Forså og Demac leder juniorklassen

Tromsøs storfavoritt FM Espen Forså leder en jevn juniorklasse i Tønsberg, sammen med overraskelsesmannen Elias Demac fra Bergens.

Det er en særdeles spennende juniorklasse i år, og kun et fåtall av spillerne er siste års juniorer. Her er 1990-årgangen svært dominerende med mange spillere, men det spørs om ikke de fleste av disse blir elitespillere før de forlater junioralder. Siden det ikke ble noen junior B-klasse i år, har også mange av de som fortsatt holder aldergrensen flyktet til ratingklassene.

Men juniorklassen kunne faktisk vært enda sterkere enn den er. IM Jon Ludvig Hammer, FM Joachim Thomassen, Frode O.O Urkedal og Lasse Ø. Løvik holder aldersgrensen med god margin, men velger naturlig nok å spille i den langt mer attraktive eliteklassen. Dessuten valgte juniornorgesmester fra 2006 20-årige Ørnulf Stubberud (2091) samt 15-åringene Joachim B. Nilsen (2019) og Even Thingstad (1938) å spille i mesterklassen.

Derfor er kanskje ikke Øystein Brekkes forslag om å senke junioralderen til 18 år så dumt.

– Aldersgrensen for juniorer må være noe av det innen sjakken som har mest gått ut på dato, skriver Brekke i bulleteng nummer 2.

Med 9 av 18 spillere i juniorklassen som mesterspillere, er det uansett en av de sterkeste juniorklassene på en del år. Nord-Norges nest sterkeste sjakkspiller Espen Forså har blitt forbigått av elitespiller FM Joachim Thomassen, men viser stadig framgang. Etter 4 runder har han kun avgitt en remis, i sist runde mot 16-årige Elias Demac. Disse to er i tet med 3,5 poeng, foran 1911-veteran Johannes Kvisla og Sandnes’ Espen Haugstad som følger tett bak med 3 poeng.

Se resultatlisten.

Følg tre juniorpartier direkte fra hver runde. I 5. runde ventes Kvisla – Demac, FM Forså – Hagen og Tofte – Haugstad.

Foto: Arne Tjølsen

(Besøkt 308 ganger, 1 besøk i dag)