Verdensrankingen der Magnus Carlsen ikke en gang er på topp 100

Må ta til takke med 157. plass. Men får 13.plass på liste som toppes av kinesisk 16-åring.

av Tarjei J. Svensen

Det endte med et skikkelig mageplask for Magnus Carlsen i Norway Chess i forrige måned. Verdensmesteren gjorde sin dårligste turnering på mange år og tapte 23 ratingpoeng.

Likevel topper han verdensrankingen suverent. Også i lynsjakk står verdensmesteren øverst, mens han må ta til takke med 2.plass i hurtigsjakk bak Hikaru Nakamura.

Selv om det ikke gikk så bra i Stavanger, har sjakkverdenen latt seg imponere av 24-åringens partier der han på sitt beste, med nærmest kirurgisk presisjon, utspiller verdens beste sjakkspillere. Noen ganger spiller Carlsen rett og slett som en computer i kompliserte stillinger.

Hvem spiller mest computeraktig?

Men hvor godt synes egentlig computerne at Magnus spiller? Og hvem i verdenstoppen har den mest computeraktige stilen?

LES OGSÅ: De vanvittige Magnus Carlsen-tallene som forbløffer sjakkverdenen

qop-topp15Det har chess-db.com regnet på. Nettstedet er en glimrende statistisk kilde for sjakkentusiaster. Her finner man blant annet informasjon om spillere, partier, ratinglister, åpninger og turneringer.

Men noe av det mest interessante på nettsiden, er analysen over hvor godt de beste spillernes faktisk spiller.

Indeksen, som de har kalt Quality Play Index (QPI), analyserer spillernes partier de siste to år og kommer til slutt frem til et prosenttall som viser hvor stor andel av trekkene som matcher med et computerprogram.

I sjakk er det jo slik at selv om man gjør 60-70 perfekte trekk i løpet av et parti, så kan ett dårlig trekk være nok til å tape. Men generelt betyr at jo høyere prosent, dess mer feilfrie er partiene ifølge computeren. Analysen starter først etter de 12 åpningstrekkene.

SE OGSÅ: Slik forklarer forfatterne kvalitetsindeksen

Forfatterne Matej Gujd og Ivan Bratko på chess-db.com påpeker at høyt prosenttall ikke har til hensikt å anklage noen av spillerne for juks:

Denne rankinglisten og spillerkvalitetsindeksen er ikke designet med hensikt i å ta/indikere juks. Metoden er ikke teoretisk så solid som for eksempel den som er utviklet av professor Kenneth Regan for FIDEs Anti-Cheating kommisjon. Det faktum at minst 15 partier er analysert og viser høy eller lav match med et computerprogram, betyr ingenting i seg selv.

Carlsen på 156. plass på computerliste

qop-verden

Den kinesiske stormesteren Hua Ni, nummer 42 i verden med et ratingtall på 2703, topper listen med hele 92 prosents gjennomsnittlig match med en computer. Det er ingen andre av spillerne i verdenstoppen som er på topp 15.

Flere av de med høy prosentscore deltar ofte i åpne turneringer med mye svakere motstand. Det vil gjøre det lettere å få høy prosentscore.

Et par av spillerne på topplisten er enten tatt for juks i turneringer, eller mistenkt for det. Bulgareren Borislav Ivanov er den mest beryktede av disse, og da kommer det neppe som noe stort sjokk at dataprogrammeren er helt oppe på 7. plass.

Forfatterne skriver:

For spillere med lik rating/styrke varierer QoP-indeksen ganske mye, og det å ha en computeraktig spillestil er ofte noe å være stolt av mer enn å være mistenksom til.

Det er svært jevnt på topplisten og kun desimaler skiller spillerne fra hverandre. Man skal derfor ikke se seg helt blind på plasseringene her, men tallene er likevel svært interessante for sjakkentusiaster som gjerne følger topp-partiene med computer.

Fra det "perfekte" partiet mot David Baramidze i Grenke Chess tidligere i år. Foto: Georgios Souleidis

Fra det «perfekte» partiet mot David Baramidze i Grenke Chess tidligere i år. Foto: Georgios Souleidis

Av spillerne i verdenstoppen er det Wesley So som får den høyeste scoren med 88,97 prosent, nummer 39 på listen totalt. Anish Giri er nummer 45 med 88,88 prosent, mens Hikaru Nakamura er helt nede på 108. plass med 87,81 prosent.

Men hva med vår egen verdensmester? Magnus Carlsen er helt nede på 156.plass med 87,19 prosents gjennomsnittlig match med en computer. De eneste han har bak seg er de tidligere verdensmesterene Garry Kasparov på 182. plass, Bobby Fischer (189) og Veselin Topalov (216).

Fra listen over Carlsens analyserte partier kan vi se at prosenten svinger fra helt ned til 59 prosents match på tapet mot Arkadij Naiditsch i Grenke Chess Classic og opp til 99,25 prosents match fra seieren over David Baramidze i samme turnering.

Wei Yi (16) topper Stockfish-liste

Wei Yi, her fotografert da han imponerte stort som 14-åring i Tromsø. Foto: Paul Truong, Sjakk-OL Tromsø 2014

Wei Yi, her fotografert da han imponerte stort som 14-åring i Tromsø. Foto: Paul Truong, Sjakk-OL Tromsø 2014

En annen vel så interessant liste, er topp 20-listen over de med best match med Stockfish sitt førstevalg, regnet ut fra spillernes 100 siste partier. Gratisprogrammet Stockfish, som nordmannen Tord Romstad er en av de som står bak, er regnet som verdens sterkeste sjakkprogram. Analysen starter ved trekk 13 og lyn- og hurtigsjakkpartier er ikke medregnet.

stockfish-liste

Også denne listen toppes av en kineser. Utrolig nok er det den 16-årige megatalentet Wei Yi som står øverst med en match på 61,41 prosent. Det er nok et bevis på at kineseren kan bli en farlig utfordrer for Magnus Carlsen om noen år. Landsmannen Chao Li, nummer 15 i verden, er på 2.plass med 61,23 prosent fulgt av franske Maxime Vachier-Lagrave på 3.plass med 61,09 prosent.

For vår egen verdensmester er denne listen bedre lesning. Carlsen er oppe på 13. plass med en match på 58,81 prosents Stockfish-match. Det er riktignok bak blant andre Vladimir Kramnik på 11. plass med 58,95 prosent og Wesley So med 59,35 prosent.

Verken Fabiano Caruana, Viswanathan Anand eller Hikaru Nakamura er inne på topp 20 på denne listen.

Listene oppdateres kontinuerlig, så det blir spennende å se utviklingen i løpet av året.

(Besøkt 1 503 ganger, 1 besøk i dag)

1 kommentar på "Verdensrankingen der Magnus Carlsen ikke en gang er på topp 100"

  1. Sjakknytt.no har gjort det samme med «alt» av norske partier, om det har noe praktisk betydning er uvisst, men morsomt er det!

    http://www.sjakknytt.no/partier/

Stengt for kommentarer.