Juniorfavoritt Sebastian (15) nær ved å droppe NM: – Veldig glad for at jeg valgte å spille!

Toppsjakksjefen: – Sebastian fortjener ros!

av Tarjei J. Svensen

Juniorklassen i Landsturneringen har i de senere årene blitt stadig mindre attraktiv for landets fremste spillerne under 20 år. Mange av de beste blir Elitespillere før de er fylt 16, mens andre velger velger å stille i ratinggruppene Mester (rating mellom 2000-2300) og Klasse 1 (1750-2000).

Frykten for å tape rating mot andre fremadstormende unge spillere er for stor.

LES OGSÅ: Salomon tapte for Gausel: – Nå er det helt åpent

I år er klassen derimot en av de sterkeste på mange år, der 14 spillere har rating over mesterstyrke på 2000. Konkuransen er tøffere enn på mange år. Vinneren får som vanlig en gjev plass i Eliteklassen neste år.

Fra 4.runde i Junior med Daniel Nordquelle mot Johannes Haug. Foto: Tarjei J. Svensen

Fra 4.runde i Junior med Daniel Nordquelle mot Johannes Haug. Foto: Tarjei J. Svensen

Trosset anbefaling – vant mesterklasse

Halvt bulgarske Sebastian Mihajlov (15) fra Lommedalen i Bærum har vært blant Norges mest lovende unge spillere siden han var 10. Han ble nordisk mester for ungdom som 12-åring og har blitt norgesmester i aldersbestemte klasser flere ganger.

I 2013 valgte da 13-årige Sebastian derimot å stille i Mesterklassen sammen med de voksne. Det var en avgjørelse som ble møtt med kritikk. Junior-klassen ble enda mindre attraktiv og matching mot andre juniorer var viktig trening med tanke på internasjonale mesterskap som EM og VM.

Men Sebastian trosset anbefalingene og ble i stedet tidenes yngste vinner av Mesterklassen. Det etter å ha slått faren Svetoslav i et flott angrepsparti i siste runde. I debuten i Eliteklassen året etter ble det en sterk 10. plass med 4,5 poeng.

Sebastian Mihajlov er alltid like blid. Foto: Yerazik Khachatourian

Sebastian Mihajlov er alltid like blid. Foto: Yerazik Khachatourian

Siden har det gått litt opp og mye ned for Mihajlov, som ble svært skuffet da han måtte innse at han ikke sto på toppsjakksjef Jonathan Tisdalls uttaksliste til Eliteklassen. Så skuffet var 15-åringen at han var klar til å droppe hele NM. Mesterklassen hadde han jo allerede vunnet, mens Junior var lite attraktivt rent sportslig.

Mihajlov: – Veldig glad for at jeg valgte å spille!

Men etter sterke oppfordringer, blant annet fra representanter fra Ungdommens Sjakkforbund, gjorde Sebastian helomvending og valgte å stille i Junior. Og det er en avgjørelse Sebs er glad for at han tok. Det forteller 15-åringen til Sjakkbloggen.

Det angrer jeg ikke noe på! I tillegg til å lede klassen har jeg fått med meg erfaring av å møte juniorer på min alder som hjelper veldig når jeg skal spille VM for ungdom i høst. I tillegg har det blitt et par ratingpoeng. Så veldig glad for at jeg valgte å spille!

I 6.runde mot andrerangerte FM Johannes Haug (15), fikk han etter press inn en fin kombinasjon i det 34.trekket.

Sebastians "mest kjedelige" parti var mot Benjamin Haldorsen og endte remis. Foto: Yerazik Khachatourian

Sebastians «mest kjedelige» parti var mot Benjamin Haldorsen og endte remis. Foto: Yerazik Khachatourian

I etterkant var Sebastian veldig fornøyd med eget spill.

Jeg fikk inn en fin kombinasjon, fordi Johannes spilte litt unøyaktig i midtspillet. Så ble det et sluttspill med dame mot hest og tårn hvor jeg hadde bonde over, og det vant jeg ganske greit.

Dermed står Mihajlov på 5,5 poeng, et halvt poeng foran nærmeste konkurrent Henning Kjøita fra SK 1911. Klubbkamerat fra OSS, Martin Nilsen er ytterligere et halvt poeng bak på 4,5. Fem spillere står med 4 poeng.

topp11-junior

Jeg er ganske fornøyd med spillet mitt så langt, bortsett fra partiet mitt mot Eivind hvor jeg ikke spilte så veldig bra. Konsentrasjonen har vært på topp i partiene, og jeg har ikke kommet i tidsnød.

Selv om Sebastian virker å være i godt slag, vil han på ingen måte ta NM-tittelen på forskudd enda.

Hvis jeg fortsetter å spille med stor selvtillit, fortsetter å holde konsentrasjonen og unngår tidsnøden er jeg sikker på at det vil holde.  Ingen av partiene er enkle, så det gjelder bare å ikke undervurdere noen eller å ta unødvendige risikoer.

Toppsjakksjefen: – Sebastian fortjener ros

En som følger Sebastian tett, er toppsjakksjef og stormester Jonathan Tisdall, som valgte å ikke ta ut 16-åringen til Eliteklassen denne gangen.

Vi visste at han var skuffet, så han fortjener ros for å ta utfordringen og fokusere på den. Så langt i alle fall. Det er ikke bare en god erfaring for ham, men hvis han beholder fokuset tjener han mange ratingpoeng. Det er noe de barna frykter når de møter andre barn.

Da Sjakkbloggen snakket med Tisdall tidligere i turneringen, nevnte han viktigheten av at unge spillere stiller i de aldersbestemte klassene i NM.

Å mestre kunsten ved å slå lavere ratede unggutter er noe våre juniorer som skal representere landet internasjonalt må lære seg.

7.runde spilles torsdag kl 10:30. Med seier over Martin Nilsen, kan Mihajlov ta et avgjørende skritt mot juniornorgesmestertittelen.
runde7

Under følger flere bilder fra Junior-klassen.

Kimiya Sajjadi. Foto: Yerazik Khachatourian

Kimiya Sajjadi. Foto: Yerazik Khachatourian

Maud Rødsmoen. Foto: Yerazik Khachatourian

Maud Rødsmoen. Foto: Yerazik Khachatourian

DSC_0351

DSC_0762 DSC_0778

(Besøkt 1 395 ganger, 1 besøk i dag)