Aryan Tari (16) er Norges håp i junior-VM

Toppsjakksjefen: – Kan fighte i toppen om han spiller på sitt beste.

av Tarjei J. Svensen

juniorvm

Aryan Tari (16) er Norges eneste representant i Junior-VM (under 20 år) som begynner i russiske Khanty-Mansiysk i dag. Stortalentet er med en rating på 2518 rangert som nummer 14 i feltet med kun 62 deltakere totalt.

Det er ni stormestere med, men de aller sterkeste av dem, som superstjernene Wei Yi (2734), Vladislav Artemiev (2675) og Daniil Dubov (2661), har valgt å droppe mesterskapet.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten

Det spilles 13 runder med bare én hviledag etter 7.runde, noe som gjør det ekstra viktig å holde seg frisk og rask gjennom hele turneringen.

16-åringen har hatt en stabil formkurve etter at han ble den tredje yngste norgesmesteren gjennom tidene i juli. For to uker siden begynte han første året på sjakklinja på NTG, og gjorde en god innsats i åpningsturneringen i Wien uken etter.

Aryan under CellaVision Chess Cup i august der det ble 2.plass. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan under CellaVision Chess Cup i august der det ble 2.plass. Foto: Tarjei J. Svensen

Selv om Tari med tanke på sin unge alder ikke har noen grunn til å ha hastverk, vil det nok være personlig vikitg å sikre seg de to siste nappene i stormestertittelen. Da Sjakkbloggen snakket med Aryans trener Evgeny Romanov, var han klar på betydningen.

Jeg venter på det store spranget fra Aryan. Han spiller som en sterk stormester nå, men mangler nappene. Alt vil endre seg når han endelig får tittelen.

Tisdall: – Fantastisk om han kan kjempe om medalje

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall vil ikke legge ekstra press på den regjerende norgesmesteren, men mener Aryan har potensiale til å kjempe helt i toppen i junior-VM.

Det er ikke det mest skremmende feltet. Hvis han gjør det bedre enn rangeringen, så er det bra. Et napp i GM-tittelen vil være veldig bra og om han kjemper om medaljer vil det være fantastisk.

Tari tok 18. plass i junior-VM i fjor etter et sterkt resultat der han slo flere stormestere.

Det er ingen grunn til at han ikke skal klare å kjempe i teten hvis han er i toppform.

Redaktør av Norsk Sjakkblad, Leif Erlend Johannessen tar bilde av norgesmesteren med kongepokalen. Foto: Tarjei J. Svensen

Redaktør av Norsk Sjakkblad, Leif Erlend Johannessen tar bilde av norgesmesteren med kongepokalen hjemme hos familien i Lierskogen. Foto: Tarjei J. Svensen

Førsterangert er den polske stormesteren Jan-Krzystof Duda (2645), som Tari har spilt mot flere ganger og vant over i Qatar Masters i desember i fjor.

Det er viktig å holde hodet kaldt og kjempe. Partiene i juniorturneringene har en tendens til å bli ville, så han trenger ikke å ta store sjanser, bare henge med og fighte.

I 1.runde har Tari svart mot russeren Mikhail Popov (2327). Rundene starter 12:00 norsk tid og partiene overføres direkte på den offisielle siden og chess24.com.

P.S: Etter det Sjakkbloggen erfarer fikk flere norske jenter tilbud om å delta i jenteklassen, men ingen hadde anledning til å stille.

SE OGSÅ:
(Besøkt 623 ganger, 1 besøk i dag)