Disse spillerne sa nei til å stille i EnterCard Chess Qualifier

Yifan Hou, Sergey Karjakin og Peter Heine Nielsen valgte å ikke stille i EnterCard Chess Qualifier. Foto: FIDE, Tarjei J. Svensen og Ole Kristian Strøm, VG.

Tre toppspillere sa nei.

av Tarjei J. Svensen

Søndag starter 1.runde i EnterCard Chess Qualifier i TV 2s studio på Karl Johans gate i Oslo. Med 50.000 kroner i 1.premie – samt en plass i Norway Chess som sikrer minst 15.000 dollar – er det en turnering det er knyttet stor prestisje til.

At det hele TV-overføres i beste sendetid og kommenteres av Magnus Carlsen, gjør det ekstra spennende. Men hvordan kom arrangøren frem til at det er nettopp disse som skal spille?

Av de seks deltakerne, er de tre norske åpenbare valg. Jon Ludvig Hammer og Simen Agdestein er Norges er nummer to og tre på norgesrankingen og har spilt i Norway Chess før. Aryan Tari er et av Norges største sjakktalenter noen gang og ligger godt an til å bli stormester i løpet av året.

For de tre utenlandske deltakerne, Nils Grandelius, Curt Hansen og Laurent Fressinet, er det derimot langt mindre opplagt.  Sjakkbloggen kan nå avsløre at tre toppspillere takket nei til å delta i EnterCard Chess Qualifier.

25-årige Sergey Karjakin, nummer 13 på verdensrankingen, ble invitert til å stille i kvalifiseringen. Han takket imidlertid nei. Og det er kanskje ikke så rart. Russeren vant Norway Chess i både 2013 og 2014 og hadde nok helst sett for seg en plass der igjen i 2015.

Men Norway Chess er i år en del av den nystartede serien Grand Chess Tour, som også inkluderer Sinquefield Cup og St. Louis. Der er det kun ni av de aller beste, inkludert Magnus Carlsen, som får stille.

På det som etter alt å dømme var den gjeldende rankinglisten, februar 2015, var russeren nummer 12. Franskmannen Maxime Vachier-Lagrave, som ble invitert da Vladimir Kramnik og Wesley So ikke kunne stille, lå som nummer 11.

De to andre som takket nei til å stille, var tidligere kvinneverdensmester Yifan Hou, som hadde andre forpliktelser, og Magnus sin hovedsekundant Peter Heine Nielsen.

(Besøkt 143 ganger, 1 besøk i dag)