Derfor spiller bare tre av elleve stormestere årets NM i sjakk

Simen Agdestein og Jon Ludvig Hammer etter sitt parti i EnterCard Chess Qualifier. Foto: Tarjei J. SvensenSimen Agdestein og Jon Ludvig Hammer etter sitt parti i EnterCard Chess Qualifier. Foto: Tarjei J. Svensen
elitesjakk

Uttaket til Eliteklassen 2015.

Kjetil Lie: – Jeg har tidenes begrunnelse!

av Tarjei J. Svensen

I går var det nøyaktig én måned til første trekk utføres i Landsturneringen i sjakk på Oppsal i Oslo fra 4. – 11.juli. Nær 600 spillere er allerede påmeldt og rekorden fra 2003 på 623 deltakere er for første gang truet.

Torsdag gjorde toppsjakksjef i Norges Sjakkforbund, stormester Jonathan Tisdall, uttaket av spillerne som skal kjempe om NM-tittelen og Hans Majestet Kongens Pokal. I feltet er det en blanding av gamle veteraner og unge, fremadstormende talenter.

Fremst av de fem juniorene i feltet, er Aryan Tari, som fylte 16 år torsdag. Stortalentet er nummer fem på norgesrankingen og må finne seg i å besitte et lite favorittstempel i år.  Tari var nær å bli den yngste norgesmesteren i sjakk noensinne i fjor, men måtte ta til takke med 2.plass bak årets andrerangerte Frode Urkedal (22).

Og det kan godt være at det er nettopp Urkedal og Tari som skal kjempe om NM-tittelen igjen. De to kan uansett vente seg konkurranse fra tre ganger norgesmester Einar Gausel (51), unge Johan Salomon (18) og NM-veteranene Rune Djurhuus (45) og Berge Østenstad (50).

Hammer: – Jeg prioritererer en velfortjent ferie

Men bare tre av Norges elleve stormestere stiller på startstreken i Oppsal Arena. Magnus Carlsen har av naturlige grunner for lengst gitt seg i NM, mens Tisdall og Leif Øgaard har gitt seg som aktive spillere. At verken nummer to, tre eller fire på norgesrankingen stiller i NM, må sies å være en liten nedtur for arrangøren Nordstrand Sjakklubb.

Sjakkbloggen har vært i kontakt med fem av Norges sterkeste stormestere. Begrunnelsen de har for ikke å stille i NM er ganske lik.

– Arrangøren kunne verken tilby hotell eller startpenger, så da valgte jeg å prioritere en velfortjent ferie etter Norway Chess, sier Norges nest høyest rangerte spiller Jon Ludvig Hammer til Sjakkbloggen.

Ingen Jon Ludvig Hammer i NM i år. Foto: Tarjei J. Svensen

Ingen Jon Ludvig Hammer i NM i år. Foto: Tarjei J. Svensen

25-åringen ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentarer, men Sjakkbloggen vet at Norges stormestere i tidligere NM har fått startpenger på mellom 5000 og 10.000 kroner i tillegg til reise og opphold. Det vil ikke Nordstrand sjakklubb gjøre.

Til gjengjeld er 1.premien i Eliteklassen i år på hele 20.000 kroner. Det vil uansett være en risiko for en spiller av Hammers kaliber å stille som topprangert i et relativt svakt norgemesterskap. En dårlig prestasjon for de beste spillerne kan koste mange ratingpoeng.

Hammer kvalifiserte seg nylig for den prestisjetunge Norway Chess-turneringen i Stavanger for andre gang. Samtidig satte den fremadstormende 25-åringen ny bestnotering med 61.plass på verdensrankingen og et ratingtall på 2677.

Etter sin forhåpentligvis velfortjente ferie etter Norway Chess, drar Hammer videre til Skandinavias største åpne turnering utenfor København. Hammer er foreløpig andrerangert i Politiken Cup, bak mannen han snek seg foran i EnterCard Chess Qualifier, Laurent Fressinet.

EnterCard Chess Qualifier var ingen suksess for Simen. Foto: Tarjei J. Svensen

EnterCard Chess Qualifier var ingen suksess for Simen. Foto: Tarjei J. Svensen

Agdestein: – Jeg har ikke lyst

Simen Agdestein (48) er Norges nest mestvinnende sjakkspiller med sine sju NM-titler. 48-åringen har allerede hatt en fantastisk sjakkarriere og mangler motivasjonen som skal til for å spille årets NM. Han skal nemlig på ferie.

– Jeg har ikke så lyst, rett og slett. Arrangøren fortjener ros for at de har gode pengepremier som lokker, men jeg har rett og slett tenkt å gjøre noe annet i den perioden, sier norgestreeren til Sjakkbloggen.

Selv har ikke Agdestein noen turneringsplaner, men prioriterer heller en ferie med familien samt en sjakktur i Wien med NTG-elevene sine. 48-åringen får også gleden av å jobbe som kommentator for TV 2 under Norway Chess.

– Det er en nydelig jobb.

LES OGSÅ: Sjakkturneringen for de som er glad i øl
Ingenting å si på begrunnelsen til Kjetil A. Lie, nei. Foto: Tarjei J. Svensen

Ingenting å si på begrunnelsen til Kjetil A. Lie, nei. Foto: Tarjei J. Svensen

Lie: – Jeg har tidenes begrunnelse!

Stormester Kjetil Lie (34) fra Porsgrunn er stadig nummer fire på norgesrankingen. Han avslører for Sjakkbloggen det som i følge ham selv er «tidenes begrunnelse». Akkurat det vil de færreste si noe på.

– Jeg skal til Syden med min henrivende kone! Jeg lovte både meg selv og familien i fjor at 2015 skulle bli et år hvor familien skulle få prioritet. Da er det vanskelig å argumentere for å bruke en av få ferieuker til sjakk, forteller Lie, som spilte på Norges førstelag i sjakk-OL i Tromsø i fjor sommer.

Han forsikrer alle om at han på ingen måte har lagt brikkene på hylla.

– Jeg elsker fortsatt sjakk og kommer sterkere tilbake, avslutter Lie.

Seiltur og bryllup for Hansen og Johannessen

Norges ferskeste stormester Torbjørn R. Hansen, som blir opptatt med cafesjakkturnering fredag, har heller ikke mulighet til å spille NM i år.

nmlogo300x– Jeg skulle gjerne ha spilt, men jeg skal på seiltur med venner, sier Hansen.

Heller ikke redaktør av Norsk Sjakkblad, stormester Leif Erlend Johannessen, spiller NM i år. Han prioriterer et bryllup i Tyskland.

Sjakk er jo tross alt ikke det viktigste i verden. Bare nesten.

(Besøkt 1 490 ganger, 1 besøk i dag)