Super-Magnus pinte Pelletier i hjel

Mens «dead draw»-ropene haglet på ICC, klarte Super-Magnus Carlsen å kjempe seg til seier i dagens 1. runde av Biel Chess Festival mot GM Yannick Pelletier (2569). Det er ikke første gangen vi ser 17-åringen pine motstanderen i hjel i tilsynelatende remisstillinger.

Vi har sett det mange ganger før. Magnus har en liten fordel i sluttspillet, alle roper «draw!», men Magnus spiller videre og skaffer seg sakte men sikkert seg en avgjørende fordel. I det motstanderen begynner å nå neste tidskontroll, setter han inn nådestøtet og motanderen går feil, og taper.

Hvit: Carlsen
Svart: Pelletier
Biel 2008 (1)
Spillerne følger partiet Bareev – Polgar fra VM-matchene i fjor. GM Krasenkow angir 18.Lg5?! pga. varianten (diagram) 18…Sc2! 19.Lxf6 Sxf6 20.Te7 Lxf3 21.Lxf3 Te8! 22.Txe8 Kxe8 23.Lc6+ Kd8 24.Td1 Sd4 med fordel svart. Men Magnus har en forbedring: 19.Te7! Lxf3 (Pelletier ville tydeligvis ikke gå inn i varianten som oppstår etter 19… Lxe7 20.Lxe7+ Kg8 21. Td1) 20. Lxf3 Lxg5 Magnus fikk deretter en knapp fordel, men partiet så likevel ut til å være innenfor remisgrensen.

Spill gjennom partiet

Pelletier gikk derimot feil da han i 43. trekket ofret bonde med 43…Sg4 i et ulikefarget løpersluttspill.

Løperen er bundet til a5 på grunn av forsvaret av b6. Pelletier har akkurat spilt 55…Kf7? I stedet ville 55…Ke6 vært langt bedre og gjort det vanskeligere for hvit. Nå tillater svart 56.h5! Skaper en ny svekkelse på h5. gxh5 57.Lxf5 Kf6 58.Le4 Lg7 59.Lf3 Kh6 60.Kb5 Kg6 61.Ld1 Kh6 62.Le2 Kg6 63.Lf3 Kh6 64.Lc6! Nå kommer Le8 fulgt av Lf7 og svart mister h5-bonden. 1-0

Særdeles genial sluttspillteknikk av Magnus Carlsen her. Etter de mange sluttspillseirene i år, er det ikke for drøyt å påstå at han er i ferd med å bli en av de store sluttspillekspertene i verden. Det er utrolig å se hvor mange partier han faktisk avgjør i sluttspillet etter å oppnå tilsynelatende like stillinger i åpningen.

Mens Dominguez-Onischuk endte i en 36-trekks kampremis, vant Evgeny Alekseev mot Etienne Bacrot. Den franske 25-årige tobarnsfaren ser virkelig ut til å slite for tiden, og tapte sitt fjerde strake turneringsparti. Det skal bli spennende å se om franskmannen klarer å reise seg.

Resultater i 1. runde:

  • Carlsen – Pelletier 1-0
  • Dominguez – Onischuk ½-½
  • Alekseev – Bacrot 1-0

Med seier i 1. runde, er Magnus uoffisielt på 2793,5 og har dermed inntatt 2. plassen foran Ivanchuk. Hans Arild Runde er på en fortjent ferie, så de siste tallene er foreløpig ikke oppdatert.

Mandag spilles følgende partier:

  • Alekseev – Carlsen
  • Pelletier – Dominguez
  • Bacrot – Onischuk

Partiene spilles gjennom online, eller lastes ned som PGN. Partiet kan også spilles gjennom med kommentarer hos Chessdom. Se også Chessvibes, Nettavisen, Sjakkfantomet, Magnus Carlsens blogg, Chessgames.com, TWIC og Susan Polgars blogg.

Foto: Europe Echecs

(Besøkt 179 ganger, 1 besøk i dag)