Super-Magnus tilbake på riktig spor i St. Louis

En fornøyd Magnus Carlsen etter partiet mot Wesley So. Foto: Sinquefield CupEn fornøyd Magnus Carlsen etter partiet mot Wesley So. Foto: Sinquefield Cup

Magnus Carlsen startet med tap og var i fare i runden etter. Fire runder senere er verdensmesteren i delt ledelse i Sinquefield Cup i St. Louis.

av Tarjei J. Svensen

Det åpnet på verst tenkelige måte da Carlsen tapte for Veselin Topalov i 1.runde i Sinquefield Cup i St. Louis. Og i 2.runde var 24-åringen i trøbbel mot Fabiano Caruana, men flakset seg til seier da amerikansk-italieneren med tre sekunder igjen på klokka gjorde en brøler av de sjeldne og ga opp i trekket senere.

Så tok Carlsen en overbevisende seier over Maxime Vachier-Lagrave i 3.runde og fulgte opp med en solid remis mot Anish Giri i 4.runde.

I 5.runde mot Wesley So var verdensmesteren i føringen fra start til slutt. Carlsen ofret bonde for kompensasjon med kontroll over d5-feltet og angrep på kongefløyen.

Strålende parti av Magnus mot Wesley So. Foto: Lennart Ootes

Strålende parti av Magnus mot Wesley So. Foto: Lennart Ootes

– Dette kommer høyt opp på listen av Magnus sine beste partier, sa Hans Olav Lahlum i TV 2s sjakkstudio.

– Det er et av de beste partiene Magnus har spilt noen gang, sa Jon Ludvig Hammer, som var mektig imponert over kompisens spill.

– Et mønsterparti av Carlsen, skrev stormester og Chess24-kommentator Jan Gustafsson på Twitter.

En fornøyd Magnus Carlsen etter partiet mot Wesley So. Foto: Sinquefield Cup

En fornøyd Magnus Carlsen etter partiet mot Wesley So. Foto: Sinquefield Cup

Carlsen gjorde det derimot litt vanskeligere for seg enn nødvendig rett før tidskontrollen ved trekk 40. Selv var han ganske flau over å ha brukt så lang tid på å se at 36…Db7? besvares med 37.Dxc5! med 38.Td8 matt etter dxc5.

– Det var litt pinlig å ikke se det, sa Carlsen til stormester Maurice Ashley etterpå, som beskjedent nok mente han hadde «utrolig flaks som ikke tapte».

– Jeg gjentar det jeg sa etter partiet mot Maxime, at ting er ikke perfekt, men det ser mye bedre ut. Partiet i dag var veldig interessant, men jeg var litt heldig på et tidspunkt, at jeg hadde dette trikset. Man kan argumentere med at jeg ikke var så heldig, ettersom det i slike stillinger vanligvis finnes noe-

– Men nå som jeg er tilbake på toppen, er det ikke så mye som er bedre enn det, sa Carlsen.

Chess24s Jan Gustafsson har kommentert partiet i denne videoen.

Etter fem runder av Sinquefield Cup i St. Louis er dermed Magnus Carlsen i delt ledelse sammen med Levon Aronian. Det er et glimrende utgangspunkt før 6.runde der disse to møtes i det som blir et nøkkelparti.

beautiful

Det blir et spesielt møte, ettersom den sympatiske armeneren er en god venn av Carlsen – og nå også treningspartner.

– Vi hadde det gøy, sa Aronian til Chess.com om treningssamlingen han deltok på i New York-området før turneringen.

Aronian har imidlertid ikke klart å slå Magnus på 25 turneringspartier siden Linares 2009. Siden den gang har verdensmesteren sju seire, 18 remiser.

Sist gang Aronian vant over Carlsen med hvir var i Kandidatturneringen i 2007.

I 6.runde spilles følgende oppgjør:
Aronian – Carlsen
Vachier-Lagrave – Topalov
Giri – Anand
So – Nakamura
Grischuk – Caruana

6.runde kan følges direkte hos Chess24, TV 2 Sportskanalen og TV 2 Sumo, mens Sjakkbloggen selv følger Aronian – Carlsen for VG.

(Besøkt 718 ganger, 1 besøk i dag)