De 10 beste bildene fra verdens ledende sjakkfotograf

David Llada i aksjon under sjakk-OL i Istanbul i 2012.

David Llada i aksjon under sjakk-OL i Istanbul i 2012.

David Llada (36) fra San Sebastian utenfor Barcelona, er trolig verdens ledende sjakkfotograf. I tillegg til å ta fantastiske bilder fra sjakkens verden, har spanjolen jobbet som organisator under de legendariske Linares-turneringen samt som sjakkjournalist for de største spanske avisene.

Som sjakkentusiast, har Llada vært til stede på de fleste store og mest prestisjefulle sjakkturneringene i verden. Han var tilstede i Chennai da Magnus Carlsen ble verdensmester og ble også hyret inn av Sjakk-OL i Tromsø, der han tok flere av sine beste bilder.

Om du har fulgt med på sjakk en stund, er det en stor sjanse for at du har sett bildene hans på en eller annen sjakkside.

Sjakkbloggen har bedt Llada om å rangere de ti beste sjakkbildene han har på sin CV. Om vinnerbildet, skriver 36-åringen:

– Det forteller en historie, en historie om en ung, vellykket og karismatisk gutt som er elsket av media. Det er et ikonisk portrett selv om du ikke ser noe av ansiktet. Det at du bare ser ryggen av personen bare øker glansen og mystikken.

Hovedpersonen i favorittbildet er naturligvis norsk.

Nummer 10: Charles Sidney Eichab (Istanbul, 2012)

Foto: David Llada

Denne namibieren, Charles Sidney Eichab, har en veldig imponerende tilstedeværelse, nesten litt skremmende. Jeg tok dette bildet av ham i sjakk-OL i Istanbul i 2012 og har alltid vært en av mine favorittbilder. Sjakk, og spesielt sjakk-OL, ga meg en sjanse til å henge sammen med folk fra hvert eneste land i verden. Alle typer mennesker, uansett alder, kjønn, kultur eller utseende. Sjakk er ikke bare svart-hvitt. Sjakk er faktisk en veldig fargerik verden.

Nummer 9: Kasparov – Karpov (Valencia, 2006)

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Jeg var fulltids profesjonell journalist fra 1999 til 2005 og jeg fikk muligheten til å bruke en stor del av tiden min sammen med to levende legender. Jeg fikk til og med inkludert navnet mitt i Guinness Rekordbok sammen med Karpov når han signerte 1951 bøker av biografien jeg skrev om ham under et storslagent arrangement i Mexico i 2006. Den gangen skrev jeg riktignok kun for blader og aviser og jeg var ikke interessert i fotografi, så jeg har ikke tatt vare på mange bilder fra den perioden.

Det var tilfeldigheter som gjorde at jeg det samme året bestemte meg for å ta opp igjen fotograferingen, og noen sjakkpromotører i Valencia klarte å arrangere en match mellom Kasparov og Karpov. Det ga meg en unik sjanse til å ta bilder. Jeg vil si at dette var det første arrangementet hvor jeg var til stede utelukkende for å ta bilder.

Nummer 8: Levon Aronian

Foto: David Llada

Uttrykket «geni» har en tendens til å brukes litt for lett. Jeg foretrekker å bruke det på personer som Levon Aronian, en av de beste spilleren i vår tid, men også en kultivert og smart person med en vittig form for humor. Jeg drømmer fortsatt om en VM-match mellom Levon og Carlsen.

Nummer 7: Tania Sachdev (London 2014)

Foto: David Lllada

Foto: David Lllada

Jeg var i tvil om jeg skulle inkludere en tredje inder i dette utvalget, men aldri i verden om jeg kan utelate Tania Sachdev! Hun er en av de vakreste og mest sexy jentene på sjakkarenaen, en vanvittig god spiller og enda viktigere: hun har en elskverdig personlighet. Jeg tok dette oppriktige portrettbildet av henne på en kunstutstilling i London våren 2014. Bildet i bakgrunnen er arbeidet til Nette Robinson, en multitalent av en kunster basert i London.

Nummer 6: Hikaru Nakamura (London 2014)

Foto: David Llada

Jeg liker Hikarus oppfinnsomme og kompromissløse spillestil og han er også en av mine favorittspillere når det gjelder bilder fordi han aldri prøver å legge skjul på følelsene mens han spiller! Det, i tillegg til de interessante grimasene, garanterer et godt bilde om du er i nærheten av ham i de kritiske fasene av partiene hans.

Nummer 5: Viswanathan Anand (London 2014)

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Jeg antar det er folk i Norge som ble først interessert i sjakk nylig, etter at Carlsen ble en kjendis. Disse kan ha fått feil inntrykk av Vishy som «bare han som tapte for Magnus».

Anand er en levende legende i sjakkhistorien og det han har oppnådd er utrolig. Jeg tok dette bildet før siste runde av London Chess Classic i 2014. Med seieren i dette partiet, med svart mot Michael Adams, tok han 1. plass i turneringen. Man kan se at han er selvsikker her, det halve smilet viser at han er i humør til å kjempe og han var sikker på sine sjanser.

Nummer 4: Krishnan Sasikiran (Moskva 2015)

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Krishnan Sasikiran (India, 1981) er en av mine favoritter. Man trenger ikke å vite noe om spillet, bare se hvor hardt han jobber mens han spiller og du vil etter hvert forstå hvor krevende sjakk faktisk er.

Nummer 3: Carlo Marziano, London 2014

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Jeg liker egentlig ikke å ta bilder av landskap eller portretter av mennesker som smiler eller poserer for kamera. Det jeg virkelig liker er å ta bilde av mennesker som jobber hardt helt oppslukt i det de elsker mest – eller er flink til. Jeg prøver å fange lidenskapen de legger i det, enten det er å danse ballett, maler eller spiller sjakk. Dette bildet av den italienske sjakkspilleren Carlo Marzano oppsummerer det hele og gir navn til mitt fotoprosjekt: «The Thinkers»

Nummer 2: Najla Krifa (Tromsø, 2014)

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Dette ser ikke ut som et bilde som har noe med sjakk å gjøre, men denne vakre jenta er faktisk sjakkspiller, Najla Krifa fra Tunis. Bildet ble tatt under Sjakk-OL i Tromsø. Hun fortalte meg senere at hun følte seg litt melankolsk eller at hun hadde tapt partiet sitt og spilt veldig dårlig den dagen. Det ser ut som et Vermeer-maleri og nederlenderen er faktisk min favorittmaler!

Nummer 1: Magnus Carlsen (Chennai 2013)

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Jeg tok mitt favorittbilde på 35-årsdagen min. Tilfeldigvis, var det også dagen Magnus Carlsen ble verdensmester i sjakk i Chennai.

David Llada planlegger flere utstillinger av bildene hans. Om det er noen fotoutstillinger i Norge som kunne tenke seg å stille ut bildene hans, er det bare å ta kontakt.

David Llada.

Det er et av få bilder jeg er virkelig stolt av, for i all beskjedenhet, det har både kunstnerisk og historisk verdi. Det forteller en historie, en historie om en ung, vellykket og karismatisk gutt som er elsket av media. Det er et ikonisk portrett selv om du ikke ser noe av ansiktet. Det at du bare ser ryggen av personen bare øker glansen og mystikken.

Jeg kommer til å lage tre store versjoner av dette bildet. Ett av de ble tilbudt til sjakkmuseet i Moskva, det andre til World Chess Hall of Fame i Saint Louis og det tredje til en midlertidig utstilling som jeg planlegger.

Llada planlegger å holde flere fotoutstillinger med sjakkbildene sine. Om du er interessert i å komme i kontakt med ham, kan du ta en kikk på portfolioen hans.

(Besøkt 1 796 ganger, 1 besøk i dag)