Magnus Carlsen leder sterkt norsk lag i EM

Blir det flere gledesscener med Magnus i EM? Tarjei J. SvensenBlir det flere gledesscener med Magnus i EM? Tarjei J. Svensen

emlagIslands sjakkpresident: – Jeg er overlykkelig!

av Tarjei J. Svensen

7.juni avslørte toppsjakksjef Jonathan Tisdall for Sjakkbloggen at Norge sender to lag til Europamesterskapet for landslag som spilles i Reykjavik fra 12. – 22.november. Ett lag i åpen klasse og et lag i kvinneklassen. Hver lagkamp spilles over fire bord med én reserve. Det spilles ni runder.

I dag er det klart at verdensmester Magnus Carlsen (24) spiller på 1.bord for det norske laget i den åpne klassen.

Der får han også med seg nummer to og tre på norgesrankingen: Jon Ludvig Hammer (25) og Simen Agdestein (48), nybakt norgesmester Aryan Tari (16) samt fjorårets norgesmester Frode Urkedal (21). Johan Salomon (18) er reserve i tilfelle en spiller trekker seg.

Islands sjakkpresident: – Føler vi eier litt av Magnus

Foto: Tarjei J. Svensen

Foto: Tarjei J. Svensen

President i det islandske sjakkforbundet, Gunnar Bjornsson, reagerer slik på nyheten til Sjakkbloggen:

– Jeg er overlykkelig! Det er stort og veldig viktig for turneringen at Magnus spiller. Vi føler at vi eier en liten del av Magnus ettersom det var i Reykjavik han ble berømt da han spilte remis mot Kasparov.

Mesterskapet spilles i konferansehallen Laugardalshöll, samme stedet som Bobby Fischer og Boris Spassky spilte den legendariske VM-matchen i 1972.

– Vi lover gode forhold på spillestedet med god plass både for spillere og publikum.

Bjornsson anslår at deltakelsen i den åpne klassen vil bli på nivå med i 2013, da 38 lag deltok. Akkurat som i de populære Reykjavik Open-turneringene, blir det også liveoverføring og kommentering på nett.

Det er foreløpig ikke kjent om noen norske TV-kanaler vil følge turneringen.

– Viktig at vi har et lag som er godt nok når Magnus stiller

Tisdall er veldig fornøyd med at Carlsen er med på laget.

norge1

– Det er veldig viktig for oss at Magnus spiller. og når han først gjør det så er det viktig at vi har et lag som er godt nok.

– Vi har en klar og aktiv filosofi der vi satser på unge spillere. De er blitt såpass gode at det er ikke veldig kontroversielt å ta dem ut.

Det er første gang Carlsen stiller på et norsk EM-lag siden Hellas i 2007. Den gang ble det 22. plass blant de 40 lagene, en plassering over forhåndsrangeringen. I 2013 gjorde tidenes yngste norske lag en hederlig innsats mot tøff motstand.

De endelige lagoppstillingene på de andre lagene er foreløpig ikke offentliggjorte, men Norge vil trolig være rangert blant de ti beste lagene etter snittrating.

Aryan Tari spiller for stormestertittelen i EM, mens Johan Salomon foreløpig kun er reserve. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari spiller for stormestertittelen i EM, mens Johan Salomon foreløpig kun er reserve. Foto: Tarjei J. Svensen

Hva er målet denne gangen, Tisdall?

– Om noen tar napp ville det være veldig bra. Eventuelt rekordplasseringer. EM kan være vanskeligere enn OL, siden noen av topplagene mangler, men det mangler også mange lavere rangerte lag.

– Når man tenker på hvor sterkt dette mesterskapet er, så vil jeg ikke si noe annet enn å sikte mot den beste plasseringen noen gang. Hvis det betyr medaljer, så fortjener vi dansing i gatene. Om ikke det, så ville det vært flott om Aryan Tari og Frode Urkedal hadde sikret stormestertittelen.

For verdensmester Carlsen blir 2015 et hektisk år. Før EM skal han delta i Sinquefield Cup i St. Louis 23. august – 1. september mens VM i lyn- og hurtigsjakk i Berlin fra 9. – 15.oktober.

Året avsluttes med London Chess Classic fra 4. – 13.desember hvilket betyr at Carlsen spiller hele sju turneringer med lang betenkningstid i 2015.

Sterkt kvinnelag

Landslagsspiller Sheila Barth Sahl mottar bragdpremien fra turneringssjef Henrik Sjøl på vegne av kvinnelandslaget, etter sterk innsats i sjakk-OL. Foto: Tarjei J. Svensen

Landslagsspiller Sheila Barth Sahl mottar bragdpremien fra turneringssjef Henrik Sjøl på vegne av kvinnelandslaget, etter sterk innsats i sjakk-OL. Foto: Tarjei J. Svensen

Norge stiller også med et sterkt kvinnelag i år. Hvem som til slutt spiller for laget på Island, er litt mer usikkert, så det er også tatt ut to reserver på laget.

WGM Niina Koskela, SOSS
WIM Sheila Barth Sahl, Black Knights
WIM Silje Bjerke, SK 1911
WGM Olga Dolzhykova, OSS
Ellisiv Reppen, OSS
1.reserve Monika Machlik, Tromsø
2. reserve Edit Machlik, Tromsø

Mesterskapet som arrangeres hvert annet år, og samler de beste spillerne fra hele Europa. Regerende mester fra Warszawa i 2013 er Aserbadsjan som vant foran Frankrike og Russland. Ukraina vant kvinneklassen foran Russland og Polen.

(Besøkt 1 254 ganger, 1 besøk i dag)