Derfor spiller ikke Magnus Carlsen FIDEs World Cup

Magnus Carlsen. Foto: Tarjei J. Svensen

Verdensmesteren sitter hjemme i Oslo mens rivalene barker sammen i Baku.

av Tarjei J. Svensen

FIDEs World Cup er over halvveis i Aserbadsjans hovedstad Baku. Det begynte med 128 deltakere, men etter omspillet i 3.runde lørdag, er det 16 spillere igjen.

Noen av de største favorittene som Levon Aronian, Vladimir Kramnik og Alexander Grischuk, er allerede slått ut av turneringen. Til gjengjeld er det ingen store overraskelser igjen blant de gjenværende. Favoritter som Fabiano Caruana, Veselin Topalov, Anish Giri, Ding Liren og Wesley So er alle med videre.

Hikaru Nakamura videre etter ni partier mot Ian Nepomniachtchi. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Hikaru Nakamura videre etter ni partier mot Ian Nepomniachtchi. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Det er også Hikaru Nakamura, som måtte gjennom ni partier for å slå ut Carlsen-kompis Ian Nepomniachtchi. Det ble en nervepirrende match som ble avgjort med et såkalt armageddon-parti der russeren fikk fordelen av hvit med ett minutt ekstra, mens Nakamura ville gå videre ved remis.

Partiet ble en thriller som kunne svingt begge veier, men amerikaneren trakk til slutt det lengste strået og gikk videre til runde 4. Chess.com har mer om hva som skjedde i det dramatiske partiet som førte til at russeren sendte inn en offisiell klage på Nakamura.

Millionpremie til vinneren

Tidligere verdensmester Veselin Topalov slo ut kineseren Lu Shanglei. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Tidligere verdensmester Veselin Topalov slo ut kineseren Lu Shanglei. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Vinneren i World Cup sikrer seg en pen pengepremie på nesten én million norske kroner (120.000 dollar). Men selve rosinen i pølsa er at de to i finalen får plass i kandidatturneringen i mars neste år. Der skal åtte spillere kjempe om å bli den som skal utfordre Magnus Carlsen til VM-tittelen.

Fem av åtte er praktisk talt allerede kvalifisert: Viswanathan Anand, Fabiano Caruana, Hikaru Nakamura, Veselin Topalov og Anish Giri.

Om én av de to i finalen allerede er kvalifisert, er det nummer 3 i Grand Prix-serien som får plassen. Der er russeren Dmitry Jakovenko først i køen.

Wei Yi. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Wei Yi. Foto: FIDE World Cup, Baku 2015

Én friplass går til arrangøren av turneringen som foreløpig ikke er avgjort.

Kan Super-Wei overraske?

Vi får følgende oppgjør i åttendedelsfinalen som begynner i dag:
Svidler – Topalov
Ding Liren – Wei Yi
Giri – Wojtaszek
So – Vachier-Lagrave
Nakamura – Adams
Eljanov – Jakovenko
Caruana – Mamedyarov
Karjakin – Andreikin

Den mest oppsiktsvekkende av de som er igjen, er kanskje 16-årige Wei Yi. Supertalentet, som spås av de aller fleste som en fremtidig verdensmester, er særdeles kompromissløs og underholdende i sin spillestil.

Nettopp det fikk han vist i det avgjørende partiet mot ukraineren Alexander Areschenko.

I 5.runde møter han landsmannen Ding Liren. 22-åringen, som har jobbet med Carlsen, snakket pent om sin 16-årige venn i siste utgave av sjakkmagasinet New in Chess:

– Det er ganske interessant. Før partiet vårt i det nasjonale mesterskapet, så satt jeg på motsatt side og tenkte: Kanskje jeg er en liten hårsbredd foran ham, i en liten bakke og det er bare et spørsmål om tid før Wei Yi passerer meg, akkurat som da jeg gikk forbi andre. Det er naturlig. På den annen side, så er det vanskelig å si om han kommer til å bli en seriøs utfordrer til Carlsen en dag. Men akkurat nå ser jeg ingen andre som har mer potensiale enn ham, sier Ding.

Carlsen ville spille i Baku

Magnus Carlsen møter Hollywood-stjerne Tobey Maguire. Foto: Magnus Carlsens Facebook-side

Magnus Carlsen møter Hollywood-stjerne Tobey Maguire. Foto: Magnus Carlsens Facebook-side

Sett bort fra den feite pengepremien, ratingpoeng og litt prestisje, er det ingen grunn for verdensmesteren til å stille i Baku. Sammen med Anand er han den eneste av verdensstjernene som har valgt å droppe mesterskapet.

Men Carlsen, en stor tilhenger av cupformatet, var faktisk interessert i å spille. Det avslører manager Espen Agdestein for Aftenposten.

– Han hadde lyst, men det passet ikke på grunn av andre forpliktelser.

Etter den noe skuffende andreplassen i Sinquefield Cup, har verdensmesteren nemlig tilbrakt en drøy uke på diverse PR-oppdrag og kjendismøter i USA. Blant annet ble det et møte med Tobey Maguire, hovedrolleinnehaver av «Pawn Sacrifice», den nye filmen om Bobby Fischer.

Det skjedde på en spesialvisning i San Francisco. Agdestein forteller videre:

– Som sjakkspiller klør det i fingrene hans, han har lyst til å spille.

Carlsen er nå hjemme i Norge og forbereder seg til VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin på sitt særegne vis. 10. – 15. oktober skal Carlsen forsvare sine to titler i sjakkens fartsdisipliner.

Begge turneringene overføres direkte på NRK. I november skal spille for Norge i EM for lag, mens sjakkåret og Grand Chess Tour avsluttes med London Chess Classic i desember.

SE OGSÅ:
(Besøkt 974 ganger, 1 besøk i dag)