Førsteplassen glapp for Hammer i Danmark, men vant skjønnhetspremie

Og 15-årige Eivind Olav Risting storspilte igjen.

av Tarjei J. Svensen

Politiken Cup er en av Europas største og best arrangerte åpne sjakkturneringer. I 2007 ble den flyttet fra Taastrup utenfor København til Helsingør ca 50 km unna hovedstaden. I år er det satt solid deltakerrekord med 431 deltakere, som knuser fjorårets rekord på 313. Nå er det den klart mest populære utenlandsturneringen for nordmenn. Hele 107 sjakkspillere har tatt turen til våre naboer i sør. At arrangørnasjonen selv «bare» stiller med 183 deltakere setter den voldsomme norske deltakelsen i perspektiv.

LES OGSÅ: Ingen forutså det Eivind Olav (15) gjorde i Danmark

For de som ikke selv deltar, men bare følger med via nett, er turneringen en glede. Nettdekningen er i 2015 tatt til et nytt nivå. I tillegg til å overføre 69 partier direkte på nett med livekommentering og chat, er det også daglige runderapporter, hundrevis av bilder, egen Facebook-side og Twitter-konto. Og ikke nok med det: Nå har arrangøren også begynt med egenproduserte Youtube-videoer før og under turneringen.

Et eksempel er denne morsomme hyllesten av Laurent Fressinet, som franskmannen selv kalte «en veldig morsom analyse av mitt beste parti» på Facebook:

Politiken Cup er dessuten svært rask med resultatoppdateringene og innen én time etter siste parti er over 200 partier fra runden lagt ut. Det er bare å ta av seg hatten og håpe at fremtidige arrangører av Landsturneringen kan lære noe.

Lars-Henrich Bech Hansen. Foto: Facebook

Lars-Henrich Bech Hansen. Foto: Facebook

Hvordan får de det til? Sjakkbloggen har spurt Lars-Henrik Bech Hansen, mangeårig president i det danske sjakkforbundet og nå leder i Politiken Cup-organisasjonen.

I år er det sju personer som hjelper til med å legge inn partier. Alle disse spiller i turneringen.

Hva er det som gjør turneringen så populær?

– Det må du nesten spørre deltakerne om. Men vi har en god organisasjon og spillestedet er fint. Det er dessuten mange sidearrangementer og god stemning.

Kombinasjonen av sjakk og ferie er kanskje også populær?

– Ja, også har vi orden i organisasjonen.

Foto: Sigfred Haubro, PolitikenCup.dk

Foto: Sigfred Haubro, PolitikenCup.dk

Hammer etter 3.plass: – Greit nok

Med over 400 deltakere og bare ti runder, er det mange om beinet og kvalitetsberegning må tradisjonelt sett til for å kåre en vinner. Stormester Jon Ludvig Hammer var denne gangen en av hele ti spillere med 8 poeng.

Til slutt var det den østerrikske stormesteren Markus Ragger (27), turneringens førsterangerte, som vant kvalitetsberegningen og tok 1.premien på 20.000 danske kroner.

SE OGSÅ: Endelig resultatliste fra Politiken Cup

Hammer selv avga remis mot en lavt rangert 2200-spiller i 3.runde, men hentet seg så inn med fire strake seire. 25-åringen fikk alt lagt til rette for seg med to avsluttende hvite partier, men klarte ikke å skape vinstsjanser.

Istedet fikk han litt trøbbel etter åpningen i partiet mot tysk-rumenske Liviu-Dieter Nisipeanu i siste runde, men reddet seg inn med remis etter trekkgjentakelse.

Jon Ludvig Hammer på avslutningsseremonien. Foto: Sigfred Haubro, Politiken Cup

Jon Ludvig Hammer på avslutningsseremonien. Foto: Sigfred Haubro, Politiken Cup

Til Sjakkbloggen sier Hammer at han irriterer seg over de to siste hvitpartiene, men gleder seg over å ha tjent seks ratingpoengklatret tre plasser på verdensrankingen til 58.plass og fått ny bestenotering med 2683.

– Det var greit nok. Jeg hadde to bra partier og ett som kunne gått veldig ille.

Ett av de gode partiene, var mot den danske stormesteren Jakob Vang Glud. Der ofret han dronningen på spektakulært vis og vant turneringens skjønnhetspremie.

Et annet flott parti var den knusende seieren over fjerderangerte Ilia Smirin.

Eivind Olav i Politiken Cup. Foto: Sigfred Haubro, Politiken Cup

Eivind Olav i Politiken Cup. Foto: Sigfred Haubro, Politiken Cup

Risting med ny sensasjon

Men det var flere nordmenn som presterte godt i Danmark. Eivind Olav Risting (15) er allerede nevnt med sitt sensasjonelle IM-napp. Sjakkbloggen snakket med 1911-spilleren før partiet mot stormester Ilia Smirin i siste runde.

– Jeg er fornøyd med turneringen uansett partiet imorgen, tror nok det blir tap uansett.

Men tap ble det ikke. I stedet kan Smirin, nummer 70 på verdensrankingen, prise seg lykkelig som reddet et halvpoeng. 15-åringen var nær ved å skape en ny sensasjon da han sto til vinst i midtspillet, men måtte til slutt ta til takke med remis etter et langt sluttspill.

1911-spilleren var rangert som nummer 14 av 107 nordmenn, men endte til slutt opp med å bli nest best etter Hammer med 7 poeng og 27.plass. Det er nesten fire poeng over forventet score. Risting vant også sin ratinggruppe under 2200.

Kristian Stuvik Holm. Foto: Sigfred Haubro

Kristian Stuvik Holm. Foto: Sigfred Haubro

Stuvik Holm nær GM-napp

Kristian Stuvik Holm (17) hadde også en bra turnering med 6,5 poeng, etter blant annet å ha slått tidligere britisk mester Gawain Jones i 6.runde og holdt stormestrene Sune Berg Hansen og Vitaly Kunin til remis.

17-åringen ergrer seg nok en del over at han ikke klarte det Johan Salomon gjorde i Sitges: Sikret seg det første stormesternappet.

Hamar-gutten sto overlegent og burde vunnet over Vang Glud i 9.runde. Med seier ville nappet vært i boks. Istedet ble det tap.

Stormesternapp ble det derimot til svenske Axel Smith, som bodde flere år i Kristiansund der han jobbet som sjakktrener.

André Nielsen fra Alta fikk skjønnhetspremie av Sigfred Haubro på avslutningsseremonien. Foto: Politiken Cup

André Nielsen fra Alta fikk skjønnhetspremie av Sigfred Haubro på avslutningsseremonien. Foto: Politiken Cup

Årets lilleputtnorgesmester André Nielsen (13) fra Alta vant sin ratinggruppe fra 1901-2000 etter å ha tatt 6 poeng.

Det ble også skjønnhetspremie for det flotte angrepspartiet mot den sterke mesterspilleren Jørgen Hvenekilde:

Andre norske plasseringer:
3. Jon Ludvig Hammer, OSS 8 poeng
27. Eivind Olav Risting, SK 1911 7 poeng
41. Johannes Haug, Nordstrand 7 poeng
43. Kristian Stuvik Holm, Vålerenga 6,5 poeng
51. Benjamin Haldorsen, Bergens 6,5 poeng
59. Brede Kvisvik, Vålerenga 6,5 poeng
67. Eivind X. Djurhuus, Nordstrand 6,5 poeng
79. Andreas Garberg Tryggestad, Nordstrand 6,5 poeng
83. Johan-Sebastian Christiansen, Vålerenga 6 poeng
86. Kjell Håkon Lien, Hønefoss 6 poeng
91. Joachim Solberg, Moss 6 poeng
93. Petter Fossan, Stavanger 6 poeng
95. Carl Fredrik Ekeberg, Asker 6 poeng

Politiken Cup 2016 arrangeres fra 30. juli til 7.august.

(Besøkt 667 ganger, 1 besøk i dag)