Hammer slo Kjetil A. Lie

IM Jon Ludvig Hammer vant sitt parti over landslagskollega GM Kjetil A. Lie i dagens 4. runde av eliteklassen i Landsturneringen i Tønsberg. 18-åringen tar dermed ytterligere skritt nærmere sin første kongepokal.

Jon Ludvig Hammer imponerer stort og har nå knallsterke 4,5 poeng på de 5 rundene og en internasjonal ratingprestasjon på 2780 så langt. Men 18-åringen følges tett av IM Espen Lie som slo GM Berge Østenstad og dermed står med 4 poeng. Derfra er det et helt poeng ned til en hel haug med spillere på 3 poeng. Sjakknytt fikk en rask kommentar fra Jon Ludvig onsdag kveld:

– Dette går jo strålende, Jon Ludvig! Er dette som ventet?
– Nei, er du gæren! Dette går over all forventning, jeg hadde ikke ventet å gjøre det så bra, forteller en fornøyd Hammer i en kommentar.
– Jeg følte jeg hadde god kontroll i dag etter at jeg fikk bonde over, men måtte bare passe meg litt etter Tf3.

Etter 2. plassen i Sveins Minneturnering forleden, manglet 18-åringen ett fattig poeng på å nå 2500. Nå er imidlertidig denne grensen passert med god margin, og Hammer har nå uoffisielt 2513, en fremgang på 14 poeng. Ettersom det bare er to GM-er i eliteklassen i år, er det ikke mulig å ta GM-napp, da kravet er minst tre. Uansett er det nok kun snakk om nok anledninger, så tipper vi nappene kommer på løpende bånd!

IM Espen Lies prestasjon så langt skal heller ikke glemmes. 4 poeng og en internasjonal ratingprestasjon på 2646 er sterkt. Mot Berge Østenstad vant porsgrunningen på merkelig vis, fra en tilsynelatende lik stilling falt en bonde, og trekket etterpå var det slutt.

Hvit: IM E.Lie
Svart: GM Østenstad
NM 2008 (5)

Svart har havnet på defensiven og får ikke til noe på kongefløyen, mens bøndene på dronningfløyen ser døden.
26…Df6? Rybka foreslår 26…Ld8! 27.Dd6 De6 og svart holder ut en stund til. 27.Dxb7 Hvit vinner ganske enkelt en bonde, og snart faller også a-bonden. Te6 28.h4 1-0 Kanskje litt i tidligste laget å gi opp, men a-bonden faller etter 28…Lh6 29.Txa5 og hvit står to bønder over uten at svart har noe særlig motspill.

Det er også verdt å merke seg OSS-spilleren Daniel Jakobsen Kovachev som virkelig har tatt seg sammen etter flausen i 1. runde. Kovachev har satset mye på sjakk i det siste, og elsker forberedelser spesielt. I 5. runde slo han FM Kjetil Stokke og står med 3 poeng og ratingprestasjon på 2448. Kovachev jakter dermed sitt første IM-napp.

Resultater 5. runde:
IM Hammer – GM Lie 1-0
IM E.Lie – GM Østenstad 1-0
IM Hansen – Moen 1/2
Kovachev – FM Stokke 1-0
Urkedal – IM Hole 0-1
IM Elsness – Skrondal 1-0
IM Fyllingen – Breivik 1-0
FM Thomassen – FM Ekeberg 0-1
Løvik – Tjomsland 0-1

1. IM Hammer 4,5 poeng
2. IM Lie 4 poeng
3-9.: GM Østenstad, IM Hansen, GM Lie, Moen, IM Hole, IM Elsness, Kovachev 3 poeng

Alle partiene fra eliteklassen kan lastes ned som PGN-format.

I 6. runde får vi blant annet se Hansen – IM Hammer, IM Lie – Kovachev og GM Østenstad – IM Hole. Jon Ludvig slo Torbjørn senest i NM for lag i mai, så her har Torbjørn et tap å revansjere. Espen er klar favoritt mot en Kovachev i form. Kan duoen Hammer/Lie øke luken til resten av feltet?

Følg med i neste episode av Landsturneringen 2008!

Foto: Bjørn Berg Johansen

(Besøkt 85 ganger, 1 besøk i dag)