Du vil ikke tro hvor Norway Chess har lagt 4.runde!

Utstein Kloster i Rennesøy kommune. Foto: Frode Inge Helland, Wikipedia

Utrolig, men sant. Jon Ludvig Hammer og Magnus Carlsen skal spille sjakk i et kloster!

av Tarjei J. Svensen

Det er under én måned til den tredje utgaven av Norges eneste superturnering starter i Stavanger. Med Jon Ludvig Hammers seier i EnterCard Chess Qualifier, er det ti mann store feltet i Norway Chess endelig klart.

1. Magnus Carlsen, Norge (2876)
2. Viswanathan Anand, India (2804)
3. Fabiano Caruana, Italia (2803)
4. Hikaru Nakamura, USA (2799)
5. Veselin Topalov, Bulgaria (2798)
6. Levon Aronian, Armenia (2775)
7. Alexander Grischuk, Russland (2780)
8. Anish Giri, Nederland (2776)
9. Maxime Vachier-Lagrave, Frankrike (2754)
10. Jon Ludvig Hammer, Norge (2665)

Utstein Kloster ligger ca 3,5 mil utenfor Stavanger. Foto: Skjermdump Google Maps

Utstein Kloster ligger ca 3,5 mil utenfor Stavanger. Foto: Skjermdump Google Maps

De ni første deltakerne vil kjempe om sammenlagtseieren i Grand Chess Tour, som Norway Chess er en del av. De to andre turneringene er Sinquefield Cup i St. Louis (21. august – 3.september) og London Chess Classic (3. – 15.desember).

Som i fjor åpnes Norway Chess med lynsjakkturnering på idylliske Flor & Fjære utenfor Stavanger 15. juni. I all hovedsak skal turneringen, som i fjor, spilles på Hotell Scandic Stavanger ForusSeks av rundene spilles her, mens det enda ikke er bestemt hvor 8.runde foregår.

Men spillestedet i 4.runde i superturneringen er nå offentliggjort. 19.juni skal spillerne til Utstein Kloster i Rennesøy kommune, rundt 35 kilometer fra Stavanger.

Leder Kjell Madland. Foto: Norway Chess

Leder Kjell Madland. Foto: Norway Chess

– Såvidt jeg vet er dette første gang en superturnering er spilt i et kloster. Som arrangør medfører det riktignok noen tekniske utfordringer. Akustikk og lys taler i mot, men for å kunne skape noe spenstig og unikt må vi tørre å finne på noe annerledes, sier Norway Chess-leder Kjell Madland i en pressemelding.

Det har lenge vært et uttalt mål for arrangøren å vise frem mest mulig av regionen. I tillegg til Utstein Kloster, skal deltakerne besøke Vitenfabrikken i Sandnes på fridagen og spille i Aarbakke fabrikkhall i 6.runde. At ett av spillestedene er et kloster fra middelalderen, er nok noe de færreste hadde sett for seg.

Se hele programmet her

– Arrangøren kunne valgt å legge hele turneringen til Scandic Hotel Forus, men er villige til å se på muligheter for å vise fram hele regionen. At vi nå får en spilledag på et historisk sted som Utstein Kloster, er fantastisk, sier Anette Larsen i Region Stavanger i pressemeldingen.

Det er ikke kjent hva spillerne mener om å spille én runde i et kloster. I den første utgaven i 2013, var det fire forskjellige spillesteder rundt om i regionen. Dette ble kuttet ned til tre i 2014 og det samme i årets utgave.

– Vi liker det ikke, men vi aksepterer det, sa Levon Aronian da han ble spurt om flyttingen fra sted til sted det første året.

En nervøs Jon Ludvig Hammer i skrifteboksen etter det avgjørende hurtigsjakkpartiet mot Laurent Fressinet. Foto: Linnea Syversen

En nervøs Jon Ludvig Hammer i skrifteboksen etter det avgjørende hurtigsjakkpartiet mot Laurent Fressinet. Foto: Linnea Syversen

Skrifteboks i Norway Chess?

Med 4.runde i et kloster, er det enda større grunn for arrangøren til å ta i bruk den vellykkede nyvinningen fra EnterCard Chess Qualifier: «Skrifteboksen».

Flere av spillerne var positive til forsøket, blant andre franske Laurent Fressinet.

Laurent Fressinet i skrifteboksen etter 5.runde. Foto: Linnea Syversen

Laurent Fressinet i skrifteboksen etter 5.runde. Foto: Linnea Syversen

– Det er flott! Veldig interessant, spesielt for publikum som får sjansen til å høre hva spillerne tenker underveis, sa Fressinet til Sjakkbloggen.

I skrifteboksen snakker spillerne til et kamera under partiet og gir sine tanker om partiet underveis. Ordningen er helt frivillig, men under EnterCard Chess Qualifier benyttet samtlige spillere seg av muligheten opptil flere ganger. Dermed vil seerne få et unikt innblikk i hvordan spillerne tenker. Alt for å gjøre sjakk enda mer TV-vennlig.

Et eksempel er da Jon Ludvig Hammer vant det avgjørende partiet mot Fressinet og minuttet etter oppsøkte skrifteboksen. Han var forståelig lettere sjokkskadet og øyeblikket kommer til å huskes i mange år.

– Nå har jeg puls i hvert fall, åpnet Hammer, som slet litt med å finne ordene.

Sjakkbloggen vet at TV 2 og arrangøren jobber med å få på plass en avtale om at spillerne kan besøke skrifteboksen under partiene. Selv om de mest etablerte spillerne aller helst vil unngå å ødelegge egen konsentrasjon mens de spiller, vil det være en suksess dersom kun noen få benytter seg av muligheten i løpet av turneringen.

Så gjenstår det å se om noen av spillerne velger å bekjenne sine synder i klosteret.

(Besøkt 1 434 ganger, 1 besøk i dag)