Aryan Tari (16) ble norgesmester i sjakk etter dramatisk sisterunde

Tenåringer dominerte sjakk-NM. Aryan Tari (16) var best av dem alle.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) fra Lierskogen er årets norgesmester i sjakk. Vålerenga-spilleren åpnet med 2,5 poeng på de første fire rundene, men vant deretter de neste fire partiene.

Tapet kom for kameraten Johan Salomon (18) fra Nordstrand som ga Aryan kamp om NM-tittelen helt frem til døra.

– Det var et veldig unødvendig tap. Jeg tapte på en måte uten å spille, sa Tari til Sjakkbloggen etterpå.

SE OGSÅ: Alle resultater fra Landsturneringen

Tari spilte selv en kort remis på bare 15 trekk mot Kristian Stuvik Holm (17) i 9. og siste runde og var avhengig av at nærmeste konkurrent Salomon ikke klarte å vinne partiet sitt mot Johan-Sebastian Christiansen (17) for å ha sjansen til å bli norgesmester og ta sitt første stormesternapp.

Stor spenning rundt det siste avgjørende partiet. Aryan følger spent med helt til høyre i bildet. Foto: Tarjei J. Svensen

Stor spenning rundt det siste avgjørende partiet. Aryan følger spent med helt til høyre i bildet. Foto: Tarjei J. Svensen

Partiet ble langt med dramatisk enn Aryan hadde sett for seg etter å ha tatt remis. Christiansen fikk opp en god stilling med løperparet mot springerparet, som ofte er regnet for å være en klar fordel. I tidsnøden klarte derimot Salomon å skape motspill med to farlige fribønder.

Da begynte komplikasjonene.

Salomon fikk en utrolig sjanse til å vinne partiet i det 46.trekket med Ta6. Men etter flere avbytter i sluttspillet endte det til slutt i remis.

Aryan Tari gratuleres av pappa Siamak minutter etter at NM-tittelen er i boks. Foto: Tarjei J. Svensen

Aryan Tari gratuleres av pappa Siamak minutter etter at NM-tittelen er i boks. Foto: Tarjei J. Svensen

Dermed ble Tari tidenes tredje yngste norgesmester i sjakk.  Simen Agdestein vant sin første NM-tittel som 15-åring i 1982, mens Magnus Carlsen ble norgesmester i 2006, også han 15 år gammel.

Tari hadde muligheten til å slå Agdesteins rekord og bli den yngste i fjor, men måtte ta til takke med 2.plass bak Frode Urkedal.

7 av 9 poeng ville dessuten normalt vært nok til å ta stormesternapp, men Aryan møtte bare to stormestere mens kravet er på tre. Dermed blir Tari stående med stormesternappet han tok på Fagernes som 13-åring i 2013.

Tari stikker av med en 1.premie på 20.000 kroner, mens 2.plassen får 12.000 og 3.plassen får 9.000 kroner.

Sjakkbloggen kommer med intervjuer, kommentarer og flere bilder. Se også Facebook-siden.

LES OGSÅ: Her er alle norgesmesterne og klassevinnerne i Sjakk-NM

nmr9

(Besøkt 1 042 ganger, 1 besøk i dag)