Comeback-Aryan alene i tet: – Veldig fornøyd med de siste tre partiene!

Nå er 16-åringen favoritt til å bli tidenes tredje yngste norgesmester i sjakk.

av Tarjei J. Svensen

Aryan Tari (16) ble utropt til forhåndsfavoritt av Sjakkbloggens eksperter før Landsturneringen. Ingen vågal spådom, for Tari var rangert som nummer to blant de 24 deltakerne.

LES OGSÅ: Her er skandalen nesten et faktum

Men etter en godkjent start med 2,5 av 3, gikk Aryan på et knusende tap i 4.runde. Og det for kompisen Johan Salomon (18).

Johan Salomon følger spent med på konkurrentenes partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Johan Salomon følger spent med på konkurrentenes partier. Foto: Tarjei J. Svensen

Det var veldig unødvendig. Jeg sto til tap etter åtte trekk bare fordi jeg blandet sammen to trekk, rokade og g5. Jeg skal spille g5 først. Jeg gjorde lang rokade først, men da sto jeg bare til tap.

Var det et tap som førte til at du bestemte deg for å ta deg sammen?

Ja, fordi jeg tapte på en måte uten å spille.

Slå tilbake var nettopp det Aryan gjorde. Nå kan 16-åringen ha funnet tilbake til formen han viste i EnterCard Chess Qualifier der han overrasket med en sterk 3.plass.

I 7.runde tok supertalentet sin tredje strake seier og gikk for første gang opp i ledelsen alene. Mot stormester Rune Djurhuus fikk 16-åringen inn forberedelsene sine i Caro-Kann, en åpning han hadde sett på sammen med sin russiske stormestertrener Evgeny Romanov.

Jeg fikk inn forberedelsene mine og det fungerte bra. Da utlignet jeg og kjempet litt for fordel og jeg kunne ta trekkgjentakelse. Jeg trodde jeg måtte gjøre det, men så tenkte jeg veldig lenge og fant en fortsettelse. Så valgte jeg å spille helt ut. Jeg tror han spilte unøyaktig med Kd4. Etter f5 så tror jeg at jeg har gode vinstsjanser.

Aryan er på rett spor og står nå med 5,5 poeng, et halvpoengs avstand ned til Salomon og Einar Gausel på 5 poeng og delt 2.plass.

Jeg har kommet meg etter tapet mot Johan og føler jeg spiller bra. Jeg er veldig fornøyd med de tre siste partiene.

Om 16-åringen holder koken, blir han den tredje yngste norgesmesteren gjennom tidene. Bare Simen Agdestein (1982) og Magnus Carlsen (2006) har blitt norgesmester i yngre alder.

Foto: Tarjei J. Svensen

Foto: Tarjei J. Svensen

Tisdall: – Godt å se at Aryan har funnet formen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall mener Tari spilte et veldig bra parti.

Det er voksent spilt og fint å se at han har funnet tilbake formen.

Blant de seks øverste på resultatlisten, er de tre juniorene Tari, Salomon og Kristian Stuvik Holm. De tre andre er veteranene Berge Østenstad, Djurhuus og Gausel.

r8

Berge Østenstad vant partiet over Erlend Mikalsen og er like bak teten. Foto: Tarjei J. Svensen

Berge Østenstad vant partiet over Erlend Mikalsen og er like bak teten. Foto: Tarjei J. Svensen

Stormester og toppsjakksjef Tisdall er imponert over Gausels siste resultater. I dag tok stormesteren en ny seier i 7.runde og 51-åringen følger dermed tenåringene.

Personlig liker jeg å se veteranene gjør det bra. selv om jeg er fokuserte på de unge, er det viktig å huske at de gamle kan sine saker og.

topp10

Disse kan ta napp

Både Tari og Salomon har sjanser til å ta stormesternapp. Tari kan klare seg med 1,5 poeng på de to siste rundene, men er avhengig av å møte Berge Østenstad i siste runde for å møte kravet om minst tre stormestere.

Salomon tar sitt første GM-napp om han vinner sine to gjenværende partier.

Petter Fossan med seie over broren Erik. Foto: Tarjei J. Svensen

Petter Fossan med seie over broren Erik. Foto: Tarjei J. Svensen

Det spesielle er at overraskelsesmannen Petter Fossan er motstander i 8.runde. Petter slo sin egen bror Erik i 7.runde og er nå helt oppe på 9.plass med 4 poeng. Han kan selv ta IM-napp med 1,5 poeng på sine siste to partier.

Selv med tap for Østenstad, har Mikalsen sine nappsjanser intakt. Alta-spilleren er likevel avhengig av å vinne sine to siste partier.

Se også flere bilder på Sjakkbloggens Facebook-side.

DSC_0576 DSC_0577 DSC_0578 DSC_0582 DSC_0583 DSC_0592 DSC_0594 DSC_0597 DSC_0600 DSC_0603 DSC_0605 DSC_0609 DSC_0614 DSC_0620 DSC_0623 DSC_0628 DSC_0638 DSC_0653

(Besøkt 562 ganger, 1 besøk i dag)