– Må være det dårligste sjakk-NM på nett i dette årtusen

Norske sjakkprofiler reagerer på dårlig nettdekning i historiens største sjakk-NM.

av Tarjei J. Svensen

Landsturneringen i sjakk gikk i gang med dobbeltrunden mandag morgen. Spilleforholdene for de 671 deltakerne i Oppsal Arena er etter det Sjakkbloggen har inntrykk av gode, men for de mange tusen som følger med på nett er situasjonen en litt annen.

De første tre dagene av Norges største sjakkarrangement har nemlig vært preget av store tekniske problemer. De første resultatene lørdag kom ikke før det hadde gått tre timer, angivelig på grunn av trøbbel med TurneringsService i Hammerfest. I tillegg streiket også minst tre av de direkteoverførte partiene på nett.

Senere var det igjen trøbbel med partiene på nett før det toppet seg helt med fullstendig kræsj et par timer etter 2.runde søndag. Og det kom i tillegg til at den offisielle nettsiden var utilgjengelig store deler av dagen.

feilmelding«I dag er vi tilbake. Håper alle problemer er løst», skrev turneringsleder Otto Milvang på den offisielle hjemmesiden mandag.

Men problemene var slettes ikke over. Mandag stoppet partiene opp nok en gang, nå allerede etter en time. Noen timer senere dukket de opp igjen, men da med flere partier uten trekk.

LES OGSÅ: Joda, jenter kan også spille sjakk!

– Begynner å bli svært pinlig for arrangøren

Eirik Gullaksen driver Norges største sjakknettsted. Her fra NM for klubblag i Haugesund i juni. Foto: Tarjei J. Svensen

Eirik Gullaksen driver Norges største sjakknettsted. Her fra NM for klubblag i Haugesund i juni. Foto: Tarjei J. Svensen

Internasjonal mester Eirik Gullaksen har fulgt norsk sjakk tett i snart 20 år som ansvarlig for Bergens Schakklubbs nettsider, Skandinavias største sjakknettsted.

Dette begynner dessverre å bli svært pinlig for arrangørene.

Sjakkbloggen var i kontakt med Gullaksen mandag ettermiddag. Han kjenner ikke til årsaken til problemene, men tror arrangøren kan ha for dårlig bemanning.

Det er mye som mangler. Det mangler partier, bilder, det er dårlig nettdekning og det er dårlig liveoverføring.

Ole Valaker er tidligere leder i Ungdommens Sjakkforbund, mangeårig sjakkspaltist i Nettavisen og nå sjakktrener i Bergen og følger med stor interesse sine elever hjemmefra. Den kjente journalisten langer ut mot NM-arrangøren.

Det må være det dårligste NM på nett i dette årtusen. Her er det jo verken partier, bilder, resultater eller live som virker.  Det er ikke mulig å bli dårligere enn dette.

Valaker legger til at det har vært flere eksempler på svak nettdekning i Landsturneringer tidligere, og mener Norges Sjakkforbund bør stille høyere krav til arrangører av Landsturneringer.

Også toppsjakksjef Jonathan Tisdall, som følger partiene i Eliteklassen med arguøyne er skuffet over nettdekningen.

Det er veldig trist. Slikt bør ikke skje. Nordstrand er en stor klubb, så det er rart at de har problemer med dette.

– Et problem når man skal registrere 350 partier

Otto Milvang (til høyre) er ansvarlig turneringsleder under Landsturneringen. Her sammen med Roar Nærheim fra Sandnes. Foto: Tarjei J. Svensen

Otto Milvang (til høyre) er ansvarlig turneringsleder under Landsturneringen. Her sammen med Roar Nærheim fra Sandnes. Foto: Tarjei J. Svensen

Sjakkbloggen har snakket med Otto Milvang som er hovedturneringsleder og ansvarlig for nettdekningen under arrangementet. Han reagerer slik på kritikken fra sjakkpublikummet.

De kan si hva de vil, men vi tar selvfølgelig tilbakemeldingene på alvor. Vi tar det dypt seriøst siden vi har jobbet vanvittig mye med dette.

Om problemene med oppdateringer på TurneringsService, sier han følgende:

Det er et faktisk et problem når man skal registrere 350 partier og få det inn og ut på nett.

Milvang legger likevel til at de nå har innført bedre rutiner for oppdateringer av resultater og lover at det vil bli bedre fremover.

Arrangøren er usikker på hva som har forårsaket stansen i overføringen av partiet, men mener dårlig nettforbindelse kan være forklaringen. Tidligere har de forsøkt med en mobilruter, men prøver mandag med mobilforbindelse.

Vi vet ikke helt hvorfor det skjer, men vi prøver så godt vi kan.

Milvang legger til at resultatoppdateringene på TurneringsService ikke har hatt noen problemer verken i dag eller de siste dagene.

Drøyt halvannen time inn i 4.runde ser også de 18 direktesendte partiene ut til å gå som normalt.

(OPPDATERING: Rundt tre timer inn i 4.runde, gikk sendingen ned igjen. Den alternative nettadressen går til partiene fra søndag.)

18-partier

(Besøkt 981 ganger, 1 besøk i dag)