Russisk stormester om de norske tenåringene: – Veldig stolt av dem

Evgeny Romanov (26) har trent de norske tenåringsstjernene.

av Tarjei J. Svensen

Norsk sjakk går godt for tiden. Medlemstallet i Norges Sjakkforbund er i ferd med å sprenge alle rekorder og interessen for sjakk ser bare ut til å gå én vei: Oppover.

En annen del av suksessen, er de unge norske tenåringene som herjer på resultatlistene. De tre første på resultatlisten i NM var tenåringer og IM- og GM-nappene kommer nå på rekke og rad.

Alle har jobbet knallhardt for å nå nivået de er på. Men god hjelp har de også fått på veien.

En av disse hjelperne, er Evgeny Romanov (26). Den russiske stormesteren, som er tidligere verdensmester under 10 og 12 år, har vært rangert som nummer 81 på verdensrankingen med 2662 i rating. Russeren spilte seriesjakk for Kristiansund og var i en liten periode bosatt i Norge. I 2012 ble han hentet inn som trener for de norske talentene.

Evgenij Romanov i bakgrunnen på en trening med Dream Team i januar 2013. Foto: Ole Valaker

Evgenij Romanov i bakgrunnen på en trening med Dream Team i januar 2013. Foto: Ole Valaker

Det var Aage Georg Sivertsen, leder og motivator for «Dream Team» og den gang leder i Kristiansund som «fant» Romanov.

– Jeg traff ham i en turnering utenfor Paris. Vi ble venner og han fikk tilbud om å spille for Kristiansund. Det var det vi trengte for å bli norgesmestre. Så ble han invitert til å lede «Dream Team». Evgeny er en vinnertype og en veldig redelig fyr som vet hva som kreves for å bli god, sier Sivertsen.

Treningssamlingene med Romanov i Norge la mye av grunnlaget for de unge spillerne. Det var så vellykket at han ble hentet inn som sekundant for Simen Agdestein i Norway Chess og for det norske førstelaget i sjakk-OL.

– Russeren er veldig dyktig. Han jobber utover natten, mens jeg sover. Så snakker vi sammen om morgenen om åpninger og andre ting, sa Simen Agdestein til VG.

Evgeny for Kristiansund mot OSS' Leif Erlend Johannessen på Fagernes i NM for klubblag i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

Evgeny for Kristiansund mot OSS’ Leif Erlend Johannessen på Fagernes i NM for klubblag i 2011. Foto: Tarjei J. Svensen

– Jeg venter på det store spranget fra Aryan

Sjakkbloggen snakket med 26-åringen, for tiden i Latvia, over Skype. Han har naturligvis fått med seg de gode norske resultatene.

– Jeg er veldig stolt av dem og jeg var heldig som fikk lov til å trene denne gruppen av talenter.

Aryan med litt skuffende resultat i Iran. Foto: Reza Mahdipour, achmaz.ir

Aryan med litt skuffende resultat i Iran. Foto: Reza Mahdipour, achmaz.ir

Romanov har blant annet jobbet med Johan Salomon (18), Johan-Sebastian Christiansen (17), Lars Oskar Hauge (16) og Frode Urkedal (21). Nå er den eneste faste eleven Aryan Tari (16), fersk norgesmester og kanskje den beste av dem alle.

– Du er kanskje den som kjenner Aryan best av alle rent sjakkmessig. Hva syntes du om ham da dere begynte å trene sammen?

– Aryans talent var mer balansert fra begynnelsen av. Vi snakker om et veldig høyt nivå for en 12-åring. Han kunne spille mange forskjellige type stillinger med enorm stabilitet. I tillegg hadde han en utrolig arbeidskapasitet og han var veldig dedikert til sjakken.

Da er kanskje ikke fremgangen hans veldig overraskende på deg?

– Nei, ikke i det hele tatt. Faktisk venter jeg på det store spranget fra Aryan. Men dette er psykologi. Han spiller som en sterk stormester nå, men mangler nappene. Alt vil endre seg når han endelig får tittelen.

Hvordan vil du beskrive Aryan som spiller nå?

– Aryan har blitt en en mer universell spiller. Det er en del av min plan. Han må være klar for å spille stillingstyper som ikke passer for motstanderen. Den tilnærmingen til spillet gir ham en ny dimensjon i spillet sitt. Nå lykkes han bedre mot de sterkere spillerne, fordi de tillater kontringsangrepsstilen hans.

Du som har jobbet såpass mye med Aryan, det må gi deg en viss tilfredsstillelse å se at han gjør det så bra?

– Vel, som trener er det jobben min å være misfornøyd hele tiden. Derfor er jeg veldig fornøyd med de siste resultatene hans, selv om mange ting fortsatt gjenstår, ikke bare i åpningene.

Det går rykter om at du er en ganske krevende sjakktrener, er det grunnen til suksessen?

– Du vet, jeg elsker sjakk. Kanskje er det kjærligheten til sjakken som er det viktigste jeg har lært bort til guttene helt fra begynnelsen. Av den grunn krever jeg mye av meg selv og av elevene mine også. Jeg krever alltid topp innsats.

Topp fire i Eliteklassen 2015. Fra venstre: Johan Salomon (2.plass), Aryan Tari (1.plass), Kristian Stuvik Holm (3.plass), Frode Urkedal (4.plass). Foto: Tarjei J. Svensen

Topp fire i Eliteklassen 2015. Fra venstre: Johan Salomon (2.plass), Aryan Tari (1.plass), Kristian Stuvik Holm (3.plass), Frode Urkedal (4.plass). Foto: Tarjei J. Svensen

Romanov var daglig i kontakt med Tari under Landsturneringen i forbindelse med forberedelsene. Det særdeles bra. 16-åringen ble den tredje yngste norgesmesteren gjennom tidene.

Under NM så jobbet du mye med Aryan. Hva synes du om spillet hans der?

– Han hadde et tøft øyeblikk mot Johan der. Aryan rotet med trekkrekkefølgen og tapte raskt. Men nå kan vi si at det kom noe godt ut av det, siden han slapp litt av det psykologiske presset. Det gjorde det lettere for skuldrene hans. Veldig god teknikk i noen av sluttspillene, litt flaks i åpningene og spill på høyt nivå gjorde ham til mester. Han spilte veldig, veldig bra. Men Aryan er klar for sterkere motstand.

Ja, Aryan spiller nesten alle turneringer han kan. Bør han nå slutte med amatørturneringene og heller satse på de sterkere?

– Jeg antar han allerede har tatt et valg. Vi vet at han elsker sjakk og vil spille hele tiden, men det er ikke så lett rent økonomisk. Aryan får enda ikke gode betingelser fra de største turneringene, så det er også en side av saken. De fleste større turneringer er veldig dyre. Men med økonomisk støtte vil prossesen med å nå et nytt nivå gå raskere.

– Johan har et stort minus i sjakkforståelsen sin

Johan Salomon med voldsom fremgang det siste halvåret. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon med voldsom fremgang det siste halvåret. Foto: Tarjei J. Svensen

Romanov har også hatt treningstimer med Johan Salomon, men russeren forteller at de ikke har jobbet sammen på rundt et år.

– Johan har et stort minus i sjakkforståelsen sin. Det er feil av meg å si hvilken, men vi har jobbet med å dekke opp den delen. Det er vanskelig, men nå skjuler Johan minuset ved å utvikle sine beste sider: Godt posisjonelt spill, utmerket sluttspillteknikk og sterke nerver. Det er slik han lykkes. Jeg gleder meg over den positive utviklingen.

Men ble du overrasket over hvor bra han gjorde det? I Sitges utspilte han tre stormestere på rad.

– Nei, jeg ble ikke overrasket. Man kan se hvor bra han spilte i NM. Han var veldig nær tittelen. Og jeg husker hvor vanskelig det var for meg i simultanene. Jeg fikk «edderkoppaktige»  stillingstyper mot meg. Han kom mot meg, sakte men sikkert, og det var vanskelig å hoppe unna.

– Det at han enda ikke er kjent blant stormesterne har noe å si. Ikke alle vet hvordan man spiller mot Johan.

Han er vel et eksempel på hvor langt man kommer med hardt arbeid? Han fortalte til Sjakkbloggen at han har jobbet 3-4 timer hver dag en stund nå.

– Ja, veldig bra å høre! Det var nettopp dette jeg snakket med ham om for ett år siden. Det var noe som manglet. Johan vet hva han skal gjøre. Han kjenner egne styrker og svakheter, så hard jobbing er neste steg i progresjonen.

Johan-Sebastian Christiansen i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan-Sebastian Christiansen i NM for lag tidligere i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Roser Johan-Sebastians taktiske ferdigheter

En annen av Romanovs elever, er Johan-Sebastian Christiansen. 17-åringen er et annet kjempetalent som nylig fullførte alle kravene til IM-tittelen.

Russeren forteller til Sjakkbloggen at han jobbet med Sandefjordingen over nettet i en lang periode i 2012-2013.

– Det store talentet til Johan-Sebastian ligger i arbeidskapasiteten. Og da mener jeg virkelig stor kapasitet! Han var også den som var mest presis med de praktiske oppgavene og løsningene. Jeg var sikker på at vi gjorde ting riktig, men resultatene i den tiden kom ikke helt som forventet. Derfor tok han en litt annen retning med utviklingen. Og på kort sikt ga det resultater.

Etter det Sjakkbloggen forstår, har Vålerenga-spilleren nå fått en annen sterk stormester som trener.

– Jeg må innrømme at jeg savner Johan-Sebastian som en veldig god elev. Men jeg er ikke sikker på om han på lang sikt jobber på den riktige måten. Han vant over meg i Fagernes og han har en utrolig fantasifull måte å produere taktiske stillinger.

– Likevel må han ikke glemme generell strategi, hvis vi skal snakke om å nå stormesternivå.

– Lars Oskar er en ekstremt talentfull fyr

Lars Oskar Hauge, her i NM for lag i juni, der han tok 4 av 5. Foto: Tarjei J. Svensen

Lars Oskar Hauge, her i NM for lag i juni, der han tok 4 av 5. Foto: Tarjei J. Svensen

Romanov har også trent med Lars Oskar Hauge. Romanov har dette å si om 16-åringen som er kjent for å være litt mer «laid-back» enn de andre.

– Ja, jeg hadde noen treninger med Lars Oskar i 2012-2013. Ekstremt talentfull fyr i dynamisk sjakk med veldig tro på seg selv. Men han manglet den profesjonelle tilnærmingen med å jobbe med sjakk.

– Jeg håper noe har endret seg der og at Lars Oskar begynner å trene mer. Det er bare det han mangler.

Fra august skal alle disse, Aryan, Lars Oskar, Johan og Johan-Sebastian begynne med Simen Agdestein på NTG. Hva forventer du?

– En flott gruppe, synes du ikke? De vil snakke mye sammen og ha sjakk på hjernen. Simen snakker også om sjakk hele dagen, så det blir bra og jeg er veldig glad på deres vegne.

Evgeny var i Marokko i forrige uke. Foto: Privat

Evgeny var i Marokko i forrige uke. Foto: Privat

Den russiske stormesteren kommer til Norge i slutten av september. Det er planlagt flere treninger og en tur innom NTG. Han har fortsatt god kontakt med Simen Agdestein.

– Forresten, få med at jeg har gått ned 100 ratingpoeng siden jeg begynte å jobbe med de norske spillerne. Jeg prøver å spille mer seriøst nå!

(Besøkt 1 640 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Russisk stormester om de norske tenåringene: – Veldig stolt av dem"

  1. Denne karen slår meg som veldig bitter. Er kanskje en god grunn til at disse får seg andre trenere?
    For noe skurrer her. Om det han sier skulle være rett, så skulle jeg tro at disse helst ikke vil at dette offentliggjøres?

Stengt for kommentarer.