Lars Karlsson: – Noen ganger kan vi veteraner bite fra oss

Svensk stormester (60) suveren i CellaVision Chess Cup.

av Tarjei J. Svensen

– Nå blir det pils!

Ingen store gledesscener, men en fornøyd Lars Karlsson (60) signerte noteringsskjemaet etter å ha slått den russiske stormesteren Vladimir Burmakin i siste runde. Det sikret ham 15.000 svenske kroner og seieren i åpningen av den svenske Grand Prix-sesongen, CellaVision Chess Cup i Lund. En bra sum for en helg med schack.

Burmakin stiller opp brikkene. Karlsson har akkurat vunnet partiet - og turneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

Burmakin stiller opp brikkene. Karlsson har akkurat vunnet partiet – og turneringen. Foto: Tarjei J. Svensen

60-åringen var dermed klar vinner av CellaVision Chess Cup med 7,5 av 8 poeng, et helt poeng foran seks spillere på 6,5 poeng. Det er en bra prestasjon av 60-åringen som var rangert som nummer 12 i feltet og i tillegg holdt unna for en gjeng med unge talenter, flere av dem fra Norge.

cellavision-tabell2

Vår egen Aryan Tari tok 2.plassen på best kvalitet og gjorde en god turnering til tross for å ha skuffet fansen med en rask remis i siste runde.

Men på Elite Hotell Ideon skulle det meste handle om mannen som ble stormester allerede i 1982, den gang Sveriges fjerde stormester 10 år etter Ulf Andersson.  Bare 16-årige Tari klarte å ta et halvpoeng fra 60-åringen som imponerte med friskt spill gjennom hele turneringen.

LES OGSÅ: Aryan bremset Karlsson på taket
Anton Frisk Kockum. Foto: Tarjei J. Sbensen

Anton Frisk Kockum. Foto: Tarjei J. Sbensen

Karlsson lå likt med Burmakin og Anton Frisk Kockum før de to siste rundene. I partiet mot Frisk Kockum var stillingen trolig remis, men 60-åringen presset på og fikk etter hvert hull på byllen.

I partiet mot Burmakin, ble Karlsson stående dårligere i midtspillet da han mistet en bonde. Men den gamle traveren er en mester i å skape komplikasjoner. Russeren gjorde et par unøyaktige trekk og ble hardt straffet.

Burmakin - Karlsson. Foto: Tarjei J. Svensen

Burmakin – Karlsson. Foto: Tarjei J. Svensen

– Usportslig av Burmakin

Lars Karlsson (60), suveren vinner av CellaVision Chess Cup. Foto: Tarjei J. Svensen

Lars Karlsson (60), suveren vinner av CellaVision Chess Cup. Foto: Tarjei J. Svensen

Om partiet mot Burmakin, sier Karlsson til Sjakkbloggen:

– Først sto jeg veldig bra, tror jeg. Så gikk jeg på en smell, men så fikk jeg inn noen fine trekk som truet matt. Så ble det trekktvang og jeg kunne bare plukke bønder. Jeg så den stillingen langt der borte. Det var en drømmestilling.

– Hvordan var det å spille 40…Te3?

– Det var litt sadistisk. Litt Nimsovitsj over det. Han kan ikke gjøre noen ting. Så begynte han å ofre bønder, men jeg så ingen måte å stoppe pattmotivet på. Jeg spilte kanskje ikke helt presist, men jeg var sikker på å vinne det.

På slutten reagerte Karlsson på russeren som sluttet å notere trekkene. Det er et brudd på reglene, ettersom det er noteringsplikt i hele partiet. Turneringsleder Tapio Tikkanen grep inn og ga ekstra tid til Karlsson.

– Det er litt usportslig, ettersom jeg har truffet ham mye i Barcelona og spandert øl på ham. Også er han slik? Det er dårlig.

– Noen ganger kan vi veteraner bite fra oss

Karlsson stiller i seiersintervju med Sjakkbloggen i strålende solskinn like utenfor hotellet i Lund utenfor Malmö.

– Det er okey å ha vunnet turneringen og kult å spille litt bra i blant. Vi er tøffinger vi som er for veteraner å regne. Jeg fylte 60 år nettopp. Men noen ganger kan vi bite fra oss.

Karlsson fikk gratulasjoner fra Aryan Tari etter seieren. Foto: Tarjei J. Svensen

Karlsson fikk gratulasjoner fra Aryan Tari etter seieren. Foto: Tarjei J. Svensen

LES OGSÅ: Sjakkbloggen i Sverige

Svensken tar på ingen måte av etter å ha vunnet en turnering «for første gang på 100 år». I mellomtiden blir vi stadig avbrutt av gratulasjoner fra svenske og danske spillere.

– Sjakk for meg er ikke bare poeng. Sjakk for meg er harmoni og selve opplevelsen.

Karlsson synes selv han ikke har spilt så bra.

– Teknikken har sittet, men jeg har vel ikke spilt så bra i visse partier. Men jeg har kjempet bra, og spesielt mot de gode spillerne er jeg fornøyd med spillet.

– Sjakk er mitt liv!

Turneringsvinneren blir entusiastisk når han får snakke om gleden han har med sjakken og om sjakkfeberen som herjer i nabolandet og om Magnus Carlsens suksess.

– Jeg elsker sjakk. Det er mitt liv! Jeg slår av telefonen når jeg følger Magnus Carlsen. Så er det fotball og sjakk på tv samtidig. Det er fantastisk kult.

Sjakkelskeren har fulgt de norske sjakksendingene tett og blir varm når han får snakke om verdensmesterens debut som sjakk-kommentator i EnterCard Chess.

– Det er fantastisk. Jeg har møtt mange verdensmestere, men i gamle dager måtte man dra til Sovjet for å komme nær en verdensmester. Jeg tror ikke folk forstår hvor bra de har det nå som får høre på all den kunnskapen Magnus besitter. Hvilken bra sjakkpedagog han er! Jeg skulle gjerne hyret inn Magnus som kommentator her i Sverige i et par dager.

Karlsson har spilt mye sjakk i Norge, der den legendariske turneringsarrangøren Arnold Eikrem i en årrekke sørget for sterke internasjonale turneringer på Gausdal. Karlsson mener Eikrem fortjener en stor takk for det han gjorde for sjakken:

– Og det var på grunn av Arnold at Simen Agdestein kom frem, og Simen klarte videre å skape en liten kultur for å klare å ta hånd om et sånt talent som Magnus.

Den suverene mesteren har vært bosatt i Spania i flere år, men er nå tilbake i hjemlandet for å være nær sin 89-årige mor på hennes siste dager.

– Mamma ble dårlig og jeg trodde hun skulle gå bort. Så lovet jeg henne å være i Sverige så lenge hun lever. Da kviknet hun til! Det er en gave å ha min mor i live. Det er jo hun som har født meg.

Utenfor spillelokalet på Elite Hotel Idoen. Foto: Tarjei J. Svensen

Utenfor spillelokalet på Elite Hotel Idoen. Foto: Tarjei J. Svensen

Svensken får også muligheten til å dele sjakkunnskapen han sitter med. Tre-fire dager i uken er han privat sjakktrener.

Karlsson spiller Västerås Open i slutten av august, men ellers har ikke 60-åringen noen videre turneringsplaner utover høsten. Svensken er imidlertid lystig på å spille i Norge igjen. TV 2 Chess International spilles i romjula og Karlsson håper Hans Olav Lahlum sender en invitasjon.

– Då kommer jag!

Ellers ble det en øl eller to hjemme i hovedstaden søndag kveld:

– Jeg lovet noen venner i Stockholm å by på en liten fest om jeg vant. Så nå blir det noen øl.

God norsk innsats

Semcesen - Tari. Foto: Tarjei J. Svensen

Semcesen – Tari. Foto: Tarjei J. Svensen

Flere av de norske spillerne gjorde gode resultater. Aryan Tari, som begynner på NTGs sjakklinje med Simen Agdestein tirsdag, gikk ubeseiret gjennom turneringen og tok en god 2.plass med 6,5 poeng bak Karlsson.

16-åringen er utvilsomt et stort talent, men har mye å gå på når det gjelder «killerinstinkt» og vilje til å risiko. Det var sisterundepartiet mot Daniel Semcesen et godt eksempel på:

Fredag reiser Tari sammen med NTGs sjakklinje til Wien Open, en sterk internasjonal turnering.

Der får han blant annet følge av Johan-Sebastian Christiansen (17), som avsluttet med to seire og endte på en sterk 6 poeng og 12.plass.

Sandefjordingen vant også klassepremie på 1000 svenske kroner for beste spiller under 2416 (!).

Eivind Olav Risting mot Johnny Hector. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Olav Risting mot Johnny Hector. Foto: Tarjei J. Svensen

Eivind Olav Risting (15) avsluttet med tap for stormesteren Johnny Hector, men gjorde uansett en god turnering med 5 poeng og 36.plass. 1911-spilleren skal nå være over 2350 i internasjonal rating etter det sensasjonelle IM-nappet i Politiken Cup i forrige uke.

Denne uken er det nye sjanser da Risting reiser direkte videre til Latvia i forbindelse med Riga Open.

Kjempebukk av Leif Erlend Johannessen. Foto: Tarjei J. Svensen

Kjempebukk av Leif Erlend Johannessen. Foto: Tarjei J. Svensen

Leif Erlend Johannessen lå i teten hele veien, men ødela alt med tapet i siste runde. Der sto han offiser over i hele partiet, før han bukket stygt i et vunnet sluttspill:

Lars Oskar Hauge avsluttet med seier, men er nok skuffet over 5,5 poeng og 27.plass. Tapet kom for presidenten i det svenske sjakkforbundet, Carl Fredrik Johansson.

Andreas Moen hentet seg inn etter en svak start og endte på 5,5 poeng og 30.plass.

Anders Hobber endte på 5 poeng. Foto: Tarjei J. Svensen

Anders Hobber endte på 5 poeng. Foto: Tarjei J. Svensen

Norske poengsummer:

2. Aryan Tari 6,5 poeng
12. Johan-Sebastian Christiansen 6 poeng
19. Leif Erlend Johannessen 5,5 poeng
27. Lars Oskar Hauge 5,5 poeng
30. Andreas Moen 5,5 poeng
36. Eivind Olav Risting 5 poeng
35. Anders Hobber 5 poeng
88. Tarjei J. Svensen 4 poeng
127. Henrik Sjøl 3,5 poeng
150. Yonne Tangelder 3 poeng

Se også Sjakkbloggens Facebook-side.

 

DSC_0134

Vladimir Burmakin

Pia Cramling. Foto: Tarjei J. Svensen

Pia Cramling. Foto: Tarjei J. Svensen

DSC_0140 DSC_0143 DSC_0153 DSC_0158

Ratingfavoritt Gawain Jones skuffet stort og tapte to partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Ratingfavoritt Gawain Jones skuffet stort og tapte to partier. Foto: Tarjei J. Svensen

DSC_0163 DSC_0167 DSC_0168 DSC_0169 DSC_0173 DSC_0175 DSC_0178 DSC_0179 DSC_0190

(Besøkt 896 ganger, 1 besøk i dag)