Sjakkfilmer å se frem til

Og Simen Agdestein er med i ny dokumentar.

av Tarjei J. Svensen

25. september er det premiere på «Pawn Sacrifice» i Norge. Det er filmen om Bobby Fischers forberedelser til den legendariske matchen mot Boris Spassky på Island i 1972. Ingen ringere enn Tobey «SpiderMan» Maguire er i hovedrollen.

Filmen har blitt godt mottatt i USA og Sjakkbloggen er invitert på førpremieren neste uke.

En annen film å se frem til, er kinodokumentaren «Magnus» av VG-journalisten Benjamin Ree, som også sto for «Last Big Title». Over 500 timer med video er klippet ned til en helaftens dokumentarfilm.

Nylig ble det klart at filmen har fått plass i stallen til distributøren TrustNordisk, noe som også øker sjansen for at den blir å se på kinoer i utlandet. Vi må imidlertid vente helt til november neste år før den blir å se på det store lerretet.

Simen Agdestein i sjakkdokumentar

Tradewise Gibraltar Chess Congress er en av verdens sterkeste åpne sjakkturneringer. I 2015 ble den også kåret til Best Chess Event of the Year. Festivalen samler flere av verdens beste spillere som kjemper om en førstepremie på over 200.000 kroner. I tillegg er det flere sideturneringer der også amatører kan vinne titusener av kroner. Med livekommentering og video-oppsummering til hver runde er det også en fryd å følge med på hjemmefra.

Nå har også festivalen finansiert dokumentaren «All The Right Moves» fra festivalen, regissert av Armand Attard. Her forteller flere av deltakerne i turneringen hva som fascinerer med sjakken.

I filmen har vi forsøkt å fange den komplette hengivenhet til spillet sjakk samt dramaet i en turnering som dette der alle kan delta og vinne.

Blant de som er intervjuet, er Simen Agdestein.

Det er ikke kjent når dokumentaren lanseres, men det kan tenkes at den vises under Gibraltar Chess Congress 25. januar til 4.februar.

Før den tid får vi se James Bond i en ny film – og det til og med i en scene foran sjakkbrettet. «Spectre» har premiere 30.oktober.

Har jeg glemt noe nå? Hvilken av disse ser du mest frem til?

(Besøkt 1 220 ganger, 1 besøk i dag)