Nordstrand sjakklubb: – Veldig fornøyde med Landsturneringen

Kun halvparten av de 12 partiene var synlig for publikum. Foto: Tarjei J. SvensenKun halvparten av de 18 partiene var synlig for publikum. Foto: Tarjei J. Svensen

Men beklager de tekniske problemene.

av Tarjei J. Svensen

En uke etter at 670 deltakere avsluttet tidenes største sjakk-NM i Oslo, er det tid for oppsummering. Hvor vellykket var arrangementet? Hvor fornøyde var deltakerne? Hva var bra? Hva kan gjøres bedre?

LES OGSÅ: Her er alle norgesmesterne og klassevinnerne i Landsturneringen
NRKs sjakkekspert Heidi Røneid spilte i klasse 2. Foto: Yerazik Khachatourian

NRKs sjakkekspert Heidi Røneid spilte i klasse 2. Foto: Yerazik Khachatourian

Sjakkbloggen har snakket med noen av NM-deltakerne som alle stort sett var godt fornøyde.

Heidi Røneid (klasse 2):

– Jeg har ikke fulgt med på nett, men som spiller synes jeg årets NM er veldig bra! Fine, luftige lokaler, godt lys, ikke dårlig luft, hyggelige arrangører, god plass på analyserommet og aldri kø på toalettet, i alle fall på dametoalettet, for herretoalettet har jeg ikke prøvd. Og ikke minst er det god plass rundt og på bordene, både når man spiller selv og når man ser på andre. Veldig bra!

Håkon Haugsrud (klasse 1) med tolv Landsturneringer gir terningkast fem.

– Det er ypperlige spilleforhold, noe som er veldig bra sammenligna med mange tidligere landsturneringer i diverse idrettshaller. Rundeoppsettet har vært litt tregt ute, spesielt i starten, men ellers er det veldig gode forhold for spillere!

Øivind Johansen (klasse mester) har spilt 23 landsturneringer og gir arrangøren terningkast fire:

Øivind Johansen. Foto: Yerazik Khachatourian

Øivind Johansen. Foto: Yerazik Khachatourian

– Jeg synes det har vært greit. Jeg spiller i mester og har stort sett sittet i innhegningen. Det er bra spillelokale. Litt småkjølig, men det er ikke varmt og dårlig luft i alle fall. Men jeg synes de kunne gjort noe mer rundt arrangementet og savner NM-følelsen som vi er vant til fra små steder.

– Jeg synes de kunne gjort litt mer ut av arrangementet. De kunne laget en sosial sone utenfor spillelokalet. Det er et lite sjakkutsalg, men det må man lete frem langt oppe på tribunen. Og man har en liten kafé, men det er veldig lite av det, så jeg savner et sted hvor man kan være litt mer sosial.

Ivar Areklett (klasse mester) spilte sin niende Landsturnering og gir terningkast «en sterk firer».

– Som spiller synes jeg det er bra. Hallen fungerer fint og det er god plass og jeg liker at alle spiller i samme hall. Hvis jeg savner noe, så er det en svær kantine som vi hadde i Alta, der man kunne analysere og spise middag samtidig. Det er litt sosialt. Her er det litt for lite bord og liten kantine som trekker ned.

Tidligere president i Norges Sjakkforbund Tom Jenkins kom med en kommentar på Sjakkbloggen og reagerte på utestengelsen av Øystein Brekkes sjakkbutikk.

– At Sjakkbutikken ikke er med føyer seg inn i en lang rekke mangler ved denne landsturneringen, hvor det eneste arrangørklubben synes å ha vært opptatt av er profitten. Gode spillelokaler og gode spilleforhold det skal de ha. Men ellers?

Fra 5.runde tirsdag. Foto: Yerazik Khachatourian

Fra 5.runde tirsdag. Foto: Yerazik Khachatourian

Otto Milvang. Foto: Tarjei J. Svensen

Otto Milvang. Foto: Tarjei J. Svensen

Milvang: – Spør kona hvor mye tid jeg har brukt!

Nordstrand sjakklubbs Otto Milvang var ansvarlig turneringsleder og sto på dag og natt for at Landsturneringen skulle bli et vellykket arrangement. I arrangementskomiteen var det åtte medlemmer, men det var flere i klubben som bidro, forteller Milvang til Sjakkbloggen.

Hvor mye tid har dere brukt på forberedelsene?

– Det kan du bare …spør kona mi vil jeg si altså!

Så kommer latteren. Milvang vil ikke gjøre noe anslag.

– Jeg blir bare deprimert av det. Det er mye tid på Espen (Løken, arrangementsansvarlig red. anm.), det er mye tid på meg, på Morten (Sand) og Tor (Gulbrandsen) ikke minst. Det er vi som har brukt mest tid. I planleggingsfasen har vi jobba innmari hardt. Der er Tor som har skaffet alle kontraktene med bord og stoler. Og stolene er veldig godt fornøyde med.

DSC_0951

– Apropos bord og stoler, hvorfor ble eliteklassen plassert slik at publikum bare får med seg halvparten av partiene?

– Vi tenkte mye på det. Og vi hadde egentlig en litt annen plan med å ta bordene litt bortover veggen. Men vi ble begrenset av branndører og sånne ting som vi er nødt til å ta hensyn til. Derfor måtte vi gjøre det om. Vi har sørget for å ha de mest severdige partiene i front. Akkurat den delen er jeg ikke misfornøyd med.

Alt i alt er Milvang godt fornøyd med hvordan arrangementet gikk.

– Jeg tror folk har hatt det veldig fint her. Deltakerne virker veldig fornøyde. Vi har også holdt tidsskjemaet, med unntak av lynsjakken som kom i gang litt sent, men folk var veldig fornøyd når denne først kom i gang også. Jeg tror folk vil tenke på dette som et veldig bra arrangement.

– Hva er dere mest fornøyd med?

– Jeg er mest fornøyd med lokalene. De har gitt oss muligheter. Det er store, romslige lokaler med god luft og godt lys. Vi har også hatt et analyseområde som ligger avskjermet fra resten som gjør at vi ikke har denne blandingen av kantine og analyseområde som vi vanligvis har sett og som ikke har gitt optimale turneringsforhold.

Advokat Morten Sand sto i kantina. Til høyre arrangementssjef Espen Løken. Foto: Tarjei J. Svensen

Advokat Morten Sand sto i kantina. Til høyre arrangementssjef Espen Løken. Foto: Tarjei J. Svensen

Flere har også skrytt av maten i kantina, der tidligere visepresident i FIDE Morten Sand sammen med kona sto for mye av jobben.

– Vi har hatt god kvalitet på maten. Vi har hatt et godt utvalg både i bredde i form av lett mat som pølse og brus samt godt laget middagsmat. Vi er veldig stolte av at vi har fått til en veldig bra kantine.

Beklager de tekniske problemene

Men det var også ting Nordstrand var mindre fornøyd med. Som Sjakkbloggen skrev om under NM-uka, hadde de 18 direktesendte partiene store tekniske problemer gjennom hele turneringenSelv om dette bedret seg etter 4.runde, var det også flere partier som falt ut i andre halvdel av turneringen.

Mange klaget dessuten over mangelfulle oppdateringer på TurneringsService og generelt dårlig nettdekning.

Fra 8.runde i Eliteklassen. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra 8.runde i Eliteklassen. Foto: Tarjei J. Svensen

Redaktør på Norges største sjakknettsted bergensjakk.no Eirik Gullaksen, reagerte og kalte det «svært pinlig for arrangøren». Sjakktrener, tidligere leder av Ungdommens Sjakkforbund og journalist Ole Valaker gikk enda lenger og mente det var «det dårligste NM på nett i dette årtusen».

LES OGSÅ: – Må være det dårligste NM på nett i dette årtusen

Milvang beklager problemene overfor Sjakkbloggen.

– Vi har lagt vekt på at man skal ha nettdekning og har også hatt internasjonale samarbeidspartnere. Dette er faktisk noe vi har satset ganske mye på. Derfor er det ytterst beklagelig at vi ikke har fått det til. Det er ikke noe annet å si om det.

Men noe av den andre kritikken har vært urettferdig, mener turneringslederen.

– En ting som har vært urettferdig er de som har klaget på doene. Jeg mener vi har gått veldig mange dorunder og holdt de i orden. Og jeg vil påstå at vi har hatt bedre doforhold enn tidligere NM.

Nå er han glad det er over.

– Ja jeg er veldig glad for at det er over. Nå skal jeg ha fire ukers ferie!

PS: Neste års Landsturnering spilles i Tromsø fra 9. – 16.juli. Arrangøren har nettsidene klare.

(Besøkt 1 774 ganger, 1 besøk i dag)