Bloggende stormestre

Få stormestre har en såpass oppdatert blogg som det Magnus Carlsen har. Men han er ikke den eneste toppspilleren som skriver om seg selv.

Henrik Carlsen har de siste årene sørget for å gi innsideinfo om hva som skjer på Carlsen-fronten på egen blogg. En annen toppspiller med egen blogg, er eks-vidunderbarnet GM Etienne Bacrot fra Frankrike. Bacrot, som i dag lørdag skal ut i stikkamp mot det 17-årige stjerneskuddet Maxime Vachier-Lagrave om tittelen som fransk mester, ble ikke den store stjernen mange forventet han skulle bli da han som 14-åring ble stormester. Den 25-årige tobarnsfaren som innen han var 20 hadde vunnet det franske mesterskapet hele fem ganger, har ikke vært helt i toppslag i år, men klatret nylig tilbake over 2700-grensen. Bacrots blogg Chess22 er forholdsvis bra oppdatert og har kommenterte partier (på fransk).

Det amerikanske lynfenomenet med japanske aner, GM Hikaru Nakamura begynner å bli velkjent for de fleste nordmenn nå. Smallville har en enorm popularitet blant ICC-ere som bare kan måles med Magnus Carlsen. Samtidig er han like mye hatet for sin enestående vilje til å spille videre på tid i døde remisstillinger og for å skjelle ut egne motstandere og andre spillere og personer han ikke liker. Med et nesten umenneskelig taktisk blikk for spillet og angrepsvilje få har sett maken til, er 20-åringen nesten uslåelig i 1-minuttspartier noe som naturlig nok har ført til beskyldninger om juks fra motstanderne. Beskyldningene stopper heller ikke ved at han ikke sjelden topper hver og en av ratinglistene på ICC, blitz, bullet, standard, 5-minute og 1-minute. Dette gjør definitivt noe med et allerede skyhøyt ego. Disse to videoene gir en viss indikasjon på hvilken enorm hurtighet han besitter, men også hvor usportslig Nakamura kan opptre i lynpartier:

Nakamura tok nylig det siste steget som skulle til for å klatre over 2700 på ratingstigen. Naka tok 7/7 i det japanske lagmesterskapet, stort sett mot spillere under 2300-nivå. 20-åringen har flere ganger klaget over manglende invitasjoner til superturneringene og sjanser til å ta steget opp mot den ypperste verdenseliten, men kan nok mest takke seg selv for at han velger mer økonomisk lukrative åpne turneringer på hjemmebane fremfor sportslige høydepunkter som Corus-turneringen. Amerikaneren har svært begrenset erfaring mot 2700-spillere og jeg er spent på om han virkelig klarer å ta steget mot topp 10. Det er i hvert fall ingenting i veien med talentet, det er mer viljen og innsatsen det står på. Han la ikke skjul på at han kunne tenke seg en utdannelse og fremtid som aksjemegler på Wall Street, fremfor en karriere som profesjonell sjakkspiller. Den siste tiden har likevel viljen kommet tilbake, og 20-åringen har blitt mer og mer aktiv på turneringsfronten.

– I just want to play and see as to how far I can go, forteller Nakamura i et ærlig og åpenhjertig intervju med ICCs Macauley Peterson.

Uansett kan Naka høste inn ytterligere ratingpoeng fra i morgen av da Nakamura er klart høyest ratet i Tournoi international de Montréal 2008, i Canada..

sin egen blogg forteller en ærlig og oppriktig Nakamura om siste nytt på Naka-fronten. Amerikaneren lover intervjuer og kommenterte partier på bloggen fra og med september. I siste nyhet med info om turneringen i Japan, skriver han noe interessant sett med norske øyne:

No doubt most of the people who are reading this blog are from ICC, so I will mention my brief blitz session today. There are many detractors who choose to say plenty of less than respectful things when I decide to play out a drawish position. First of all, people must understand this is ICC, not over the board chess. Secondly, there is no RULE against playing on in drawn positions on ICC no matter how drawn it is. In general, I find that «anything goes» on ICC. Plenty of people will say one thing yet when in the actual situation, they will not follow their own words. When I play on ICC, I just try to have a fun time and enjoy myself, so I would appreciate it if, in the future, others learn to stop taking ICC so seriously. This would help immensely as the atmosphere would be more enjoyable. One last point which I would like to make is that AndrinoGiardino is, without a doubt, Levon Aronian. I do not know the reasoning behind GM Agdestein’s comments saying that it was Carlsen, but I am quite certain that it isn’t.

Kanskje får vi se Nakamura i Norge snart?

Ellers er GM Susan Polgars blogg velkjent for de fleste nå, men dette er mer en ren nyhetsside. Sjekk også ut GM Ian Rogers side.

(Besøkt 97 ganger, 1 besøk i dag)

2 kommentarer på "Bloggende stormestre"

  1. Did you just say that I am GM Ian Rogers? I tell you now, I’m not.

    – TCG

  2. Oops! Sorry, I thought I heard somewhere that you were Ian Rogers, but I guess not! I hope that was taken as a compliment anyway…

Stengt for kommentarer.