Aryan Tari – nesten sjakkproff i en alder av 16 år

Spiller seriesjakk i fem land.

av Tarjei J. Svensen

Den ferske norgesmesteren Aryan Tari reiste torsdag til foreldrenes hjemland Iran. 16-åringen er invitert til å spille i det iranske lagmesterskapet. Der spilles de fire første rundene denne helgen i byen Sari, rundt 300 kilometer nordøst fra hovedstaden Teheran.

Sjakkbloggen snakket med Tari før avreise.

Det er sju år siden sist jeg spilte i Iran. Det blir gøy å spille der. Jeg gleder meg.

Navid Hotell i Sari, Iran, hvor det iranske lagmesterskapet spilles.

Navid Hotell i Sari, Iran, hvor det iranske lagmesterskapet spilles.

LES OGSÅ: Tari: – Føles veldig stort å ha blitt norgesmester

Stortalentet, som snakker morsmålet persisk flytende, skal senere delta i den åpne turneringen Sardaran International Cup fra 22. – 30.juli. Der er Tari rangert som nummer 11 blant de 52 deltakerne. Vålerenga-spilleren får alle utgifter dekket og et pengebeløp for å stille, sponset av landets nest største bilprodusent.

Det er ikke langt unna at Tari kan betraktes som profesjonell sjakkspiller i en alder av 16 år. Selv om familien har brukt et betydelig sekssifret beløp på trening og reiser i løpet av karrieren, har inntektene begynt å komme det siste halve året.

LES OGSÅ: Norske sjakkeksperter «bøyer seg i hatten» for Aryan Tari

Etter 3.plassen i EnterCard Chess Qualifier, tjente Tari 20.000 kroner. NM-seieren i forrige uke ga samme beløp. Det kommer i tillegg til alle pengepremiene i de mindre turneringene Tari stiller i. Det er mange av dem.

Etter det Sjakkbloggen erfarer, får norgesmesteren også betalt et større beløp for å spille for Vålerenga. Kun et fåtall av de beste spillerne får betalt for å spille klubbsjakk her i landet.

Dermed spiller 16-åringen seriesjakk i totalt fem land. I fjor høst debuterte han for Dortmund i den tyske Bundesligaen, og tidligere i år for Lunds i Allsvenskan. Tari spilte dessuten for Wood Green i den britiske 4NCL-serien. Nå har han altså debutert i den iranske serien.

Aryan Tari i aksjon for Saipa i 2.runde lørdag. Foto: Reza Mahdipour

Aryan Tari i aksjon for Saipa fredag. Foto: Reza Mahdipour

Saipa er rangert som nummer to i serien, bak Shahrdari Tabriz. Tari spiller på andre bord bak den armenske stormesteren Arman Pashikian.

Norskiranske Yerazik Khachatourian spilte for Saipa i flere år da hun var profesjonell sjakkspiller i Iran på midten av 2000-tallet.

Det er en veldig bra og rik klubb som satser stort på sjakk. Den gang tjente jeg tre ganger mer enn faren min, som er lege. Og det bare på å spille 20-22 sjakkpartier.

I Iran har det blitt satset stort på sjakk i mange år. De beste spillerne belølnnes gjerne med både gullmynter og andre luksusgaver om de kommer hjem med trofeer.

Aryan Tari i 1.runde. Foto: Reza Mahdipour

Aryan Tari i 1.runde. Foto: Reza Mahdipour

(Oppdatering søndag: Tari avsluttet med to remiser mot litt svakere motstand og endte dermed på 3 av 4 poeng i debuten i den iranske serien)

I 1.runde ble det seier over den iranske U16-mesteren Arash Tahbaz (2296) og i 2.runde vant han over svake Kasra Godarz (2082).

Partiet mot Tahbaz var rimelig smertefritt med en lekker kombinasjon i trekk 17.

(Besøkt 1 253 ganger, 1 besøk i dag)