Her taper Simen Agdestein for Lykke-Merlot (6)

Her taper Simen for 6-årige Lykke-Merlot. Foto: Olga Dolzhikova, Stormester & StormesterHer taper Simen for 6-årige Lykke-Merlot. Foto: Olga Dolzhikova, Stormester & Stormester

– Bare bruk det for alt det er verdt, sa Simen etterpå.

av Tarjei J. Svensen

Lørdag kveld ble de seks spillerne i EnterCard Chess Qualifier presentert i Oslo Schakselskaps lokaler på Majorstua. Etter at sponsorene trakk spillernes startnummer, ble det klart at vi får en liten landskamp i 1.runde.

De norske spillerne får hver sin utenlandske motstander:

Jon Ludvig Hammer – Curt Hansen
Laurent Fressinet – Aryan Tari
Simen Agdestein – Nils Grandelius

En blid Simen hilser på den franske storfavoritten Laurent Fressinet. Stormesterkollega Leif E. Johannessen var også tilstede med samboer Yonne Tangelder. Foto: Linnea Syversen

En blid Simen hilser på den franske storfavoritten Laurent Fressinet. Stormesterkollega Leif E. Johannessen var også tilstede med samboer Yonne Tangelder. Foto: Linnea Syversen

– Ikke meg som skal spille Norway Chess denne gangen

Simen Agdestein er rangert som nummer 5 i det svært jevne feltet. 47-åringen er ikke blant de ekspertene tror skal klare å kvalifisere seg. I samtale med Sjakkbloggen, avskriver han også seg selv. Simen håper helst han slipper å måtte spille Norway Chess for andre år på rad. Fressinet og Hammer er klare favoritter, mener veteranen.

Hvor motivert er du for å gå løs på en slik kvalifisering, Simen?

– For å være helt ærlig …

Simen begynner å le sin sedvanlige latter. Det er klart hva som kommer.

– Jeg er ikke så kolossalt motivert.

Hvorfor ikke?

– Jeg føler ikke at det er meg som skal spille Norway Chess denne gangen. Jeg håper en av de to andre kvalifiserer seg. Men jeg kommer til å gjøre så godt jeg kan, selvfølgelig.

– Det er hardt arbeid å spille Norway Chess. Det er hardt arbeid å spille sjakk. De andre er unge og ambisiøse og arbeider hardt. Min greie med dette her er å promotere sjakk og coache de andre.

Og det var nettopp det Simen var opptatt med bare timer før åpningsseremonien. Han holdt nemlig en treningssamling for jenter på NTG sammen med kompanjong Olga Dolzhikova. Stormesteren spilte klokkesimultan mot ni jenter.

Mot én av jentene, 6-årige Lykke-Merlot Helliesen fra Sandefjord, fikk han problemer og måtte til slutt gi tapt. Simen selv var imponert.

– Hun spilte kjempebra! Hun er mye bedre enn det Magnus Carlsen var når han var seks år. Det er det ingen tvil om!

Og legger til:

– Bare bruk dette for alt det er verdt!

Det er ikke første gang Sandefjord-jenta vekker oppsikt. Den ivrige 6-åringen imponerte stort i en Grand Prix-turnering i Oslo Schakselskap 21.april.

– Hun er en stor stjerne. Pass deg, Magnus Carlsen, kommenterte sjakktrener Ellisiv Reppen.

– Hvor gammel er hun? Seks år? Det er helt fantastisk! For en utrolig spilleforståelse hun har, utbrøt den gamle mesterspilleren Viggo Guddahl entustiastisk.

Bildet med 6-årige Lykke-Merlot mot Helge Fischer Pedersen gikk sin seiersgang i sosiale medier. Foto: Tarjei J. Svensen

Bildet med 6-årige Lykke-Merlot mot Helge Fischer Pedersen gikk sin seiersgang i sosiale medier. Foto: Tarjei J. Svensen

Carlsen: – Jeg vil spre min sjakkglede

Det er knyttet store forventninger til verdensmester Magnus Carlsens debut som programleder og TV-kommentator. Det er første gang i historien at en sittende verdensmester stiller opp på denne måten.

– Jeg må advare de som skal spille. De skal ikke føle seg trygge i det hele tatt, sa verdensmesteren til VG da han ble presentert som programleder og kommentator.

Til Aftenposten, sier Carlsen at han ikke er ute etter å ta folk.

– Jeg vil være ærlig og si mine meninger. Først og fremst vil jeg spre min sjakkglede. Jeg håper at folk kommer til å synes det er gøy å se meg snakke om sjakk, og ikke minst se veldig gode sjakkspillere i aksjon, sier Carlsen.

Simen sier seg enig med sine stormesterkolleger som tror Magnus Carlsen vil klare seg fint som TV-kommentator.

– Veldig ofte er det slik at jo bedre man er i sjakk, dess bedre blir kommentarene. Jeg tror Magnus vil elske å sitte der. Av og til er han ikke så taletrengt, men det er gjerne i situasjoner der han er under press. Men nå skal han bare sitte der og kose seg.

Og hvordan Simen og Magnus klarer seg i EnterCard Chess Qualifier, får du svar på fra klokken 17 i dag. 1.runde sendes direkte på TV 2 Sportskanalen.

(Besøkt 2 413 ganger, 1 besøk i dag)