Toppsjakksjefen vil ha store endringer i NM

Jonathan Tisdall håper å finne en ny Judit Polgar.

av Tarjei J. Svensen

elitesjakkTorsdag ble spillerne som skal kjempe om Hans Majestets Kongens pokal under årets Landsturneringen i sjakk annonsert. I tillegg til de 16 som allerede var kvalifisert for Eliteklassen, ble ytterligere åtte spillere tatt ut. Dermed er det et felt på totalt 24 spillere som skal kjempe om NM-tittelen i Oppsal Arena fra 4. – 11. juli.

Det gjør årets eliteklasse til den største siden NM i Bergen i 2009. Den gang var imidlertid 23 av 24 spillere allerede forhåndskvalifisert. Nå er nedre ratinggrense satt til 2350 og åtte spillere er i utgangspunktet under denne grensen.

Så hvorfor ble så mange spillere tatt ut når eliteklassen, med ett unntak, har bestått av 18 til 22 spillere?

Vil unngå uheldige rundeoppsett

Det er toppsjakksjef Jonathan Tisdall som er ansvarlig for uttaket til Eliteklassen. Den journalistutdannede stormesteren har jobbet for blant annet Aftenposten og Reuters, og er tidligere redaktør av Norsk Sjakkblad. Læreboken Improve Your Chess Now fra 1997 fikk strålende kritikker da den kom ut og er regnet som en klassiker blant sjakkentusiaster. Tisdall er opprinnelig fra USA, men har bodd i Norge de siste 30 årene. Tre ganger er han blitt norgesmester i sjakk, senest i 1995.

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall sto under åpningen av EnterCard Chess Qualifier i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjef Jonathan Tisdall sto under åpningen av EnterCard Chess Qualifier i mai. Foto: Tarjei J. Svensen

56-åringen, forteller til Sjakkbloggen at bakgrunnen for at så mange spillere er tatt ut er blant annet ønsket om å unngå uheldige rundeoppsett i de siste rundene. Med ni runder og 18 deltakere, kan den som leder ende opp med å møte en spiller som ligger langt nede på resultatlisten i siste runde. Det er uheldig, mener Tisdall.

– Eliteklassen er ofte så liten at vi kan få veldig merkelige oppsett i de siste rundene. Jeg ville derfor ha en større gruppe denne gangen. Med en streng tolkning av reglene – noe jeg er mot – ville NM blitt spilt med kun 16 deltakere. Det ville vært et mareritt for rundeoppsettet med tanke på at det spilles over ni runder.

– Det ville også gjort at jeg hadde måttet utelatt en håndfull internasjonale mestre, forklarer Tisdall og sikter til OSS-spillerne Andreas Moen og Atle Grønn.

Når de beste spillerne manglet, var det naturlig å gjøre noen justeringer for å sikre stabilitet, resonnerer Tisdall, som fikk innspill fra blant andre generalsekretær i Sjakkforbundet, Geir Nesheim, turneringssjef Henrik Sjøl og norgestoer Jon Ludvig Hammer i prosessen.

LES OGSÅ: Derfor spiller bare tre av elleve stormestere NM

– Jeg hadde håpet å se mer enn 20 spillere og følte 24 passet bedre. Etter mitt syn er ikke 20 mange nok. Og uten elitespillerne som befinner seg i midtsjiktet, virket det fornuftig å ha 2300 som den nedre grensen. Da hadde man muligheten til å unngå en situasjon der en spiller ikke kom med på grunn av noen få ratingpoeng for lite i løpet av de fire siste ratinglistene, sier Tisdall.

Fikk søknad han ikke kunne avslå

Den anerkjente sjakk-kommentatoren trekker frem Erlend Mikalsen (21), som var den lavest rangerte spilleren som ble tatt ut. Mikalsen ville tatt IM-napp under Fagernes Chess International i år hadde det ikke vært for walkover-remisen i første runde. Toppsjakksjefen fikk da en søknad han hadde vanskelig for å avslå.

Altas Erlend Mikalsen gjorde et fantastisk resultat under Fagernes Chess International i påsken. Foto: Tom Eriksen

Altas Erlend Mikalsen gjorde et fantastisk resultat under Fagernes Chess International i påsken, her mot nederlenderen Jan Werle. Foto: Tom Eriksen

– Han passer perfekt inn i gruppen av spillere jeg har sagt jeg vil støtte. De som er forbi junioralderen som likevel satser hardt, men som man kan frykte står i fare for å forsvinne fra deltakerlistene, sier Tisdall om den tidligere juniornorgesmesteren og NTG-eleven fra Alta.

Toppsjakksjefen ønsker å prioritere hardt arbeid og er mot det han kaller rigide og kunstige regler, som at man må være minst en viss alder eller spille så og så mange partier per år.

– Det viktige er å vise at man er så aktiv som mulig og jobber hardt – og selvfølgelig å vise fremgang. Det å gå på NTG er et stort pluss siden det viser at man er dedikert til oppgaven.

Men nedre ratinggrense ble satt av NSFs kongress til 2350. Noen vil kanskje mene at du ved å ta med så mange spillere undergraver det vedtaket?
– For meg er det viktig at vi har en eliteklasse av en viss størrelse. Det at vi har en stor gruppe kandidater som ikke har spilt, er bekymringsverdig, men jeg er ikke sikker på om det er noe jeg kan ta hensyn til.

Oppsal Arena i Oslo er Landsturneringens spillested.

Oppsal Arena i Oslo er Landsturneringens spillested.

Selv om Tisdall ønsket seg en større eliteklasse denne gangen, tror han at det på sikt vil være bedre å øke prestisjen og gå for én gruppe der alle møter alle. Det er det også åpnet opp for i reglementet, men toppsjakksjefen ser ikke for seg det før tidligst om to år.

– Jeg tror man seriøst bør vurdere en markant gjennomgang av NM, med for eksempel å ha en bergerturnering med ti spillere for klassene elite og junior. Det ville være ideelt. Jeg kommer ikke på andre nasjonale mesterskap som spilles som sveitser, selv om det nok finnes noen.

– Målet må være å finne «en ny Judit»

Tisdall ser også et annet viktig moment ved å gjøre endringer i klasseinndelingene i Landsturneringen.

– Selv om jeg vil foretrekke å se kvinner konkurrere på lik linje med menn, kan det ha en stimulerende effekt med et separat mesterskap for en stund, sier Tisdall.

Det var i fjor høst Tisdall ble ansatt i 30 prosent stilling som koordinator for elitesatsningen i norsk sjakk. Blant ansvarsoppgavene er å legge forholdene til rette slik at landets beste sjakkspillere kan utvikle seg videre.

– Grunnen til at stillingen eksisterer er for å kunne satse på ekspertisen i stedet for å måtte forholde seg til de rigide reglene og beslutningene som gjerne tas i komiteene. Stillingen utvides stadig. jeg vil forsøke å utvikle de beste spillerne i alle kategoriene. Jeg har også sagt at jeg vil legge fundamentet for bredden fremover, spesielt når det gjelder det å rekruttere nye kvinnelige spillere. Da vil man kunne gjøre noe med kjønnsubalansen i sjakken.

– Målet må være å finne eller å utvikle «en ny Judit» nå som vi allerede har Magnus, sier Tisdall.

Er Lykke-Merlot (6) den nye Judit? Foto: Tarjei J. Svensen

Er Lykke-Merlot (6) den nye Judit? Foto: Tarjei J. Svensen

Toppsjakksjefen viser til tidenes beste kvinnelige sjakkspiller Judit Polgar som ga seg etter sjakk-OL i Tromsø i fjor. Da hadde ungareren vært den soleklare eneren blant kvinnene i 25 år.

Norge x2 i EM for lag

Selv anser stormesteren seg mer som en tilrettelegger enn en sjakktrener eller coach.

etcc– Jeg er ingen trener eller coach direkte, men jeg prøver – med begrensede midler – å finne måter å utvikle våre beste spillere. Jeg bidrar litt under treningssamlingene med landslaget, men da først og fremst med jobbing med det konkrete og kortsiktige fremfor langsiktige og fremtidsrettede mål.

Årets viktigste prosjekt for toppsjakksjefen er Europamesterskapet for lag 12. – 22. november på Island. Norge planlegger å stille med lag i begge klasser i det som er årets sterkeste lagturnering ved siden av Europacupen for klubblag.

Hvilke spillere som skal representere Norge, er foreløpig ikke klart.

– Det er aldri et kjedelig øyeblikk som toppsjakksjef. Det er alltid noe som er i ferd med å koke og en liten gruppe som er skuffet, avslutter Tisdall.

(Besøkt 992 ganger, 1 besøk i dag)