Comeback-Magnus: – Krisen er ikke avblåst

Magnus minutter etter å ha slått Anand fra en helt tapt stilling. Foto: Tarjei J. SvensenMagnus minutter etter å ha slått Anand fra en helt tapt stilling. Foto: Tarjei J. Svensen

Endelig fikk Magnus Carlsen fart på brikkene igjen. I dag tok han sin første seier i Norway Chess. For Jon Ludvig Hammer endte det med mageplask.

av Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen har hatt sin dårligste turneringsstart på 10 år. I dag kan verdensmesteren ha begynt snuoperasjonen etter å ha fått ballen i mål med en etterlengtet første seier i Norway Chess. Etter partiet kommenterte en fornøyd verdensmester triumfen i TV 2s sjakksending.

Det var ikke noe fantastisk parti i dag, men det var godt å se at i hvert fall fra et eller annet punkt fortsatt kan spille litt. Det viser igjen hvor viktig det er å ta de sjansene man får. Jeg hadde en sjanse til å ta den i dag, og den tok jeg.

Jeg har noen partier igjen og må bare gjøre det beste ut av dem og ta igjen så mye som mulig, både med tanke på denne turneringen og med tanke på touren. Sammenlagtseieren på denne touren har jeg ikke tenkt på i det hele tatt.

Det var en noe forsiktig Magnus som gikk løs på 5.runde i Norway Chess i dag mot Alexander Grischuk fra Russland, nummer ni på verdensrankingen. Men den kroniske tidsnødsnarkomanen Alexander Grischuk måtte som vanlig bruke mye tid på klokka.

LES OGSÅ: Nigel Short til Sjakkbloggen: – Magnus må være traumatisert nå

I sluttspillet satte verdensmesteren inn støtet ved å ofret bonde med 26.c5 for å skape komplikasjoner. Det viste seg å være en vellykket manøver.
Carlsen mener likevel at han fortsatt har en lang vei å gå før brikkene sitter som de skal.

Det er litt surrealistisk. Hvis man skal kalle det en krise, så er den ikke avlåst. Jeg har ikke så mange poeng fortsatt. Det er fortsatt en lang vei å gå, men det var en positiv opplevelse i dag og det tar jeg med meg videre. Både resten av turneringen og etterpå.

Kommentatorene Simen Agdestein og Hans Olav Lahlum var entustiastiske i TV 2s sjakkstudio som sitter like ved der det spilles på Scandic Stavanger Forus Hotell.

Dette var Magnus på sitt beste. Nå får vi håpe alt er på plass igjen etter elendigheten, kommenterte Simen Agdestein på TV 2s sjakksending.

Verdensmesteren fikk lite ut av åpningen og midtveis var det Grischuk som ble stående best. Til TV 2 kommenterte Magnus:

Det gikk ikke helt som jeg hadde tenkt i åpningen. Jeg hadde undervurdert at han bare kunne rokere og ta bonden. Da jeg fikk inn c4 var jeg overbevist om at det var ganske remis, men jeg så ikke noe annet å gjøre.

– Kreativt av Magnus, og han fikk hjelp av klokka til Grischuk også, kommenterte Hans Olav Lahlum.

DIREKTE: Se og spill gjennom partiene fra 5.runde hos chess24.com

I en åpning oppkalt etter argentineren Miguel Najdorf, så russeren ut til å komme fra den uten store problemer.

Dirk Jan ten Geuzendam og Jan Gustafsson kommenterer for Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

Dirk Jan ten Geuzendam og Jan Gustafsson kommenterer for Norway Chess. Foto: Tarjei J. Svensen

– Han har helt klart kompensasjon for bonden. Han har vunnet en måte å skape problemer for Grischuk i en stilling som så helt fin ut for svart. Det ser ganske ubehagelig ut for Grischuk og nå er det håp for Magnus.

Det sa stormester og kommentator Jan Gustafsson på den offisielle sendingen. Han mente mente Grischuks 30…Dc8 var et unøyaktig trekk.

Den amerikanske stormesteren Yasser Seirawan kommenterte på den offisielle sendingen:

– Magnus har lykkes i å få en stilling der han bare spiller for to resultater.

Grischuk nådde tidskontrollen ved 40 trekk, men gjorde så det som kan ha vært en avgjørende feil.

– Det gjorde meg glad å se at han ble overrasket over f4, sa Carlsen.

Tidligere i åpningen var kommentatoren imidlertid ikke like begeistret for Carlsens spill.

– Jeg liker bedre svarts stilling, selv om det ser ganske likt ut.

Stormestrene Anish Giri og Maxime Vachier-Lagrave, som ble enige om remis etter rundt to timer i eget parti, kommenterte så Carlsens parti.

– Magnus må ha oversett noe. Jeg ville ha hatt svart her på en hvilken som helst dag, mente franskmannen Vachier-Lagrave.

– Stillingen ser helt fin ut for svart. Magnus må ha håpt på noe bedre enn dette. Dette er neppe noe han er fornøyd med, sa Giri.

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Jon Ludvig Hammer. Foto: Tarjei J. Svensen

Nakamura-møte mandag

Og mandag får Carlsen en ny sjanse til å rette opp skuta med hvit mot erkerivalen Hikaru Nakamura, amerikaneren han har vunnet over 11 ganger på 27 partier. Ikke ett eneste av partiene har endt med tap.

Carlsen kommenterer supermøtet slik til TV 2:

Det er alltid gøy å spille mot Nakamura.

Hammer: – Jeg har det ikke godt

Jon Ludvig Hammer spilte det som var rundens mest spennende parti mot Veselin Topalov. 25-åringen ofret en offiser for to bønder mot angrep mot svarts svake konge.

Lenge så det svært lovende ut for norgestoeren. Da stillingen var klar remis kom det imidlertid en kjempetabbe av dimensjoner. I stedet for bondetrekket 74.f5, valgte Jon Ludvig 74.Kc6 som taper partiet direkte.

Det var en naturlig nok svært nedbrutt Hammer som stilte opp i TV 2s studio.

Jeg har det ikke bra nå. Jeg hadde regnet alt til bunns og trodde jeg hadde kontroll. Jeg fulgte ikke med, rett og slett.

TV 2s kommentarorer kunne ikke tro det som skjedde.

Dette var virkelig ille altså. Der tabbet han seg ut noe så innmari. Topalov er så heldig mot Norge at det er utrolig ufortjent.

Tidliger i partiet hadde en noe nervøs 25-åring gått i den berømte skrifteboksen.

Nå er jeg veldig spent. Fått en offiser for to bønder. Jeg har veldig gode brikker, mens hans er veldig passive. Jeg ser ikke noe forsvar for ham akkurat nå. Det gjør meg jo ganske anspent. Men det er viktig å ikke bli for ivrig og ikke flytte for fort.

r5

resultat5

Etter to ufortjente seire over Carlsen og Hammer, er den sympatiske bulgareren dermed i ledelsen med 4,5 poeng, et helt poeng foran Hikaru Nakamura. Utrolig nok er Fabiano Caruana helt nede på 8. plass, mens Carlsen passerte Hammer etter sin seier og er oppe på 9.plass.

Slik spilles 6.runde:

runde6

DSC_0550

TV 2 Sportskanalen måtte ta pause fra sjakksendingen

Da Sjakkbloggen snakket med TV 2 i Stavanger, var kanalen svært godt fornøyd med interessen rundt kanalans største sjakksatsning noensinne. Midtveis i sendingen søndag ble imidlertid seerne henvist til betalingskanalen TV 2 Sumo da Tippeligaen sto på programmet.

Flere seere uttrykte sin misnøye på Twitter:

(Besøkt 805 ganger, 1 besøk i dag)