Nigel Short til Sjakkbloggen: – Et veldig dårlig forslag.
av Tarjei J. Svensen
Magnus Carlsen tok i dag på sin Facebook-side til orde for å avgjøre VM med en utslagsturnering tilsvarende FIDEs World Cup.
«Jeg har lenke tenkt at det vil vært bedre å gå i retning av et årlig knockout-format system tilsvarende World Cup. Endringen vil gjøre sjansene betydelig større for enhver sjakkspiller, med unntak av verdensmesteren, til å bli verdensmester og flere av toppspillerne vil ikke lenger være favoritter i formatet.»
Carlsen ønsker å avgjøre verdensmesteren på samme måte som i perioden 1997-2004. Den gang ble Alexander Khalifman (nr. 23 i verden), Ruslan Ponomariov (20) og Rustam Kasimdzhanov (44) overraskende verdensmestere.
LES OGSÅ: Carlsen setter VM-tittelen på spill med nytt forslag
Det var en periode som var preget av kaos med to konkurrende forbund i sjakkverdenen. At verdensmesteren ikke var i nærheten av å være den beste spilleren, hjalp heller ikke.
Manager Espen Agdestein fortalte til Sjakkbloggen at han er negativ, men forståelse for forslaget:
– For meg som manager er det krevende å se på det. For han kan jo miste potensielt mange penger og tittelen. Jeg liker ikke det. Men samtidig har jeg respekt for at han føler det er riktig å endre systemet.
Nå reagerer også sjakkverdenen negativt på forslaget til verdensmesteren. Sjakkekspertene som Sjakkbloggen har snakket med er samstemte. Verdensmesteren bør kåres med matcher.
Short: – En veldig dårlig idé
En av mange som er kritiske, er tidligere VM-utfordrer Nigel Short. Sammen med Garry Kasparov brøt han på 90-tallet ut av verdenssjakkforbundet FIDE og dannet et nytt konkurrende forbund.
– Det er en veldig dårlig idé. Men hvis han ikke er fornøyd med å være verdensmester, så er det likevel opp til ham.
Overfor Sjakkbloggen trekker Short frem Khalifman og Ponomariov som eksempler på verdensmestere som har «trivialisert VM-tittelen». Selv om Short, for tiden nummer 59 på verdensrankingen, også ser negative sider ved kandidatmatchene, er han likevel ikke i tvil:
– Jeg er gammeldags og foretrekker kandidatmatcher.
President i ACP: – Kommer ikke til å få mye støtte
En annen som er negativ, er stormesteren Emil Sutovsky, president i Association of Chess Professionals (ACP), sjakkspillernes egen fagforening.
I en kommentar til Sjakkbloggen sier israeleren:
– Sjakkverdenen var generelt sett aldri spesielt begeistret for knockout-formatet og verken Ponomariov, Kasimdzhanov eller Khalifman ble ansett som reelle mestere av folk flest selv om de hadde fantastiske prestasjoner i disse turneringene. Generelt sett er knockout et mer attraktivt format, men det er helt klart ikke den beste måten å kåre den sterkeste spilleren.
Sutovsky, som er en mektig stemme i internasjonal sjakk, påpeker at det totale premiefondet gikk betydelig ned da FIDE gikk over til utslagsturneringer i 1997.
– Hvis Carlsen eller en annen spiller fra topp 5 vinner, så vil han bli ansett som en virkelig mester. Men hva om den vinnes av en middels spiller på rundt 2750, mens Carlsen selv er på 2850, noen håndfulle på 2800 og verdensmesteren? Akkurat nå er at jeg er derfor ganske skeptisk til forslaget. Det kommer ikke til å få mye støtte og det er heller ikke klart hvordan slike turneringer skal finansieres.
Saken diskuteres nå heftig på Sutovskys åpne Facebook-side.
Grønn: – Tror Magnus kjeder seg litt
Her hjemme har internasjonal mester Atle Grønn kommentert VM-matchene i 2013 og 2014 for NRK. Han er negativ til det han mener vil «demokratisere VM-tittelen».
– Det er viktig for sjakkverdenen å sikre at den beste spilleren også er mester. Den foreslåtte demokratiseringen av tittelen er gode nyheter for sterke stormestere under topp 10 i verden, men folk flest er hovedsaklig opptatt av at den som er «verdensmester» også er den beste spilleren. Derfor er jeg ganske skeptisk til Magnus sitt forslag, sier Grønn.
Grønn lanserer en teori om hvorfor Carlsen kommer med dette forslaget nå etter sin andre periode som verdensmester.
– Jeg tror kanskje det er litt et uttrykk at han er dynamisk og kjeder seg litt og vil finne på noen sprell. Hva er alternativet? Han kan prøve å finne på sitte som verdensmester i 15 år som Kasparov. Men tanken på det er kanskje at det er litt kjedelig. Da er det morsommere å skape litt liv og røre.
Den erfarne elitespilleren mener det er én person som kan gi Carlsen viktig støtte og som gir visse sjanser for at det faktisk kan bli en endring i VM-syklusen.
– Det er litt farlig spill av Magnus. Kirsan har lenge vært en fan av utslagsturneringer og kan synes dette er oppmuntrende. Nå får han plutselig støtte.
Espen Agdestein fortalte til Sjakkbloggen tidligere tirsdag at de etter hvert vil ta den foreslåtte endringen opp med FIDE.
– Vi får se på hvordan forslaget kan spilles videre. Vi har ikke snakket direkte med FIDE enda. Det får vi komme tilbake til.
FIDE, ved Executive Director Nigel Freeman, har imidlertid fått med seg utspillet og kommenterer til VG:
– Vi noterer oss hva Carlsen skriver, og lytter alltid til verdensmesteren. Nå skal vi se på hvordan man på best mulig måte kan arrangere VM. Hva Carlsen da mener vil bli tatt med i betraktningen, sier Freeman.
På de største internasjonale sjakknettstedene pågår diskusjonen for fullt.
– Har vi ikke prøvd dette før? skriver chess24.coms anerkjente sjakkskribent Colin McGourty, før han lister opp tre grunner for og tre grunner mot.
Også sjakkjournalist Peter Doggers har skrevet om dagens store sjakksnakkis for verdens største sjakknettsted chess.com i dag.
Her er noen av reaksjonene på sosiale medier:
Morten Sand, advokat og tidligere visepresident i FIDE:
Stephen Moss, journalist i The Guardian:
Mark Crowther, redaktør av The Week in Chess:
Sjakkjournalist/sjakkhistoriker Olimpiu G. Urcan fra Singapore:
Lennart Oootes, sjakkjournalist fra Nederland:
Theodoros Tsorbatzoglou, generalsekretær i det europeiske sjakkforbundet: