Kan Simen tukte ungsauene?

GM Simen Agdestein er straks i gang med 1. runde av Rising Stars vs Experience, eller NH Chess Tournament i Amsterdam, Nederland. Klarer Simen å tukte de fremadstormende ungsauene?

Simen leverte et gledelig resultat i Tromsø der han tok 2. plassen bak den unge russeren GM Igor Kurnosov. Simen tapte bare det ene partiet mot russeren og sikret plassen med seieren over IM Bjørn Tiller i siste runde. Med ratingprestasjon på 2621 og ratingfremgang på 6 poeng, befester i hvert fall Simen sin posisjon som Norges suverent nest beste sjakkspiller.

Les mer om Simens comeback i Nettavisen.

Jeg kan ikke huske sist gang Agdestein spilte en individuell turnering utenlands som ikke var sammen med sine NTG-elever, det er garantert en god stund siden. Derfor er jeg særdeles glad for at Simen nå spiller igjen. Her blir likevel motstanden i sterkeste laget, men kanskje motiverer det 41-åringen til ekstra innsats. Forberedelser har aldri vært hans styrke, men skal han kunne yte motstand mot sine profesjonelle motstandere, er dette et must! Den topprangerte kineseren Yue Wang er allerede i ferd med å nå den ypperste verdenseliten, mens Topalov-sekundant Ivan Cheparinov har vært der en stund allerede. Italiensk-amerikanske GM Fabiano Caruana er bare 16 år og den siste i rekken av unge stormestere som virkelig er «up and coming». Rising Stars-laget kompletteres av de hjemlige heltene Daniel Stellwagen og Erwin l’Ami. Selv synes jeg nok at lagene kunne vært litt jevnere fordelt, men arrangøren bestemmer selvsagt fritt hvilke spillere de vil ha med!

– For meg handler det bare om å overleve! forteller Simen i intervju med NRKs sjakkredaktør Tormod Ingul. Hør Simen snakke om turneringen i sin helhet hos NRK.

Dette er tredje gangen turneringen arrangeres, og vi i Norge er godt kjent med Amsterdam ettersom Magnus sikret seg seieren i 2006. Hovedpremien og selve rosinen i pølsa er nemlig billett til verdens kanskje mest lukrative sjakkturnering, Melody Amber på vårparten. For de som ikke er kjent med spillesystemet, så spilles det altså med Scheveningen-systemet hvor hver spiller på Rising Stars-laget, møter hver spiller på Experience-laget to ganger. Med kjapp hoderegning skulle det bli 10 partier totalt. Med 2000 Euro til hver spiller på det vinnende laget og 1000 Euro til taperlaget i tillegg til 500 Euro for hvert poeng som scores, er spillerne sikret en fornuftig pengesum. Det virker på oss utenforstående som om turneringen er særdeles godt arrangert og i tillegg til direktesending av alle partiene er det også videodekning og rapporter på hjemmesiden med mye spennende om turneringen.

Gamlekara
1 Evgeny Bareev (Russland, 2655)
2 Viktor Kortchnoi (Sveits, 2602)
3 Artur Jussupow (Tyskland, 2587)
4 Simen Agdestein (Norge, 2583)
5 Ljubomir Ljubojevic (Serbia, 2555)

Ungsauene
1 Wang Yue (Kina, 2704)
2 Ivan Cheparinov (Bulgaria, 2687)
3 Fabiano Caruana (Italia, 2630)
4 Daniel Stellwagen (Nederland, 2616)
5 Erwin l’Ami (Nederland, 2610)

Se også dekning hos TWIC, Bergens og omtale hos ChessBase. Se også Sjakknytts tidligere forhåndsomtale av turneringen. Partiene starter 13:30 hver dag med tilnærmet full betenkningstid.

OPPDATERING 16:20: Jeg snakket med arrangørene som hadde problemer med livepartiene, men de jobber med å løse problemet.

OPPDATERING 17:45: Jeg snakket nok en gang med arrangørene, som opplyser at de stadig sliter med serverproblemer og at de derfor ikke får oppdatert siden. Hun kunne ikke gi noen resultater, da hun var særdeles opptatt!

Foto: http://nhchess.quinsy.net

(Besøkt 394 ganger, 1 besøk i dag)