Agdestein: – Som Magnus Carlsens manager liker jeg ikke forslaget

Verdensmesteren vil sette hele VM-tittelen på spill.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen reiste i dag på treningssamling i USA som oppladning før Sinquefield Cup. Den andre turneringen i Grand Chess Tour-serien starter i St. Louis 23.august og avsluttes 1.september. I midten av oktober er det VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin før EM for landslag på Island 12. – 22. november og London Chess Classic 3.desember.

Men før avreise la verdensmesteren ut en melding på sin Facebook-side der han oppfordrer verdenssjakkforbundet (FIDE) til å endre VM-syklusen.

– Jeg har lenge ment, og sagt offentlig, at det burde bli et nytt VM-system, som er mer balansert og rettferdig. Jeg har lenke tenkt at det vil vært bedre å gå i retning av et årlig knockout-format system tilsvarende World Cup. Endringen vil gjøre sjansene betydelig større for enhver sjakkspiller, med unntak av verdensmesteren, til å bli verdensmester og flere av toppspillerne vil ikke lenger være favoritter i formatet.

Les hele forslaget på Magnus Carlsens Facebook-side

Carlsen tar dermed til orde for en årlig utslagsturnering for å kåre verdensmesteren. Det vil definitivt gjøre det betydelig vanskeligere for den regjerende verdensmesteren å beholde VM-tittelen.

Fra finalen i FIDEs VM-cup i Tromsø i 2013, der Vladimir Kramnik slo Dmitri Andreikin. Foto: Paul Truong, World Cup Tromsø 2013

Fra finalen i FIDEs VM-cup i Tromsø i 2013, der Vladimir Kramnik slo Dmitri Andreikin. Foto: Paul Truong, World Cup Tromsø 2013

Forslaget minner om FIDEs nåværende utslagsturnering med 128 spillere og to partier i hver match frem til én vinner står igjen. Men der vinneren i nåværende format får én av åtte plasser i en ny VM-kvalifisering, ønsker Carlsen at denne turneringen skal kåre verdensmesteren.

Formatet er kritisert av mange som for tilfeldig, men verdenseneren har lenge ment at kritikken av systemet er ufortjent og at det stort sett er de beste som vinner.

LES OGSÅ: Nigel Short: – Et veldig dårlig forslag

I forrige World Cup i Tromsø i 2013, var det en av favorittene Vladimir Kramnik som til slutt endte opp som vinner.

Selv om forslaget kommer overraskende i sjakkretser, er det ikke ikke første gang sjakkstjernen har uttalt seg kritisk til den nåværende VM-syklusen. I 2010 trakk han seg fra VM-syklusen fordi han mente hele systemet var urettferdig.

– Jeg synes regien rundt VM-syklusen er både urettferdig og umoderne, sa Carlsen til VG Nett den gang.

Espen Agdestein og Magnus Carlsen etter tapet for Topalov i Norway Chess i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Espen Agdestein og Magnus Carlsen etter tapet for Topalov i Norway Chess i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Agdestein: – Liker ikke forslaget som manager

Manager Espen Agdestein sier til Sjakkbloggen at han er forberedt på negative reaksjoner fra «tradisjonalistene» i sjakkmiljøet.

– Magnus er mest opptatt av at systemet skal være mer fair. Det er litt feil slik det er nå. Han har tro på at dette kan bli et veldig bra arrangement. Og han tror de beste vil være med hvis det er gode premier og det blir et spektakulært arrangement. Hvordan man vil gjennomføre det til slutt, er noe man må se nærmere på, sier Agdestein.

Da VM var delt i to forbund i 1999 og 2002, ble henholdsvis Alexander Khalifman og Ruslan Ponomariov overraskende FIDE-verdensmestere. Mange frykter at det også nå kan bli for tilfeldige verdensmestere.

– Jeg har spurt ham om det, men selv sier han at grunnen til at det skjedde, var at de beste ikke var med. Skal systemet endres, så må det være et skikkelig bra arrangement med gode pengepremier og god oppmerksomhet. Det må ligge til grunn. Da vil også de beste være med.

– Men han er dermed villig til å sette hele tittelen sin på spill dersom dette blir det nye systemet?

– For meg som manager, er det krevende å se på det. For han kan jo miste potensielt mange penger og tittelen. Jeg liker ikke det. Men samtidig har jeg respekt for at han føler det er riktig å endre systemet.

Agdestein vet fortsatt ikke om det er mulig å få gjennomslag for dette, men påpeker at endringen uansett ikke vil gjelde før etter VM-matchen i 2016.

– Vi får se på hvordan forslaget kan spilles videre. Det er FIDE og Agon som har ansvaret for gjennomføring av VM. De har slitt med GP-turneringene og endt opp med en tung VM-struktur. Vi har ikke snakket direkte med FIDE enda. Det får vi komme tilbake til.

Neste VM-match spilles etter all sannsynlighet i USA i november neste år. Før den tid skal det spilles en kandidatturnering med åtte spillere i mars 2015.

Fire av disse er bortimot klare som utfordrere i kandidatturneringen. To spillere blir klare etter FIDEs World Cup som avholdes i Baku i oktober, mens én spiller bestemmes av arrangøren av kandidatturneringen. Anish Giri er nær ved å sikre seg den siste plassen basert på gjennomsnittsrating i 2015.

(Besøkt 1 362 ganger, 1 besøk i dag)