Aryan etter triumfen: – Føles veldig stort å ha blitt norgesmester

Det er én person norgesmesteren vil takke etter NM-triumfen.

av Tarjei J. Svensen

Jeg er veldig glad for å ha vunnet NM. Det føles egentlig veldig stort. Det betyr mye for det er en stor tittel.

Det sier Aryan Tari fra Lierskogen, som tar seg tid til et intervju med Sjakkbloggen. Han har noen minutter tidligere blitt norgesmester i en alder av bare 16 år. En prestasjon kun to andre kan vise til i norsk sjakkhistorie. Simen Agdestein og Magnus Carlsen vant som 15-åringer i 1982 og 2006.

LES OGSÅ: Aryan Tari (16) er norgesmester i sjakk

Norgesmesterskapet ble til slutt sikret på dramatisk vis i aller siste runde. Tari valgte å tilby motstander Kristian Stuvik Holm (17) remis etter bare 15 trekk vel vitende om at en seier til hans nærmeste konkurrent Johan Salomon (18) over Johan-Sebastian Christiansen (17) ville kostet ham NM-tittelen.

Johan Salomon fulgte Tari-Stuvik Holm tett. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon fulgte Tari-Stuvik Holm tett. Foto: Tarjei J. Svensen

Jeg kjente ikke til det som ble spilt. Jeg kunne ikke den varianten hans med d6 så godt. Så fikk jeg ingenting og likte ikke helt stillingen min. Da tilbød jeg remis. Jeg så at Johan sto dårlig og tenkte at det kom til og bli remis der.

For valget kunne slått feil. Kameraten Johan viste fantastisk spill gjennom hele NM og ville trolig tatt «The Double» med NM-tittel og stormesternapp om han hadde funnet 46.Ta6.

SE OGSÅ: Alle resultatene fra Landsturneringen

Aryan roser kompisen som utsatte ham for det minneverdige kølleslaget Txa7 i 4.runde.

Johan har spilt helt fantastisk. Han ha fått sjanser og tatt de veldig godt. Jeg er glad på hans vegne.

En nervøs Aryan følger med på Christiansen-Salomon. Foto: Tarjei J. Svensen

En nervøs Aryan følger med på Christiansen-Salomon. Foto: Tarjei J. Svensen

– Turneringen i Sverige var bra for meg

Selv om det ikke ble noen stormestertittel, har kjempetalentet uansett all grunn til å være fornøyd med det han har prestert. 7 av 9 poeng var et resultat over stormesternivå og noe han tjener 13 ratingpoeng på.

Dette er det største jeg har gjort i karrieren.

Sekunder etter at NM-gullet var sikret. Foto: Tarjei J. Svensen

Sekunder etter at NM-gullet var sikret. Foto: Tarjei J. Svensen

Det har ikke vært noen lang karriere, men mange sjakkpartier og turneringer har det blitt. Veldig mange. Etter bare i underkant av 10 år som sjakkspiller, har 16-åringen allerede over 1200 ratede partier. Innen et par år kan han være inne på oversikten over de med flest ratede sjakkpartier.

Så lenge jeg synes det er gøy så skal jeg fortsette å spille mye. Det er ingen grunn til å slutte. Å spille er det jeg liker. Det kan hende jeg spiller litt for mye og burde trene mer …

Selv om Aryan spiller mange turneringer, blir det også litt jobbing foran pc-en på gutterommet. Her har både svenske IM Axel Smith og bulgareren GM Vladimir Georgiev vært på besøk og jobbet med forberedelser og åpninger. Før Visma Chess Tournament i Sverige trente han i flere dager sammen med GM Nils Grandelius i hans leilighet i Malmø.

I turneringen rett etter gikk det derimot galt. Tari gjorde en av sine dårligste turneringer på lang tid og tapte 23 ratingpoeng. Men noe godt kom ut av det, mener 16-åringen.

Jeg lærte mye av den turneringen og ble mye sterkere psykologisk. Jeg tror kanskje til og med det var bra for meg at det var en bra erfaring for meg.

Evgeny Romanov sammen med Øystein Brekke under Oslo Chess International i fjor høst. Foto: Bjørn Berg Johansen

Evgeny Romanov sammen med Øystein Brekke under Oslo Chess International i fjor høst. Foto: Bjørn Berg Johansen

Trener med russisk stormester

Men hovedtreneren er fortsatt stormesteren Evgeny Romanov (26). Russeren, som har vært mye i Norge for å trene flere av landets mest lovende juniorer, var også trener for det norske landslaget i sjakk-OL. I Norway Chess i fjor var han sekundant for Simen Agdestein med suksess.

LES OGSÅ: Her er alle norgesmestere og klassevinnere

Og det var nettopp Romanov som hjalp ham med forberedelsene i NM. Flere ganger gikk «preppen» rett inn, blant annet i 7.runde mot Djurhuus. Der var over 20 trekk i Caro-Kann analysert på forhånd.

Evgeny har betydd veldig mye for meg i denne turneringen. Hvis det er noen … han skal jeg egentlig takke. Han har virkelig betydd mye. Han var opptatt med en turnering selv i disse dager og likevel så hjalp han meg. Det har gått veldig bra.

Aryan til Iran i neste uke

Det ble ikke noe stormesternapp i NM. Men i neste uke får sjakkstjernen en ny sjanse. Torsdag reiser han til foreldrenes hjemland Iran. Med alle utgifter dekket er sjakkproffen invitert til å spille i den åpne turneringen 4th Sardaran International Chess Tournament fra 22. – 29. juli.

Denne gangen er mulighetene til å ta stormesternapp betydelig større enn i NM, for Tari er rangert som nummer 10 bak stormesterne Gadir Guseinov (2616), Aleksej Aleksandrov (2613) og Levan Pantsulaia (2610).

Aryan med mamma Faranak, pappa Siamak, tante Farzaneh og farens svoger Naser. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan med mamma Faranak, pappa Siamak, tante Farzaneh og farens svoger Naser. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari og familien har god kontakt med sjakkmiljøet i Iran. Der er 16-åringen en stadig voksende stjerne. Det gir ham også sjansen til å spille i det lukrative lagmesterskapet. De beste spillerne tjener gode penger. Tari er invitert til å spille for det største og rikeste laget Saipa, sponset av den største bilprodusenten i landet.

Det er sju år siden sist jeg spilte i Iran. Det blir gøy å spille der. Jeg gleder meg.

Og hva er planene fremover?

Jeg håper å spille som jeg har gjort nå og stabilisere meg.

Det blir spennende å se fortsettelsen.

(Besøkt 1 833 ganger, 1 besøk i dag)