Sjekk FIDE-presidentens enorme reiseutgifter

Kirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/WikipediaKirsan Ilyumzhinov. Foto: A.Savin/Wikipedia

Hold deg fast!

av Tarjei J. Svensen

Verdenssjakkforbundet FIDE har i disse dager møttes til kongress i Abu Dhabi i De Forente Arabiske Emirater. På FIDEs nettsider kan man lese mye om hva som var på agendaen, men foreløpig lite om hva som faktisk ble avgjort.

En ting vi derimot kan anta med stor sikkerhet, er at 17-årige Johan-Sebastian Christiansen offisielt ble utnevnt til internasjonal mester.

FIDE vil straffe Kasparov

Den største nyheten var likevel at Garry Kasparov og Ignatius Leong ble funnet skyldig i brudd på FIDEs etiske reglement. Den tidligere verdensmesteren og Leong, som er kjent internasjonal turneringsdommer og leder for Kasparov Chess Foundation i Singapore, ble beskyldt for kjøp av stemmer før valgkampen i Tromsø i fjor.

fide-pressemelding

Pressemeldingen fra FIDE hvor forslaget lanseres.

– Å bli beskyldt for korrupsjon av Ilyumzhinov, er som å bli beskyldt for aggresivitet overfor utenlandske stater av Putin, sa Kasparov i en uttalelse til chess.com.

Ilyumzhinov er selv en mann som er utsatt for sterke anklager om korrupsjon og kjøp av stemmer, hvilket gjør dommen mot Kasparov lettere komisk. 

Hva som blir den egentlige konsekvensen av dommen, er foreløpig uklart. Kasparov har muligheten til å anke videre til Court of Arbitration for Sport (CAS) i Lausanne, men det spørs om han vil ta seg bryet.

LES OGSÅ: Slik reagerte sjakkforfatteren da jeg ba ham om å slutte å stjele

Ilyumzhinov FIFA-president?

Det var ikke det eneste sjokket som kom ut av møtene i Abu Dhabi. FIDE valgte å publisere en pressemelding på sine sider om at Ilyumzhinov vurderer å stille som presidentkandidat etter Sepp Blatter i FIFA.

Flere måtte gni seg i øynene for å sjekke datoen. Men nei: Det var ingen aprilspøk. 

Oppfordringen om å stille som kandidat kom fra den mektige presidenten i det russiske sjakkforbundet, Andrei Filatov. Ifølge FIDEs hjemmesider ble det møtt med applaus i forsamlingen.

Andrei Filatov. Foto: Smirnoffals, Wikipedia

Andrei Filatov. Foto: Smirnoffals, Wikipedia

Filatov er milliardæren, oligarken og Putin-vennen som saksøkte Sjakk-OL i Tromsø da det russiske kvinnelaget ble nektet deltakelse. Han er selv en sannsynlig arvtaker til Ilyumzhinov i FIDE.

Aftenposten har en sak med reaksjonene fra sjakkverdenen.

Om Ilyumzhinov har reelle sjanser til å vinne FIFA-valget foran kandidater som Michel Platini, er derimot heller tvilsomt.

Reiseutgifter siste to år: 3,6 millioner kroner

FIDE offentliggjorde før FIDE-kongressen regnskapet for 2014. Der kommer det frem at FIDE hadde et underskudd på drøyt 720,000 Euro (6,6 millioner kroner) av totale utgifter på rundt 3,5 millioner Euro (32 millioner kroner).

En del av utgiftene er knyttet til presidentens vanvittige bruk av reiser i løpet av 2014. Der hadde han nemlig utgifter på hele 184.299 Euro. Det tilsvarer rundt 1,7 millioner norske kroner etter dagens kurs.

Det er likevel ikke mer enn i 2013, da utgiftene var på 211.000 Euro, tilsvarende over 1,9 millioner kroner.

fide-utgifter

Utgiftene i Euro. (Kolonnen til venstre er 2014-tall, midten er budsjett og til høyre viser 2013-regnskap)

På to år har dermed FIDEs president, ifølge eget regnskap, brukt utrolige 3,6 millioner på reiser rundt om i verden.

Nøyaktig hvilke utgifter som knyttes til denne posten, om det også inkluderer bestikkelser av delegater, vites ikke. Men før valgkampen reiste den kontroversielle russeren fra republikken Kalmykia verden rundt for å besøke delegatene. Bildene fra reisene ble publisert på FIDEs nettsider.

Og besøkene så ut til å gi resultater. Under den smått absurde kongressen i Tromsø i fjor ble Kirsan Ilyumzhinov valgt med god margin.

(Besøkt 481 ganger, 1 besøk i dag)