Super-Magnus slo Aronian

Magnus Carlsen fikk en skikkelig drømmestart i Final Chess Masters Bilbao i dag! Levon Aronian fra Armenia ble nedlagt i 1. runde, og dermed kan Magnus bokstavelig talt tre på seg den gule ledertrøya til onsdagens 2. runde!

Den sympatiske armeneren Levon Aronian har 28 turneringspartier mot Magnus og gikk ut i angrepsmodus i dagens parti. Armeneren ofret bonde i en Engelsk-variant med 15.Le3?!, men så aldri ut til å få tilstrekkelig kompensasjon for dette offeret. ICC-kommentator GM Nick DeFirmian kritiserte dette trekket i etterkant, og mente det slettes ikke var nødvendig å gi denne bonden. Selv on Aronian hadde løperparet, måtte han pent si seg nødt til å gi det tilbake straks Magnus tok sin andre bonde. I dronningsluttspillet som etter hvert oppsto, klarte Magnus å skaffe seg en viktig fribonde i a-linjen. I stedet for å jobbe denne bonden i mål, endret 17-åringen elegant fokuset over til Aronians bønder på kongefløyen med 46…Df5! Etter et par sjakker, kom den elegante avslutningen nedenfor!

Susan Polgar kommenterer på bloggen sin:

When I asked Magnus how he likes traveling with his Dad, he said it is great. It gives him a feeling of being secure and he helps him with food and everything else he may need help with during a trip. At the same time they both have privacy in having separate rooms during a tournament.

I spoke to Magnus’ father in the press room today, (where he was following the games of the event) and he told me how independent his son is. Since he was young, he always liked to make his own decisions about things. Today even though they do discuss various issues, the final decision always belongs to Magnus.

It is great to see such a close relationship between father and son, with mutual respect! I really do like both of them, very nice and down to earth people!

I also asked Magnus if he agreed with my commentary that the critical moment of the game was when instead of 17.Nc4, Aronian chose 17.Rab1?!. He agreed and commented that Black was ok then too after 17.Nc4 Rxe2 18.Qd3 Ba6 19.Qxe2 and 19…d5.

Aronian felt that he had a big advantage after the opening, but then chose the worst possible continuation.

Ettersom de andre konkurrentene alle måtte nøye seg meg poengdeling, er 17-åringen alene i tet med 3 poeng. Radjabov – Topalov spilte til fløyta gikk og begge kongene stod igjen, mens Ivanchuk lenge presset Anand i et særdeles spennende parti. Dette var underholdende sjakk!

Partiet kan spilles gjennom med GM-kommentarer hos både Chessdom og med GM Javier Moreno på den offisielle siden. The Chess Mind har også interessante analyser av partiene.

Se også omtale hos ChessVibes, ChessBase, Susan Polgars blogg, New York Times, Henrik Carlsens blogg, NRK, Sjakkfantomet og Nettavisen.

Foto: Raf Rivas/Agence France-Press/Getty Images

ChessVibes har publisert en video med intervju av Carlsen og Aronian.

Magnus møter i dag Ivanchuk med svart, en spiller han aldri har tapt for. På åtte langpartier har 17-åringen vunnet hele fire ganger, senest i Aerosvit-turneringen i juni.

2. runde 17:00:
Ivanchuk – Carlsen
Topalov – Aronian
Anand – Radjabov

Resultater 1. runde:
Anand – Ivanchuk 1/2-1/2
Aronian – Carlsen 0-1
Radjabov – Topalov 1/2-1/2

Hvit: Aronian
Svart: Carlsen
Bilbao Final Chess Masters 2008 (1)
51…Kg4! og Aronian gav opp på grunn av trusselen Kh3 med påfølgende matt. 0-1

(Besøkt 207 ganger, 1 besøk i dag)