Ingen grunn til å deppe, Magnus. Disse tallene vil glede deg!

Men overraske vil det neppe.

av Tarjei J. Svensen

I dag begynner Sinquefield Cup i St. Louis. Det er et passende tidspunkt å ta en gjennomgang av Carlsen-året så langt. Det er knappe to måneder siden verdensmesteren avsluttet sin verste turnering i karrieren med å tape for sin egen kompis og hjelper Jon Ludvig Hammer. Da er det lett å glemme resultatene i de tre foregående turneringene:

LES OGSÅ: Kan Magnus Carlsen slå tilbake i historisk storturnering?

magnus-turneringer2

Og mer moro skal det bli. Med litt over fire måneder igjen av 2015, er det klart at det blir et aktivt sjakkår for verdensmesteren. 24-åringen har allerede deltatt i fire turneringer med lang betenkningstid og går snart i gang med sin femte.

Carlsen har 38 partier med lang betenkningstid så langt i år, og vil legge på ytterligere 27 i sine tre resterende turneringer:

magnus-turneringer

VM i lyn- og hurtigsjakk spilles med begrenset betenkningstid og teller ikke på langsjakkratingen, men Carlsen kommer til å spille rundt 35 partier der.

Mest aktive sjakkår siden 2009

Med 65 forventede sjakkpartier i år vil dette bli Carlsens mest aktive år siden 2009 da det ble spilt 73 langsjakkpartier. Det er det nest høyeste antallet av en regjerende verdensmester, viser en uhøytidelig sjekk Sjakkbloggen har gjort.

Bare Anand med sine 66 partier i VM-året 2013 er i nærheten av samme aktivitet. Kramnik hadde på det meste 53 langsjakkpartier som verdensmester, i 2004.

LES OGSÅ: Ny Magnus Carlsen-video setter fart på sekundantryktene

Sjakkbloggen har også sett på Magnus Carlsens 318 partier med lang betenkningstid fra 2010 og frem til i dag. 124 partier har endt med seier, 164 har endt med remis og bare 30 partier er tapt. Det gir en score på nær 65 prosent. Scoren med hvit er på sterke 71 prosent, mens med svart er den på 57 prosent.

Det er fortsatt årene 2012 og 2013 som var de beste med ratingprestasjon på 2875 og en score på 67 prosent. Prestasjonen og scoren så langt i 2015, er for øvrig den svakeste siden 2011.

magnus-prestasjon

124 seire på 318 partier

Hvordan ser dette ut sammenlignet med de andre beste i verden? Vel, ikke overraskende er ingen av de andre i nærheten.

Grafikken under viser at Carlsens ratingprestasjon i løpet av de 318 partiene er på sterke 2849. Viswanathan Anand er nærmest med en prestasjon på 2782, men scoren er på bare 54 prosent mot verdensmesterens 65 prosent. Inderen er ikke kjent for å ta stor risiko under partiene og har derfor en svært høy remisprosent.

topp5-prestasjon

Veselin Topalov og Hikaru Nakamura er like bak med en prestasjon på henholdsvis 2780 og 2775.

Fabiano Caruana, mannen som kanskje er regnet som Carlsens fremste utfordrer til VM-tittelen, er nærmest i prosentvis score. Men 23-åringen har møtt for svak motstand i løpet av de 647 partiene han har spilt de siste fem årene.

Med andre ord er det fortsatt ingen tvil om hvem som har dominert sjakksporten de siste fem årene. Så gjenstår det bare å se om vår egen verdensmester klarer å forbedre statistikken sin.

1.runde i Sinquefield Cup begynner 20:00 søndag og kan blant annet følges på TV 2 Sportskanalen og Sumo.

(Besøkt 639 ganger, 1 besøk i dag)