Dette mener kritikerne om «Pawn Sacrifice»

Gode anmeldelser til filmen om Bobby Fischer.

av Tarjei J. Svensen

Torsdag har «Pawn Sacrifice» premiere på norske kinoer! Filmen forteller historien om det som kanskje er tidenes sjakkspiller, Bobby Fischer. Den følger hans liv og utvikling av vrangforestillinger og paranoia som som kulminerer med den legendariske VM-matchen mot Boris Spassky på Island i 1972.

LES OGSÅ: Sjakkfilmer du kan se frem til

Det er ikke den første filmen om det amerikanske sjakkgeniet, men det er den første spillefilmen om hans liv. Og Hollywood slår virkelig på stortromma. Ingen ringere enn Tobey «SpiderMan» Maguire har hovedrollen som Fischer, mens Liev Schreiber spiller Spassky.

Maguire møtte nylig Magnus Carlsen under en privat visning av filmen i San Francisco for to uker siden. Det den norske verdensmester presterte der, imponerte Hollywood-stjernen stort.

Se bare hva Maguire forteller om møtet med 24-åringen på «Jimmy Kimmel Show» nylig.

Filmelskere vil nok også smile bredt av at regissør er Edward Zwick, Oscar-vinneren bak mesterverk som  «The Last Samurai» og «Blood Diamond».

Og skal man tro anmeldelsene, så har også sjakkentusiastene gode grunner til å få med seg filmen. Den har nemlig mottatt gode anmeldelser etter premieren i USA for en drøy uke siden.

RottenTomatoes.com, som samler vurderingene på filmanmelder i avisene, har «Pawn Sacrifice» fått en score på 78 %, med 40 positive og 11 negative anmelder. På filmdatabasen IMDb, som samler tilbakemeldinger fra brukere over hele verden, har den foreløpig et gjennomsnitt på 7,5 (av 10) poeng.

fischer

New York Daily News mener de to hovedrolleinnehaverne gjør en strålende prestasjon, og spesielt Maguire gjør «et gripende portrett» som det paranoide sjakkgeniet.

Det er hans beste prestasjon siden «Wonder Boys». Schreiber sier nesten ingenting, men han er likevel glødende god.

Chicago Sun Times gir filmen fire stjerner av fire mulige og roser filmen opp i skyene:

Edward Zwicks «Pawn Sacrifice» er en fengslende del av mainstreamunderholdning som fanger essensen av Fischers gale genialitet. Den lar oss på en perfekt måte gjenoppleve historien og fungerer godt som en sportsfilm om det flotte spillet sjakk.

Filmanmelder Richard Roper er også imponert over Maguire i rollen som Fischer, og kaller det den beste i hans karriere. Så oppsummerer han:

Enten du er godt bevandret i Siciliansk, Najdorf eller ikke kan skille et tårn fra en springer, så gjør Pawn Sacrifice en fremdragende jobb med å utforske kompleksitetene med sjakken og dets rike historie.

I Washington Post mener anmelderen at forsøket på å kopiere gammelt arkivmateriale er distraherende, men filmen får likevel tommel opp:

Totalt sett gir filmen et verdig og historisk blikk på sammenhengen mellom genialitet og mental sykdom.

Men det er også anmeldere som er langt mer lunkne til filmen. Anmelderen i The Guardian er mer lunken og mener filmen ikke går nok i dybden på bakgrunnen for Fischers paranoia.

Zwicks film vil neppe gi et skikkelig innblikk i spillet for begynnere eller vekke nysgjerrigheten til sjakkentusiastene. Det er en film som passer for en regntung ettermiddag der du har tid og ikke klarer å laste ned Prawn Sacrifice.

Leif Erlend Johannessens anmeldese i Norsk Sjakkblad.

Leif Erlend Johannessens anmeldese i Norsk Sjakkblad.

Leif Erlend Johannessen i Norsk Sjakkblad gir filmen terningkast seks, men har likevel ting å utsette rent sjakkfaglig.

Hvis jeg skal kritisere noe ved filmen, er det at de godt kunne ha engasjert en sjakklig konsulent. Det er riktig at Fischer leste sovjetiske sjakkblad som ung. Men intet sovjetisk sjakkblad med respekt for seg selv ville ha publisert et parti som begynner med åpningstrekkene 1.h4 h5. Spesielt snodig blir det når filmskaperne åpenbart må ha hatt sjakkfaglig kompetanse for hånden ved formidlingen av selve VM-matchen mot Spassky.

Norges Sjakkforbund har torsdag invitert et ukjent antall personligheter fra norsk sjakk til premieren på Klingenberg i Oslo. Kvinnelandslagsspiller Sheila Barth Sahl skal spille simultan før filmen.

(Besøkt 438 ganger, 1 besøk i dag)