– Det der er klasse, sa Jon Ludvig Hammer.
av Tarjei J. Svensen
Fire runder er spilt av årets Landsturnering i sjakk i Oslo. I Eliteklassen er det uten tvil den unge internasjonale mesteren Johan Salomon (18) som stjeler overskriftene.
I 2.runde vant Nordstrand-spilleren over stormester Berge Østenstad etter en fiks kombinasjon i åpningen. I 3.runde ble det en ny triumf, denne gangen over Rune Djurhuus da Salomon på glimrende vis utnyttet stormesterens overambisiøse spill.
LES OGSÅ: – Det dårligste sjakk-NM på nett i dette årtusen
Men det var 18-åringens spill i 4.runde mot kompisen, en av de store forhåndsfavorittene Aryan Tari, som vekket mest oppsikt. Og da med kølleslaget som avgjorde partiet i trekk 18.
Der ofret Salomon et helt tårn på a7. Partiet kan spilles gjennom under.
En som lot seg imponere av praktpartiet, var norgestoer Jon Ludvig Hammer som uttrykte sin begeistring overfor Sjakkbloggen og minnet om at Salomon nå trolig trenger 2,5 poeng på de siste fem rundene for å ta sitt første napp i stormestertittelen. Salomon har allerede møtt Djurhuus og Østenstad, men er avhengig av å få Einar Gausel som motstander for å kunne møte kravet om å ha spilt mot minst tre stormestere.
Det der er klasse! Nå har han muligheter til GM-napp, om bare Gausel holder seg i nærheten av teten.
Salomons kølleslag i trekk 18 er så dypt at selv de beste computerprogrammene måtte bruke litt tid for å i det hele tatt ta det med i sine vurderinger. Det er uvanlig ettersom disse normalt finner slike taktiske motiver i løpet av sekunder.
Etter litt tenketid, viser Stockfish imidlertid over +4 i fordel til hvit. Alt over ca +1,5 er regnet som vunnet stilling ved korrekt spill.
Da de øvrige toppoppgjørene i 4.runde mellom Urkedal – Stuvik Holm og Gausel – Mikalsen begge endte med remis, leder Salomon Eliteklassen med et helt poeng før møtet med Urkedal i 5.runde.
SE OGSÅ: Alle resultatene fra Landsturneringen
Salomon: – Jeg er veldig glad!
Sjakkbloggen fikk en prat med en fornøyd Eliteklasse-leder etter triumfen. Salomon hadde satt seg det forbilledlige målet om å spille ut alle partiene og unngå tidlige remiser. Det har utvilsomt vært en suksess.
4 av 4 Johan, hva tenker du nå, Johan?
Jeg er veldig glad! Jeg har tatt ett parti av gangen og prøvd å spille på vinst i hvert parti. Men det er over halvparten igjen og jeg må fortsette å spille veldig bra.
Hva skjedde i dag?
Jeg spilte en litt uvanlig åpning, Trompowsky. Jeg hadde sett at han hadde ett parti der han hadde rokert litt tidlig og da ble det en angrepsstilling. Men nå blir stillingen ganske enkel å spille for meg. Jeg bare går på med bøndene. Han kan gjøre det samme, men det går litt raskere for meg. Det er krevende å vinne for han legger masse feller underveis. Så fant jeg Txa7.
Hva tenkte du når du utførte det trekket?
Jeg tenkte at jeg hadde minst remis og evig sjakk i alle variantene. Han tilbød han også remis i det trekket.
Han tilbydde remis?
Ja, et smart remistilbud, men han skulle kanskje tilbudt remis litt før. Da er det større sjanse for at jeg hadde tatt i mot.
Når så du at det var vunnet?
Jeg så det etter 22.Da5. For da lar jeg ikke kongen hans komme ut. 23.Lb5 hindrer også kongen hans i å komme ut.
Hvordan ser du på fortsettelsen nå? Forhåpninger om å bli norgesmester?
Ja, selvfølgelig! Men jeg vil kanskje ikke anse meg som favoritt fortsatt. Jeg tror kanskje Frode er det. Han har vunnet før.
Tisdall: – Johan spiller ekstremt bra
Toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund Jonathan Tisdall, følger de norske fremadstormende ungguttene tett fra sin posisjon foran pc-skjermen. Og nå er godord på sin plass.
Johan spiller ekstremt bra og jeg håper han fortsetter. Seirene hans med hvit har vært imponerende. Jeg liker stilen hans, ganske universell og han har vært på alerten taktisk. Det hadde vært fint om han kom inn i gruppen med spillere som kan vise at de har veldig høye toppgir.
Tisdall mener Salomon kan bli norgesmester.
Han spiller som om det er mulig. Og det er jo ikke slik at det finnes mange farlige spillere i turneringen. Han slo nettopp en av ratingfavorittene og Salomon er rangert som nummer fire.
Og 18-åringen er ikke den eneste av unggutta som imponerer. Også Erlend Mikalsen (21) gjør det godt med 2,5 poeng etter remisen mot stormester Einar Gausel. Og det etter å ha fått plassen i Eliteklassen med et nødskrik.
LES OGSÅ: Joda, jenter kan også spille sjakk!
Alta-spilleren var svært nær IM-napp i to turneringer og måtte sende inn en søknad til toppsjakksjefen om å få komme med.
Erlend har fått meg til å få følelsen av å ha tatt den riktige avgjørelsen ved å utvide turneringen slik at han kunne få en plass.
Fra Mester til Elite til Junior
Sebastian Mihajlov (16) kom akkurat ikke med i årets Eliteklasse og var naturlig nok lenge i tvil om han skulle stille i Junior (20 år eller yngre). Sebs vant Mester-klassen som 14-åring og debuterte i Eliteklassen i Trondheim i fjor med en sterk 10.plass.
LES OGSÅ: Alle Sjakkbloggens saker om Landsturneringen
I 12.time bestemte han seg for å stille i Junior. Aldri før har en deltaker stilt i Junior etter å ha deltatt i både Mester- og Eliteklassen.
Det ser ut til å gå veldig bra i en uvanlig sterk Junior-klasse der hele 14 spillere er ratet over 2000. Mihajlov leder med 4 poeng og full pott foran Benjamin Haldorsen og Martin Nilsen med 3,5 poeng.
Tisdall følger Sebastian tett:
Jeg er veldig glad for at Sebastian tok utfordringen med å spille i Junior og at han viser klasse. Å mestre kunsten ved å slå lavere ratede unggutter er noe våre juniorer som skal representere landet internasjonalt må lære seg.
5.runde fortsetter tirsdag med start 10:30. Senere på dagen er det blant annet fotballturnering og cafésjakkturnering på Blå.
LES OGSÅ: Urkedal etter flying start: – Jeg vil bli norgesmester igjen
Under er noen av bildene Sjakkbloggen har tatt fra Oppsal Arena. Se flere bilder på Sjakkbloggens Facebook-side.