Noe har gått galt for Norway Chess

Minst fem av spillerne i Norway Chess visste ikke om den nye betenkningstiden før 1.runde ble satt i gang. Det er en bekreftelse på at noe har gått galt for arrangøren.

av Tarjei J. Svensen

OPPDATERING: Arrangøren har nå sendt en offisiell beklagelse til Magnus Carlsen for ikke å ha informert ham bedre om betenkningstiden.

On behalf of the Grand Chess Tour and the Chief arbiter, as well as personally, I would like to apologize to the players for the insufficient information with regards to the time control.

Allthough the information was on the www.grandchesstour.com and was also announced prior to the first round, we learned that several players, during the first round, were not aware of the new and unconventional time control. This fact tells us that our work providing the information leaves room for improvement. For this, we are truly sorry, and especially towards Magnus Carlsen who lost his first game due to not being aware of the time control.

Sincerely,
Jøran Aulin-Jansson,
Norway Chess

Tirsdag skapte Magnus Carlsen en av årets største sjakksnakkiser i 1.runde i Norway Chess. Verdensmesteren hadde spilt et flott parti og var bare minutter unna seier over tidligere verdensmester Veselin Topalov. Så kom sjakksjokket:

En nedbrutt Magnus etter partiet. Foto: Tarjei J. Svensen

En nedbrutt Magnus etter tapet for Topalov. Foto: Tarjei J. Svensen

Calsen lot tiden gå ut og tapte utrolig nok en vunnet stilling. 24-åringen hadde nemlig ikke fått med seg den nye betenkningstiden i turneringen, 2 timer på 40 trekk og én time på resten av partiet med 30 sekunder i tillegg fra trekk 40. Det uvanlige her var ingen tilleggstid ved trekk 60, slik de aller fleste andre turneringer spilles med.

Episoden skapte toppoppslag i alle landets aviser. Skandale, mente noen. Magnus sin egen feil, mente andre. Noe lignende hadde man knapt sett maken til på 30 år i sjakkhistorien.

Men hvem er det egentlig som har ansvaret for tidstabben? Magnus selv? Støtteapparatet med Espen Agdestein? Norway Chess?

Carlsen og Topalov rett før start tirsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen og Topalov rett før start tirsdag. Foto: Tarjei J. Svensen

Jeg har fått tid til å tenke på det som skjedde for to dager siden. En ting bør være klart. Det er Magnus Carlsen selv som har har hovedansvaret for at han ikke hadde fått med seg den nye betenkningstiden. Det er faktisk spillerens oppgave å kjenne spillereglene, i dette tilfellet betenkningstiden i turneringen.

Men det fratar likevel ikke et ansvar hos turneringsledelsen. Som Magnus sa til NRK etter at vondt gikk til verre med tapet for Caruana:

– Det er min skyld, men jeg synes det er andre enn meg som ikke gjør jobben sin. Det er ikke holdbart at de ikke informerer om en helt ny tidskontroll. Man skal presisere sånt flere ganger, for spillerne er vanedyr. Når det er helt nye regler, holder det ikke at det står på noen papirer

Verdensmesteren har et poeng, noe som blir bekreftet av at minst fem spillere faktisk ikke kjente til den nye betekningstiden før etter rundestart. Da har noe gått galt for arrangøren.

Magnus Carlsen kom 30 sekunder for sent til start og Garry Kasparov måtte vente med å gjøre første trekk. Foto: Tarjei J. Svensen

Magnus Carlsen kom 30 sekunder for sent til start og Garry Kasparov måtte vente med å gjøre første trekk. Foto: Tarjei J. Svensen

1. Magnus Carlsen kom for sent til rundestart og misset opplesningen av betekningstiden. Han kan bare skylde på seg selv

Joda, det er riktig at Magnus kom rundt 30 sekunder for sent til rundestart tirsdag. Sjakkpresident Jøran Aulin-Janssom var i gang og etterlyste 24-åringen. Alle andre var på plass og betenkningstiden var allerede lest opp av turneringsleder Sava Stoisavljevic.

Men når fem av spillerne likevel ikke får det med seg, så er det tydelig at en opplesning av tidskontrollen ikke er tilstrekkelig.

Karl Johan Rist fra Alta.

Karl Johan Rist fra Alta.

Den anerkjente internasjonale sjakkdommeren Karl Johan Rist fra Alta er kritisk til fremgangsmåten. På Sjakkbloggens Facebook-side skrev han i går at turneringslederen Sava Stoisavljevic burde ventet med annonseringen av betekningstiden:

– Jeg ville ha ventet med å informere om dette til alle var på plass. Spesielt når tidskontrollene er så uvanlige som de tydeligvis er i denne turneringa. Det står for øvrig heller ikke et ord om tidskontroller eller spillesystem /tiebreaks på turneringens hjemmeside. Heller ingen resultatservice eller info om hvem som er dommere… og vi er nå godt i gang med 2. runde.

En av turneringsledernes aller viktigste oppgave er å informere godt om reglene, spesielt i en så stor og prestisjetung turnering som Norway Chess. En krystallklar presisering om at det faktisk ikke er noe tillegg ved 60 trekk etter at Magnus var ankommet ville unngått situasjonen. For eksempel kunne turneringslederen sagt:

«I have to repeat once again for the players: The time control is 2 hours in 40 moves, 1 hour for the rest with 30 seconds extra from move 40. And just to be clear: There is no extra time added on move 60! Is that clear everyone?»

2. Men betenkningstiden sto jo også i spillerkontraktene for Norway Chess!

Joda, det stemmer. Det sto i et såkalt «appendix» i kontrakten. Men hvem leser egentlig teksten med liten skrift? Og er det tilstrekkelig å nevne en så ukjent betenkningstid uten at det presiseres tydelig flere ganger før rundestart?

I motsetning til de aller fleste andre toppturneringer, er det ikke noe møte mellom spillere/sekundanter og turneringsledelsen før turneringen. Der pleier man å gå gjennom praktiske detaljer, som rundetider. Et slikt Players Meeting har det aldri vært i Norway Chess. Her gjorde arrangøren en feil.

Ny betekningstid, en del av Grand Chess Tour, stor TV-dekning og mange andre ting kunne blitt klargjort på et slikt møte. Da hadde situasjonen vært unngått.

3. Magnus har fire personer i støtteapparatet og noen burde fortalt ham om betekningstiden

Både manager Espen Agdestein og pappa Henrik Carlsen føler delvis skyld i at Magnus ikke ble informert om betekningstiden. Men teamet hans har likevel aldri gjort dette i tidligere turneringer, ettersom Magnus har hatt kontroll på dette selv tidligere.

Og det ble ikke tilstrekkelig tydeliggjort av arrangøren. Stormester Nigel Short sa det veldig godt i sin Twitter-melding:

Foto: Tarjei J. Svensen

Foto: Tarjei J. Svensen

Det er ikke det eneste minuset ved årets Norway Chess. På en skuffende offisielle hjemmeside for Norway Chess, selve inngangsporten til turneringen, er det fortsatt ikke et eneste bilde fra årets utgave. Bildene er fra 2014. Kan ikke arrangøren ta seg råd til å hente inn en fotograf?

Resultatoppdateringene har vært mangelfulle, blant annet er det fortsatt ingen offisielle resultater fra lynsjakkturneringen på mandag tilgjengelig. Det kommer i tillegg til manglende oppdatering av kontoer på sosiale medier som Facebook og Twitter, en svært viktig del av promotering av sjakkturneringer i 2015. Det er ikke godt nok for en turnering som har som uttalt målsetning å være verdens største og sterkeste.

Jeg er vanvittig glad for at Norway Chess eksisterer og håper turneringen blir en gjenganger i mange, mange år fremover. Det er den første turneringen i den nye serien Grand Chess Tour og omtrent samtlige av verdens beste sjakkspillere er samlet. Disse episodene gir dårlig PR, men det er flott å se at arrangøren tar selvkritikk og innser at det er flere ting de kunne gjort bedre. Det er feil man lærer av, så la oss håpe det blir bedre fremover.

Da er det ikke rom for slike episoder. Hendelsen kan ha ødelagt resten av en av Magnus Carlsens viktigste turneringer. La oss håpe han slår tilbake.

(Besøkt 916 ganger, 1 besøk i dag)