Juniornorgesmester Sebastian (15) utklasset konkurrentene

Juniornorgesmester Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. SvensenJuniornorgesmester Sebastian Mihajlov. Foto: Tarjei J. Svensen

15-åring kvalifiserte seg for eliteklassen for andre gang på tre år.

av Tarjei J. Svensen

Halvt bulgarske Sebastian Mihajlov (15) fra Lommedalen i Bærum cruiset inn til 8 av 9 poeng og ble suveren juniornorgesmester. Tittelen ble sikret én runde før slutt og det var det aldri noen tvil om hvor tittelen skulle ende.

Sebastian var ikke helt fornøyd med remisen mot Monika Machlik i siste runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Sebastian var ikke helt fornøyd med remisen mot Monika Machlik i siste runde. Foto: Tarjei J. Svensen

Sebastian har vært blant Norges mest lovende unge spillere siden han var 10. Han ble nordisk mester for ungdom som 12-åring og har blitt norgesmester i aldersbestemte klasser flere ganger. I 2013 vant han mesterklassen og kvalifiserte seg til eliteklassen året etter. Der ble det en høyst respektabel 10. plass med 4,5 poeng.

Nå er han også juniornorgesmester og klar for eliteklassen neste år. Da er naturlig nok 15-åringen, som fyller 16 i september, veldig glad.

Ser man på hele turneringen sett under ett, er jeg veldig fornøyd. Men det siste partiet er jeg ikke fornøyd med, for da sto jeg til vinst.

Tidenes sterkeste juniorklasse

Mihajlov avsluttet med remis, men vant uansett halvannet poeng foran Henning Kjøita (19) fra SK 1911. Bronsen gikk til Benjamin Haldorsen (16) fra Bergens med 6 poeng. OL-spiller Monika Machlik (18) fra Tromsø bekreftet nok en gang at jenter kan spille sjakk med 4.plass. Hennes yngre bror Endre Machlik tok 5.plassen med 6 poeng.

junior

Det var ikke bare tidenes sterkeste juniorklasse med over halvparten av feltet ratet over 2000. Men den var også blant de aller yngste. Årets juniorklasse var i utgangspunktet for spillere født mellom 1995 og 1998. Men mange av de kunne stilt i yngre klasser, inkludert norgesmesteren selv.

LES OGSÅ: Se elitespilleren som imponerer både på og utenfor brettet

Av spillerne i toppen, har Haldorsen og Eivind Olav Risting fire år igjen som juniorspillere. Endre Machlik og Johannes Haug har fem år mens Tor Fredrik Kaasen har hele sju år igjen som juniorspiller. Av de 27 deltakerne, er det bare én som ikke holder aldersgrensen neste år.  Best av disse er altså Sebastian Mihajlov.

Fra 9.runde i juniorklassen, her med Lucas Ranaldi mot Tor Fredrik Kaasen. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra 9.runde i juniorklassen, her med Lucas Ranaldi mot Tor Fredrik Kaasen. Foto: Tarjei J. Svensen

Det ble mer suksess for Mihajlov denne uken. I NM i lynsjakk befestet 15-åringen sin posisjon som en av Norges beste lynsjakkspillere. Mihajlov tok her 2.plassen bak stormester Leif Erlend Johannessen, foran Simen Agdestein som han slo i finalen.

Sebastian i aksjon i 6.runde mot Johannes Haug. Foto: Yerazik Khachatourian

Sebastian i aksjon i 6.runde mot Johannes Haug. Foto: Yerazik Khachatourian

Nær ved å droppe NM

Som Sjakkbloggen skrev da vi snakket med Sebastian tidligere i uka, var 15-åringen nær ved å droppe NM. Og grunnen til det forklarer han slik:

Klassen er veldig farlig, vil jeg si, med tanke på rating. Også var jeg veldig skuffet over at jeg ikke ble tatt ut i Eliteklassen. Så tenkte jeg at det var perfekt trening til VM.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall roste 15-åringen for valget om å spille i Juniorklassen.

Vi visste at han var skuffet, så han fortjener ros for å ta utfordringen og fokusere på den.

Selv om juniorklassen denne gangen var den sterkeste på mange år, kunne den blitt enda bedre. Flere av juniorene som kunne hevdet seg, valgte å stille i Mester eller Klasse 1 med de voksne spillerne. Sondre Merkesvik (2000-modell), Kjell Håkon Lien (1998) og Sigve Hølleland (1996) stilte i Mester. I Klasse 1 stilte Cornelius Kvendseth (1999), som ville vært en gullkandidat i Kadett-klassen.

SE OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Landsturneringen

15-åringen er klar på hva som ville gjort de aldersbestemte klassene mer attraktive.

Man bør sette opp en fin pengepremie. Det har mye å si.

Mihajlov støtter dessuten Tisdalls forslag om å gi Juniorklassen to plasser i Elite.

Sebastian snakker med sin neste lærer Simen Agdestein. Til høsten begynner 15-åringen på sjakklinja på NTG. Foto: Tarjei J. Svensen

Sebastian snakker med sin neste lærer Simen Agdestein. Til høsten begynner 15-åringen på sjakklinja på NTG. Foto: Tarjei J. Svensen

Ferie og NTG

Til høsten begynner Sebastian på sjakklinja på NTG, i en klasse som blir den sterkeste siden 2008/2009 da 1990-årgangen med blant andre Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer gikk ut.

I år er det Sebastian, Aryan Tari og Benjamin Haldorsen som begynner i 1.klasse. Lars Oskar Hauge begynner i 2.klasse, mens Johan Salomon tar avgangsåret på NTG. Men først skal den ferske norgesmesteren ha ferie.

Det er de tre årene jeg føler jeg har sjansen! Jeg håper å ta et par napp og bli IM så fort jeg kan. Nå er jeg i alle fall over 2300 igjen. Det var første steget.

Men først skal den ferske norgesmesteren ha ferie. Uten sjakk.

Jeg reiser to uker til Bulgaria. Så spiller jeg i Wien i august. Så er det NTG!

(Besøkt 1 339 ganger, 1 besøk i dag)