Johan-Sebastian (17) blir Norges nest yngste IM etter vanvittig superspurt

– En av de mest bemerkelsesverdige prestasjonene jeg kan huske, sier toppsjakksjefen.

av Tarjei J. Svensen

17-årige Johan-Sebastian Christansen var avhengig av å ta seks poeng på de ni rundene i IM-gruppen i Visma Chess Tournament i Växjö i Sverige. Turneringen begynte onsdag og ble avsluttet søndag.

Johan-Sebastian Christiansen Foto: Lars OA. Hedlund, Vismachess.com

Johan-Sebastian Christiansen Foto: Lars OA. Hedlund/Vismachess.com

Christiansen har to napp fra tidligere og manglet kun det siste nappet for å kunne få IM-tittelen offisielt. Rangert som nummer fire i feltet på ti spillere, car Christiansen en av spillerne som på forhånd var kapabel til å kunne kjempe i toppen.

Med tre tap på de første rundene, så 17-åringen fra Vålerenga sjakklubb derimot ut til å gå mot et katastroferesultat. Så startet Sandefjord-gutten den vanvittige spurten som det virkelig lukter svidd av.

Vålerenga-spilleren vant de seks siste partiene og slo på sin ferd blant annet annet GM Juan Manuel Bellon Lopez (2374), FM Tommy Andersson (2400) og IM Jens Ove Fries Nielsen (2442). Partiet mot danske Fries Nielsen sikret IM-nappet i 9.- og siste runde. Med det sikret han 2.plassen i turneringen bak den ukrainske vinneren IM Petr Golubka (2383).

SE OGSÅ: Alle resultatene fra IM-gruppe B

Ettersom Christiansen med resultatet er oppe på 2409 i rating, bør det bare være måneder igjen før stortalentet blir bekreftet som Norges 29.internasjonale mester av FIDE. Da vil unggutten være den nest yngste internasjonale mesteren i Norge etter Aryan Tari. Bare fem nordmenn har oppnådd IM-tittelen i yngre alder.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall. Foto: Tarjei J. Svensen

– En bemerkelsesverdig prestasjon

Sjakkbloggen har snakket med toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, stormester Jonathan Tisdall som bruker store ord når han skal beskrive Christiansens superspurt:

– Det er en av de mest bemerkelsesverdige prestasjonene i en tittelkvalifiserende turnering jeg kan huske.

17-åringen, som nylig ble ferdig med sitt første år på sjakklinja hos Simen Agdestein på NTG, har vist voldsomt fremgang det siste året. I september i fjor hadde den tidligere Caissa-spilleren et ratingtall på 2233.

10 måneder senere har Christiansen tatt et kjempejafs på 177 ratingpoeng. Som 17-åring, er stortalentet på siste juniliste rangert som nummer 18 i Norge. Dette resultatet vil føre til et kraftig avansement på listen.

17-åringen er kjent for sin aggressive spillestil og pleier å stille svært godt forberedt til partiene, Det har også Tisdall lagt merke til, og roser 17-åringen for det harde arbeidet han har lagt inn i sjakken i løpet av tiden på NTG.

Johan-Sebastians ratingfremgang det siste året har vært betydelig.

Johan-Sebastians ratingfremgang det siste året har vært betydelig.

– Utviklingen hans i løpet av det siste året har vært veldig tydelig og han har vist en ekstrem allsidighet med tanke på de spiller mange ulike type stillinger.

Toppsjakksjefen trekker frem Christiansens kompromissløse spillestil som en av hans sterke sider som sjakkspiller.

– Jeg har lagt merke til kampviljen hans før, men dette resultatet er bare helt latterlig – på en god måte. Det må dessuten være veldig inspirerende for ham selv når han blir belønnet for besluttsomheten og skarpt spill.

– Partiene hans i Sverige var litt villere enn vanlig, men jeg antar at det kom av den svake starten og en hurtig betenkningstid, sier Tisdall.

Aryan Tari skuffet stort

16-årige Aryan Tari er en av de fremste kandidater til å bli Norges neste stormester og stiller som ratingfavoritt i Eliteklassen under Landsturneringen i sjakk søndag. I Växjö stilte Tari som fjerderangert i GM-gruppen.

Men for Aryan ble Visma Chess Tournament en turnering han snarest mulig vil glemme. Tari vant ikke et eneste parti og med fire remiser og fem tap ble 2 poeng fasiten på de ni rundene, noe som ga delt siste plass i feltet. Dermed mister Vålerenga-spillere hele 30 ratingpoeng.

Brede A. Kvisvik (31) deltok også i IM-turneringen og endte på et normalresultat sett ut i fra egen rating, 4 poeng og 8. plass er et helt greit resultat av kristiansundingen.

(Besøkt 1 146 ganger, 1 besøk i dag)