Norway Chess gjør store endringer i 2016

Avslører planene for neste års superturnering.

av Tarjei J. Svensen

Knappe tre måneder etter at siste trekk i Norway Chess ble utført i Stavanger, er allerede forberedelsene til neste års turnering godt i gang. Superturneringen som har samlet verdens beste sjakkspillere i mai (2013) og juni (2014 og 2015), skal i 2016 starte rekordtidlig.

Datoene er satt til 16. – 29. april. Dermed er det bare litt over seks måneder før vi får verdensstjernene på besøk i Norge igjen.

Fra 1.runde i årets Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra 1.runde i årets Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Leder Kjell Madland i Foto: Norway Chess

Leder Kjell Madland i Foto: Norway Chess

Det bekrefter Kjell Madland til Sjakkbloggen.

– Vi har måttet flytte det på grunn av det internasjonale vinduet som er litt rart. Det var en mulighet også i juli, men da kolliderer det med fotball-EM, og det hadde vi ikke lyst til.

– Hvordan blir det å ha turneringen to måneder tidligere enn dere er vant med?

– Hvis man ser på tidspunktet, så er det veldig bra. Men det er klart at det blir mye travlere for oss siden vi mister et par måneder forberedelser. Men vi synes det er viktig å legge det til et tidspunkt der vi får mest mulig oppmerksomhet og det ikke kolliderer med andre ting. Det er hovedgrunnen til den endringen.

En konsekvens av flyttingen er at det ikke blir spilt lynsjakk på den idylliske blomsterøya Flor & Fjære slik som i de foregående turneringene. Det er nok et spillested både deltakere og tilskuere vil savne.

Henrik Carlsen i samtale med Veselin Topalov og hans gode venn og tidligere manager Silvio Danailov. Foto: Tarjei J. Svensen

Henrik Carlsen i samtale med Veselin Topalov og hans gode venn og tidligere manager Silvio Danailov. Foto: Tarjei J. Svensen

Under årets turnering, viste øya seg fra sin beste side i strålende solskinnsvær.

Nye spillesteder

Det nye tidspunktet er ikke den eneste endringen som gjøres. Arrangøren, som har som mål å vise frem mest mulig av regionen, vil neste år få to nye spillesteder i forhold til årets arrangement:

Stavanger konserthus og Stavanger Forum på Forus. Det er Madland godt fornøyd med.

Stavanger Forum

Stavanger Forum

– Det er ikke 100 prosent bekreftet, men det er sannsynlig og vi er i en veldig god dialog med disse stedene. Konserthuset har vi vært i før og det er virkelig stor stas å være der. I Scandic Stavanger Forum er det også flotte fasiliteter, så vi har tro på at det blir veldig bra.

Styrelederen forteller videre at selv om det fortsatt ikke er bestemt hvor lynsjakkturneringen skal avholdes, ønsker de å stramme inn på antall spillesteder for å unngå krevende flyttinger av teknisk utstyr. I tillegg til Flor & Fjære utenfor Stavanger, ble det i år spilt på Utstein kloster rundt 20 minutter unna Stavanger.

Spillestedet Flor & Fjære hvor lynsjakkturneringen ble avholdt. Foto: Tarjei J. Svensen

Spillestedet Flor & Fjære hvor lynsjakkturneringen ble avholdt. Foto: Tarjei J. Svensen

– Nå har vi vist frem disse stedene, som Flor & Fjære og Utstein kloster som er veldig spesielle spillesteder. Men det er krevende å flytte rundt og etter tre år må vi prøve å stramme inn på det som er av merarbeid som ikke er like viktig lenger.

Selv om deltakere og tilskuere virker å være fornøyd med årets arrangement, er det også en del ting som kan forbedres for superturneringen. Turneringen som neste år har et budsjett på 7,5 millioner, publiserte ingen bilder på den offisielle nettsiden og mange reagerte på at oppdateringene ellers på nett og sosiale medier var uteble.

Kasparov fulgte lynsjakkturneringen på Flor & Fjære. Foto: Tarjei J. Svensen

Kasparov fulgte lynsjakkturneringen på Flor & Fjære. Foto: Tarjei J. Svensen

LES OGSÅ: Noe har gått galt for Norway Chess

Det tok dessuten tid før resultater fra lynsjakkturneringen dukket opp på nett. Madland innrømmer at det er forbedringspotensiale.

– Vi er et arrangement som stort sett bare er basert på innsats på kveldstid, så vi synes vi har nådd voldsomt langt i forhold til det som man kanskje kunne forventet. Men vi må stadig være på utkikk etter forbedringspunkter og har gjort våre tanker, sett gjennom hele arrangementet og vi har noen punkter som vi ønsker å utvikle oss på, sier Madland.

– Men det er klart at noe av dette henger sammen med økonomi. Hvis vi kunne sagt at dette vil vi, så hadde vi tatt inn noen profesjonelle i et par områder. Da tenker jeg spesielt på det som går på nett og foto. Vi ønsker at utstillingsvinduet vårt på nett skal være bra og det har vi hatt en del diskusjoner på.

Vurderer åpen sideturnering

I 2015 var det ingen åpen sideturnering under Norway Chess, noe som ble møtt med skuffelse blant enkelte i Stavanger. Det kan derimot bli en realitet neste år.

– Vi har det som et punkt. Men i forhold til den ressursen vi har, så har vi måttet prioritere skolesjakken og gjennomføringen av en bra turnering og oppkjøringen til den. Den vil ha førsteprioritet slik at vi kan utvikle den videre. Det er veldig viktig for oss. Da blir spørsmålet om vi har kapasitet og mulighet til å samarbeide med noen for å holde en åpen turnering.

I 2014 arrangerte Stavanger sjakklubb en stor internasjonal turnering med 169 deltakere. Den ble imidlertid holdt en liten gåtur unna spillestedet.

– Skal vi ha det, så er ønsket primært å ha den på eller ved samme spillested som superturneringen. Ellers vil det ikke være så stor hensikt. Målet er å ha mange aktiviteter under turneringen.

Kommunen utsatte avgjørelse om pengestøtte

Magnus Carlsen før remispartiet mot Anish Giri i 3.runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen før remispartiet mot Anish Giri i 3.runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Norway Chess søkte Stavanger kommune om 1,2 millioner kroner i støtte til arrangementet, mens rådmannen har foreslått en bevilling på 750.000 kroner.

Stavanger formannskap valgte imidlertid torsdag kveld å utsette avgjørelsen om støtte til turneringen, samt sykkelarrangementet Tour des Fjords.

– Det er høye beløp vi snakker om her. Det er mer fornuftig å se dette i sammenheng med handlings- og økonomiplanen. Begge disse arrangementene er i juni neste år. Dersom det likevel viser seg at det er hast, får vi ta det i neste formannskapsmøte, sa ordfører Christine Sagen Helgø (H) ifølge Stavanger Aftenblad.

I fjor fikk Norway Chess kun 500.000 kroner i støtte. Madland frykter støtten blir den samme for neste år.

– Det kan ende der nå også. Vi vet ingenting før det er avgjort.

Hammer, Agdestein eller Tari?

Får Jon Ludvig møte Nakamura også neste år? Foto: Tarjei J. Svensen

Får Jon Ludvig møte Nakamura også neste år? Foto: Tarjei J. Svensen

Norway Chess blir også neste år en del av Grand Chess Tour-serien (GCT) i 2016, som også inkluderer London Chess Classic og Sinquefield Cup.

De tre beste fra sammendraget i årets serie, vil være automatisk kvalifisert til alle tre turneringene neste år. I tillegg er det seks som kvalifiserer seg på rating. Feltet vil ikke bli annonsert før på slutten av året, men Magnus Carlsen samt årets vinner Veselin Topalov er selvskrevne på startstreken.

Den siste spilleren er et såkalt wildcard som tas ut av arrangøren. Jon Ludvig Hammer (2013 og 2015) og Simen Agdestein (2014) har der fått en sjelden sjanse til å få møte verdenseliten i de foregående årene.

– Vi har fra første stund hatt en ønske om å bidra til norsk sjakk. Det har vi gjort gjennom å ha en norsk deltaker i tillegg til Magnus. Men det er for tidlig å si hvem vi velger der, sier Madland.

I mai vant Hammer en svært vellykket kvalifiseringsturnering som ble vist i beste sendetid på TV 2 – med selveste Magnus Carlsen som kommentator i et glassbur på Karl Johansgate.

Madland bekrefter at de har dialog med TV 2 og håper på å få til noe lignende neste år. Det er foreløpig ikke avgjort om kanalen viser London Chess Classic i desember.

(Besøkt 1 674 ganger, 1 besøk i dag)