hurtig- eller lynsjakk.

NRK og VG sender fra VM i Berlin

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles midt i konferansesalen i Bolle Meirei sentralt i Berlin og begynner med 1.runde i hurtigsjakk lørdag 10.oktober kl 14:00. Det spilles totalt 15 runder med fem runder hver dag frem til mandag.

Festsalen i Bolle Meierei i Berlin, der VM skal holdes. Foto: bolle-meierei.com

Festsalen i Bolle Meierei i Berlin, der VM skal holdes. Foto: bolle-meierei.com

VM i lynsjakk begynner tirsdag 13.oktober og spilles med 21 runder frem til onsdag. Førstepremie i hver turnering er på rundt 330.000 norske kroner.

Både NRK og VG har kjøpt rettighetene og skal dekke moroa fra studio i Norge og med reportere i Berlin. Det er første gang norsk tv viser hurtig- og lynsjakkturneringer direkte.

For NRK skal internasjonal mester Torstein Bae kommentere, mens TV 2s faste duo Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum etter det Sjakkbloggen erfarer skal kommentere for VG.

Så er det bare å håpe at NRK og kommentator Torstein Bae har forberedt seg godt ved å se den ukrainske stormesteren Dimitry Komarovs allerede legendariske stil fra fjorårets mesterskap.

Program:

Fredag 9.oktober 19:00: Åpningsseremoni
Lørdag 10.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 1-5
Søndag 11.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 6-10
Mandag 12.oktober 14:00: Hurtigsjakk runde 11-15
Tirsdag 13.oktober 14:00: Lynsjakk runde 1-11
Onsdag 14.oktober 14:00: Lynsjakk runde 12-21

LES OGSÅ: Carlsen-kompis raste mot Nakamuras sleipe lynsjakktriks
(Besøkt 1 039 ganger, 1 besøk i dag)