Simen Agdestein tar med seg rekordsterke sjakkelever til storturnering

– Det er veldig inspirerende og gøy!

av Tarjei J. Svensen

Johan Salomon - Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon – Norges neste stormester? Foto: Tarjei J. Svensen

Hele 18 nordmenn reiser i disse dager til Wien for å spille en av Europas største åpne sjakkturneringer, Vienna Open, som starter med 1.runde lørdag og spilles frem til 23.august.

I år er det satt deltakerrekord med 462 påmeldte spillere. Blant de 17 stormesterne på startstreken, er tyske Rainer Buhmann (2613), Tamas Banusz (2586) fra Ungarn, David Shengelia (2572) fra Georgia og den ferske britiske mesteren Jonathan Hawkins (2554) de høyest rangerte.

SE OGSÅ: Hele deltakerlisten i Vienna Open

Fra Norge er det forventninger til Aryan Tari (2510), Johan Salomon (2439), Kristian Stuvik Holm (2418), Johan-Sebastian Christiansen (2416) og Lars Oskar Hauge (2411), rangert som henholdsvis nummer 13, 26, 31, 32 og 33 i turneringen.

Spesielt Salomon virker i kanonform for tiden etter 2.plass i NM og stormesternapp i Sitges og en ratingfremgang på 45 poeng et par måneder.

Salomon-twitter

Juniornorgesmester Sebastian Mihajlov er også en som har vist fremgang i det siste og ingen blir overrasket om IM-nappene begynner å komme inn for 15-åringen i løpet av skoleåret.

Simen Agdestein: – Veldig inspirerende og gøy

johan-seb-tweetTurneringen markerer startskuddet for årets kull på NTGs sjakklinje der Simen Agdestein onsdag gikk i gang med sitt 15. år.  Stormesteren er selv med til Østerrike, men da utelukkende for å være trener og motivator for elevene.

Selv om 1990-årgangen med blant andre Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer i skoleåret 2005/2006 var sterkere i toppen, har nok årets elever et langt høyere ratingsnitt.

Her er årets 11 NTG-elever, som alle er med til Wien:

1. år: (født 1999)
IM Aryan Tari
FM Sebastian Mihajlov

2. år: (født 1998)
IM Kristian Stuvik Holm
FM (IM) Johan-Sebastian Christiansen
FM Lars Oskar Hauge
Kjell Håkon Lien
Henrik Øie Løbersli
Kimiya Sajjadi
Kimia Moradi (1996)

3. år: (født 1997)
IM Johan Salomon
Martn Nilsen

Sjakkbloggen snakket med en spent Agdestein en halvtime før avreise Gardermoen.

Det er veldig inspirerende og gøy. Det er en bra gjeng med veldig mye humor. Men jeg vet ikke om det er tidenes kull, for jeg husker ikke kullet med Magnus og Jon Ludvig og særlig 1990-årgangen. Men i år er det tre trinn hvor alle er veldig gode.

Agdestein forteller til Sjakkbloggen at de har hatt to gode økter de første dagene. Der brukte de eksempler fra den nye boken Risk & Bluff av den ukrainske stormesteren og treneren Vladimir Tukmakov.

Vi så på et parti av Mikhail Tal i en time. Så koste vi oss med lynsjakkturnering ute i sola. I går så vi på VM-matchen mellom Tal og Botvinnik i 1960. Det var hjemmelekse å se gjennom partiene fra matchen. Vi har også kikket på noen åpninger og noen av mine egne partier.

Trening på NTG onsdag. Foto: Bjørn Salvesen

Trening på NTG onsdag. Foto: Bjørn Salvesen

Simen gleder seg til å komme i gang med sitt 17. skoleår med sjakklinja på NTG.

Jeg tror alle er kjempemotiverte. Jeg hører at de brenner etter å komme i gang, så vi begynte treningen litt tidligere. Nå virker de veldig klare. Det er veldig artig for meg.

Hvordan har du tenkt å utvikle disse i løpet av dette året?

Jeg tror på det vi har holdt på med i 17 år. Jeg tror på bare det å samle dem, at alle bor sammen og reiser på tur sammen, bare der er veldig mye gjort. De er sammen hele tiden og er et fantastisk miljø. De gir hverandre matching. Der er veldig mye gjort. Så har jeg mange ting på hjertet, som det å se på denne VM-matchen. Jeg har et bevisst forhold til det vi holder på, selv om dem ikke tror det.

Aryan Tari og Johan Salomon har allerede et stormesternapp og er allerede på god vei til å skaffe seg den gjeve tittelen. I tillegg var Kristian Stuvik Holm nær et såkalt stormesternapp i Politiken Cup.

Men for Agdestein er det ikke fokus på stormestertitler i det hele tatt:

Vi må ha mye større ambisjoner enn det. Det handler om det samme som det gjorde for Magnus Carlsen: Å mestre spillet. Det er det som er vårt fokus. Plutselig blir man kanskje stormester på veien. Det er ikke noe mål å bli stormester i seg selv.

Selv nekter stormesteren i kjent stil å snakke om forventninger og resultater.

Slikt tenker vi ikke på. Jeg gjør i hvert fall ikke det i det hele tatt!

Simen i samtale med Sebastian under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Simen i samtale med Sebastian under Landsturneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakklinja planlegger også en tur til Berlin i oktober for å delta i VM i lyn- og hurtigsjakk.

1.runde begynner kl 15:00 lørdag. Et ukjent antall partier vises direkte.

PS: Det er flere norske deltakere i Wien. Blant disse er Petter Haugli, Petter Stigar, Even Thingstad og Jon Fredrik Rørvik som alle er rangert på den øverste halvdel av deltakerlisten.

(Besøkt 1 088 ganger, 1 besøk i dag)

3 kommentarer på "Simen Agdestein tar med seg rekordsterke sjakkelever til storturnering"

  1. «Spesielt Salomon virker i kanonform for tiden etter 2.plass i NM (…)» Salomon med 2. plass i NM? Trodde det å komme øverst på pallen kvalifiserte til en 1. plass jeg.

Stengt for kommentarer.