Kramnik: – Vil være absurd å gå bort fra VM-matcher

Carlsens VM-forslag får enda mer motstand.

av Tarjei J. Svensen

Tirsdag gikk Magnus Carlsen ut på sin Facebook-side der han foreslår å endre måten verdensmesteren kåres på. Verdens dominerende sjakkspiller vil gjøre som kvinnene som kårer verdensmesteren via såkalte knockoutturneringer etter cupsystemet. Der må verdensmesteren selv delta og forsvare VM-tittelen på lik linje med utfordrerne.

Siden tirsdag har over 400 kommentert innlegget på verdensmesterens Facebook-side.

Men sjansene for at det faktisk blir en endring, virker å bli stadig mindre. Forslaget har nemlig blitt slaktet av en tilsynelatende samlet sjakkverden.

– Det er en veldig dårlig idé, sa tidligere VM-utfordrer og kommentator Nigel Short til Sjakkbloggen.

– Helt klart ikke den beste måten å kåre en verdensmester på, sa president i Association of Chess Professionals (ACP) Emil Sutovsky.

Også på de største sjakknettstedene og på diverse sjakkforum har forslaget møtt stor motstand.

Vladimir Kramnik i sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: David Llada

Vladimir Kramnik i sjakk-OL i Tromsø i 2014. Foto: David Llada

– Vil forårsake uopprettelig skade

Nå har dessuten tidligere verdensmester Vladimir Kramnik kommentert forslaget i et innlegg på det russiske sjakknettstedet Chess-News.

Den høyt respekterte russeren, for tiden nummer åtte på verdensrankingen, er enig med Magnus i at en utslagsturnering vil øke hans sjanser til å bli verdensmester med knockout-systemet. 40-åringen beviste sin styrke i dette formatet da han gikk helt til topps i FIDEs World Cup i Tromsø i 2013.

Men Kramnik mener likevel at VM-matchene er det mest attraktive formatet sjakkverdenen har og at det bør bevares.

– Det er den eneste arrangementet der sponsorer er villig til å legge igjen et sjusifret beløp. Derfor vil det være helt absurd å gå bort fra VM-matcher, sier Kramnik.

40-åringen påpeker videre at det er VM-matchene som senere generasjoner faktisk husker, mens få har kjennskap til hvem i historien som har blitt verdensmester via utslagsturneringene.

– Et VM som spilles som utslagsturnering genererer ikke en gang en tidel av interessen for publikum. Dette har vi sett i praksis. Og enda viktigere, så utvanner det VM-tittelen og vil forårsake uopprettelig skade på produktet vårt.

Kramnik, som selv aldri gikk gjennom en kvalifisering da han vant VM-tittelen første gang, er uenig i Carlsens argument med at en utslagsturnering er mer demokratisk enn VM-matcher.

– I det nåværende systemet, så har alle en sjanse til å bli mester. Det er bare flere utvelgelsenivåer. Den eneste forskjellen er at det er lettere for en spiller som ikke holder nivået i å bli verdensmester via en utslagsturnering. Det er etter mitt syn feil, sier den tidligere verdensmesteren.

Russeren uttrykker større bekymring for at det ikke gjøres mer med juks i sjakken.

Får støtte fra ukrainsk stormester

Kramnik føyer seg inn i en lang rekke med stormesteren som har uttrykt seg negativt om forslaget siden det ble offentliggjort tirsdag. Også den danske stormesteren og sjakkforfatteren Jacob Aagaard er blant dem som har kommentert posten på Facebook. Han skriver at dersom Carlsen mener at utslagsturnering er en bedre måte å kåre verdensmesteren på, så bør han selv stille i FIDEs VM-cup i Baku i oktober.

– FIDE-presidenten har et wild-card til Baku. Istedet for å redusere prestisjen i det tradisjonelle systemet, så har du personlig muligheten til å øke den ved å stille som deltaker i Baku, sier dansken.

Mikhail Golubev. Foto: offisiell hjemmeside

Mikhail Golubev. Foto: offisiell hjemmeside

Selv om Carlsen får massiv motstand blant stormestrene med forslaget sitt, er det likevel én som ser ut til å gi sin støtte til Magnus.

– Min fulle støtte til Magnus sitt forslag. Klassiske VM-matcher er det minst attraktive sjakkarrangementet, skriver den ukrainske stormesteren og sjakkforfatteren Mikhail Golubev.

Magnus Carlsen har foreløpig ikke gitt noen ytterligere kommentarer etter utspillet tirsdag. Men Espen Agdestein uttalte til Sjakkbloggen tirsdag at han som manager ikke likte forslaget.

– For meg som manager, er det krevende å se på det. For han kan jo miste potensielt mange penger og tittelen. Jeg liker ikke det. Men samtidig har jeg respekt for at han føler det er riktig å endre systemet.

Hovedpersonen selv reiste til New York på treningssamling tirsdag. Sinquefield Cup, den andre av to turneringer i Grand Chess Tour, begynner i St. Louis søndag 23.august.

(Besøkt 631 ganger, 1 besøk i dag)