Magnus-remis i fyrverkeriparti

2. runde av Bilbao Final Chess Masters ble et skikkelig fyrverkeri av et parti for vår sjakkstjerne Magnus Carlsen mot Vassily Ivanchuk. Det endte «bare» i remis, men underholdningen var det ingenting å klage på. Og Magnus er stadig i ledelsen!

Dagens virkelig høydepunkt i Bilbao var definitivt oppgjøret mellom to av verdens formspillere for tiden. Ukraineren Vassily Ivanchuk kan på gode dager trylle frem fantastiske gullpartier slik han har gjort på løpende bånd dette året. Samtidig kan smått eksentriske Chucky gjøre de merkeligste ting både på og utenfor brettet. I det siste har tidsforbruken vært gjenstand for en del debatt. Selv om Ivanchuk kommer seg helskinnet gjennom sine ekstreme tidsnøder med glans, er det nok ikke særlig lurt med tanke på at det nå ikke spilles med tilleggstid. I gårsdagens parti mot Anand hadde ukraineren «glemt» at han nå faktisk spiller i Bilbao, og ikke i Moskva. Etter å ha brukt en time etter første tidskontroll, hadde 39-åringen faktisk bare 22 sekunder igjen på resten av partiet. Her var det Anand som hadde praktiske sjanser, men som den gentleman han er, ble de enige med turneringslederen om å ta remis.

I oppgjøret mot Magnus, var det igjen Ivanchuk som brukte et hav av tid i åpningen, mens vår norske helt som vanlig blitzet ut trekkene i lyntempo. I en stadig mer spilt Siciliansk drage glemte utrolig nok Ivanchuk åpningsteorien etter svarts 12…a6. Han spilte deretter det nye trekket 13.The1, som aldri tidligere er spilt. Så startet fyrverkeriet:

Hvit: Ivanchuk
Svart: Carlsen
Bilbao Final Chess Masters 2008 (2)

19.Lxf7!? Txf7 20. e5 Nd5 21.e6 Sxc3+ 22. Kc1 Lxe6 23. Sxe6 Da5 24. Dxg4 Sxa2+ 25. Kb2 Dc3+ 26. Kxa2 Dxc2+ 27. Ka1 Dc3+ 28. Kb1 Db3+ 29. Ka1 Dc3+ Og remisen er uungåelig. 1/2-1/2

I intervju med kommentatorene Leontxo Garcia og Susan Polgar, fortalte Magnus blant annet at han var overrasket over The1 og at han følte seg ganske trygg på stillingen selv om han spilte raskt. Med 4 av 6 mulige poeng på de to første rundene etter to svartpartier, er han naturligvis godt fornøyd med tanke på at han har slitt litt med sykdom i dagene før turneringen. Levon Aronian ble også spurt om han var enig i at det bare er et spørsmål om NÅR Magnus blir verdensmester, og ikke OM, men armeneren svarte diplomatisk nok at det er hans og andres oppgave å sørge for å gjøre det vanskelig for ham!

Oppgjørene Topalov – Aronian og Anand – Radjabov endte begge remis etter evig sjakk. Spill gjennom partiene med kommentarer på The Chess Mind.

Dermed er stillingen slik før 3. runde der Veselin Topalov venter med hvit:

1. Carlsen 4
2. -5. Ivanchuk, Anand, Radjabov og Topalov 2
6. Aronian 1

3. runde:
Radjabov – Ivanchuk
Aronian – Anand
Carlsen – Topalov

2. runde:
Ivanchuk – Carlsen ½ – ½
Topalov – Aronian ½ – ½
Anand – Radjabov ½ – ½

Omtale fra 2. runde finnes på Chessbase, ChessVibes, Chessdom, The Chess Mind, Nettavisen og NRK og Sjakkfantomet. VG Nett (NTB) hadde også omtale av turneringen med et par faktafeil i går.

(Besøkt 178 ganger, 1 besøk i dag)